^^ 6d ma również upośledzony AF. Jeśli masz dość AF jedno punktowych to trudno zrozumieć sens pytania.
Wersja do druku
^^ 6d ma również upośledzony AF. Jeśli masz dość AF jedno punktowych to trudno zrozumieć sens pytania.
Ja póki nie kupiłem 5d3 to zawsze miałem niedosyt af. 6d jest super jako drugie body (te same karty, baterie, zbliżone iso, obrazek, obróbka). Jak się*komuś*nie pali to chyba warto poczekać na 6d2 i przygotować 8-9k pln by mieć*świeżą i za pewne lepszą*puszkę z nową*matrycą. W przypadku ograniczeń finansowych kupić*to na co nas stać w danej chwili. Tyle w temacie.
Witajcie koleżanki i koledzy. Zastanawiam się nad wyborem 6d + szkiełko (które i tak będę musiał w niedalekiej przyszłości nabyć) czy 5dmkIII. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda ostrzenie skrajnymi punktami AF w tych puszkach. Przeznaczenie reportaż ślubny i portret. Z góry przepraszam, ale zależy mi na opiniach użytkowników tychże aparatów.
W przypadku 5dIII używam już praktycznie tylko skrajnych i posa środkowym punktów AF. Jest dobrze, nawet bardzo. Oczywiście zdażają się też lekko chybione strzały. Głównie zależy od szkła.
W 6d działa podobnie jak w 5dII, czyli jak ostrzysz skrajnym punktem poniżej f/2.0 prawdopodobieństwo trafienia tam gdzie chcesz jest nikłe, aczkolwiek w krótkiej serii możliwe. Dużą rolę odgrywa w cole celujesz i w jakim świetle. W 5dIII jest lepiej, aczkolwiek dobrze jest mieć nowe body z czystym Af i "świeży" obiektyw. 5dmkIII plus jasne stałki z czasem się "rozjeżdżają" Wiek, ciągła eksploatacja plus syf na czujnikach robią swoje. Nie słuchaj o super czułości jednego malutkiego punktu centralnego w 6D. 5dIII względem centralnego obstawionego 8 lub 4 punktami krzyżowymi wspierającymi centralny ( grupa sterowana joystockiem) to system Af w 6D jest... bez komentarza. Oczywiście jak chcesz focić na małej GO. Przy zoomach 2.8 czy 4.0 różnica nie będzie tak odczuwalna.
Do 7d posiadałem S18-35/1.8,S50/1.4 (nowsza wersja bez "art"), C24-105/4L. Pozostawiłem 50/1.4 aby wisiała z staruszkiem 7D. Do portretu chyba kupię 100/2.8L Macro. Jestem pod dużym wrażeniem jeśli chodzi o to szkło. Pozostaje jeszcze nie rozstrzygnięta kwestia zmiennoogniskowego do repo.