Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Cytat:
Focenie jedną ręką nie będzie przyjemne.
Od kiedy to się foci jedną ręką? Może Leicą kiedyś. Bo tam się chyba ostrość dawało palcem wskazującym ustawiać.
Cytat:
Coś za coś. Właśnie dlatego 50L to taka kupa bo narzucono projektantom założenie o niedużych rozmiarach obiektywu co wpłynęło bardzo negatywnie na jakość obrazu.
I tak jest wielkie niemożebnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
halogen
Może troche nie w wątek ale powiedzcie mi która z tych stałek jest bardziej ostra ? Zalezy mi też na AF żeby był celny a obrazek miał fajne rozmycie. Ceny podobne a może cos innego w tym zakresie i cenie ? bo nie wiem czy jest np wersja 2 tych obiektywów
canon 35mm f/2.0
canon 50mm f/1.4
Mam 35/2, dosyć długo miałem 50/1.4 (zamieniłem na 85/1.8).
Moim skromnym zdaniem 50/1.4 ma lepszy bokeh, gorszy autofocus (choć cichszy i chyba trochę szybszy) i podobną ostrość na pełnym otworze (50 jest ostrzejsza po domknięciu do f/2).
Co do wersji drugiej:
- 35/2 doczekał się następcy w postaci EF 35/2 IS - obiektyw dużo lepszy, ale też blisko trzy razy droższy
- 50/1.4 nie ma jeszcze systemowego następcy, alternatywą mogą być stałki Sigmy
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Mam 35/2, dosyć długo miałem 50/1.4 (zamieniłem na 85/1.8).
Moim skromnym zdaniem 50/1.4 ma lepszy bokeh, gorszy autofocus (choć cichszy i chyba trochę szybszy) i podobną ostrość na pełnym otworze (50 jest ostrzejsza po domknięciu do f/2).
Co do wersji drugiej:
- 35/2 doczekał się następcy w postaci EF 35/2 IS - obiektyw dużo lepszy, ale też blisko trzy razy droższy
- 50/1.4 nie ma jeszcze systemowego następcy, alternatywą mogą być stałki Sigmy
czyli ogólnie mówiąc chcąc uzyskać 35 f/2 jest mniej ostry od 50 1.4 przy zamknieciu na pełnym otwarciu ?
jestem zakochany w tych zdjeciach własnie dzieki 35 f.2 zrobionymi no ale nie tylko tego typu klimaty potrzebuje
thirteenth day of danbo - walking the line | Flickr - Photo Sharing!
Cytat:
Zamieszczone przez
halogen
czyli ogólnie mówiąc chcąc uzyskać 35 f/2 jest mniej ostry od 50 1.4 przy zamknieciu na pełnym otwarciu ?
Nie rozumiem zdania powyżej.
Może ujmę to inaczej: 35/2 na f/2 ma podobną ostrość do 50/1.4 na f/1.4, ale jest mniej ostry od 50/1.4 domkniętego do f/2.
Cytat:
Zamieszczone przez
halogen
Słowny majstersztyk. :D Spróbuj przebudować to pytanie, bo na tak postawione trudno jest odpowiedzieć...
Cytat:
Zamieszczone przez
halogen
Ogolnie mowiac, jak dla mnie bomba! Moge dopisac do swojej stopki, czy prawa autorskie zastrzezone? :)
translejt speszial for ju
czyli ogólnie mówiąc, 35 f/2 jest mniej ostry od 50 1.4 na pełnym otwarciu przysłony ?
ps. słownik w telefonie zgłupiał a ja nie przeczytałem co napisałem
Cytat:
Ogólnie mówiąc to oba te obiektywy nie są zbyt zachwycające. A jak masz kupować coś taniego to możesz 50 1.8. Przynajmniej nie szkoda jak się psuje.
cena jest istotna, bo na razie jest takie zadęcie jakby cena miała przewrócić słonia, w przypadku kundelków należy się liczyć z dużą utratą wartości przy odsprzedaży więc jeśli cena będzie z kosmosu to podziękuję, jeśli jednak zachowają rozsądek to przełamię się i kupię oczywiście jeśli jakość będzie taka jak zadęcie (czyli zapowiedzi) lub conajmniej rozsądna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Ogólnie mówiąc to oba te obiektywy nie są zbyt zachwycające. A jak masz kupować coś taniego to możesz 50 1.8. Przynajmniej nie szkoda jak się psuje.
W ogóle szkoda wydawać kasę, lepiej przepić.