Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
No bo nie pokazałeś nic co by pokazywało wyższość jednego szkła nad drugim. :)
Z ust mi to wyjąłeś. Zdjęcia jak zdjęcia, po prostu dobre. BeatX nie udowodnił nic nowego, obydwoma szkłami da się zrobić świetne zdjęcia.
Jak byłby ktoś chętny z Wawy z sigmą 85, można by się spotkać i pokusić na coś w rodzaju testu w terenie. Wykonać po kilka takich samych ujęć i porównać.
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
mogę wkleić lepsze z 85 1.8 ;-)
Co znaczy lepsze? Chodzi o kadr, ostrość, kolory? Z technicznego punktu widzenia 85/1.8 i 85L dzieli przepaść praktycznie w każdym punkcie, używałem wersji f1.8 przez 5 lat i takie mam odczucia. W życiu do niego bym nie wrócił.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Co znaczy lepsze? Chodzi o kadr, ostrość, kolory? Z technicznego punktu widzenia 85/1.8 i 85L dzieli przepaść praktycznie w każdym punkcie, używałem wersji f1.8 przez 5 lat i takie mam odczucia. W życiu do niego bym nie wrócił.
więcej wyciśnięte z tego szkła. Wiem, że dzieli przepaść dlatego na niego poluję :)
Moze i przepaść ale nigdy bym nie zamienil 85 1.8 + 135L. 85L to super szkło ale wolne i ciężkie.
Nie takie znowu wolne... Można nim sport robić, np. szachy: Zenfolio | Jola & Paweł | 05 - Nancy :wink:
Cytat:
więcej wyciśnięte z tego szkła. Wiem, że dzieli przepaść dlatego na niego poluję
Też czekam na to co wycisnąłeś z 85 1.8. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Moze i przepaść ale nigdy bym nie zamienil 85 1.8 + 135L. 85L to super szkło ale wolne i ciężkie.
Ja też nie, bo tych 2-ch nie da się zamienić na 85L, trzeba tylko jeden ;).
liquidsound, jak tam z tymi samplami?
no tak, normalka.
ktoś dał spoko sample z jednego szkła, zawsze znajdzie się internetowy wirtuoz, co stwierdzi że z 2x tańszego szkła stworzy o wiele lepszy materiał.
prosisz o sample i standard odpowiedź "brak czasu" :lol:
Polska, Polacy.. :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
ktoś dał spoko sample z jednego szkła, zawsze znajdzie się internetowy wirtuoz, co stwierdzi że z 2x tańszego szkła stworzy o wiele lepszy materiał.
Idąc tym torem to samo można byłoby powiedzieć o sigmie i 85L. Jesteś wirtuozem, który 2 razy tańszym szkłem robi całkiem fajne materiały ;). Nie można tak uogólniać, moim zdaniem największy wpływ na uzyskany efekt ma jednak fotografujący, jego pomysł, kreatywność, umiejętności i doświadczenie.