Odp: Canon EF 24-70 f/4L IS USM, Canon EF 35 f/2 IS USM - nowe szkła
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Widząc z jakim obrzydzeniem patrzą nasi forumowicze na C17-40L czy C70-200/4L to tracę w wiarę w zamiłowanie do sensownych cen L-ek. Kiedyś te bieda-zoomy wraz z C24-105 IS stanowiły zestaw marzeń w połączeniu np. z 5D. Teraz wypada je opluwać w imię jakichś bliżej nieokreślonych wymagań jakościowych. A widać, że ten przyrost jakości kosztuje - jak w nowym C24-70/4L.
z tym ze to nie jest pierwszy i nie ostatni raz, kiedy nowy model jest znacznie drozszy niz ten, ktory zastepuje. zwlaszcza, ze te zastepowane sa czesto-gesto dostepne na rynku wtornym za wyraznie nizsze ceny niz sklepowe.
rada na to jest prosta: albo przeprosic sie z tym starszym modelem i polubic co sie ma, albo po dzentelmensku zacisnac zeby, zamknac oczy przy wklepywaniu PIN-u do kredytowki/debetowki i potem cieszyc sie, ze jest lepiej...
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Widząc z jakim obrzydzeniem patrzą nasi forumowicze na C17-40L
Złego słowa nie dam o tym szkiełku powiedzieć. Jak piszesz wszyscy na niego plują a mi się trafił taki egzemplarz, że 24-105 przy nim wymięka pod względem ostrości i tu nie robię sobie żadnych jaj. Po prostu rewelacja. Chciałem kiedyś go zamienić na 16-35, ale podpiąłem i poza światłem, którego w tym zakresie nie potrzebuję, nie widzę różnicy ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
potem cieszyc sie, ze jest lepiej...
Albo tak samo, a kredytówkę trzeba spłacać... ;).
Wściekłość na ceny nowych produktów Canona przewija się aż nazbyt często ale odrobina relatywizmu też nie zaszkodzi.
Za mój C70-200/4L (nie IS oczywiście) zapłaciłem 3800 zł co stanowiło 1,9 ówczesnego przeciętnego polskiego wynagrodzenia. Byłem zdruzgotany tą kwotą. Była to jednak dokładnie połowa ceny C70-200/2.8L i to było dla mnie jedynym pocieszeniem (no i to że zastąpiłem wreszcie jakiegoś kartofla Sigmy całkiem udanym obiektywem ).
No i te relacje nagle wracają ale mam nadzieję, ze nie na długo.
a propos ceny 24-70/4...
Canon EF 24-70mm F4.0 L IS USM | Foto Konijnenberg
1380 EUR jak w mordke strzelil. to nie jest az tak wiele na tle ostatnich premier Canona, wiec pewnie optycznie niewiele sie rozni od 24-105...
no to jeszcze podkleje:
LensRentals.com - Canon 24-70 f/4 IS Resolution Tests
ladies and gentlemen! we've got a winner here!
troche mniejszy zakres niz 24-105, w zamian znacznie lepszy szeroki kat (1% dystorsji w porownaniu z koszmarnym 5% 24-105), znacznie lepszej jakosci rogi, mniejsze gabaryty i do tego ostrzenie z bliska z hybrydowym IS. bokeh, na ile po niewielkiej ilosci sampli mozna to ocenic, tez lepszy niz 24-105, chociaz w przypadku zoomow Canona ta konkurencja to bardziej paraolimpiada ;)
cena 1350 EUR, na tle innych ostatnich nowosci, nie jest jakas kosmiczna.
kupie sobie ten lens. moze nie przed wakacjami letnimi, ale jeszcze w tym roku jesli cena spadnie do jakichs 1200 EUR...
Polecam ta recenzje:
Canon 24-70 f/4 IS VS Canon 24-105 f/4 IS
Mimo ze moj sposob uzytkowania 24-105 jest pewnie bardzo podobny do akustyka (glownie landszafty, spacerzoom), to wydaje mi sie, ze nowy 24-70 jest typowym przypadkiem otrzymywania mniej za znacznie wieksza cene. Budowa mechaniczna pozostawia troche do zyczenia (dla mnie duzy minus), ostrosc jest lepsza marginalnie. Co ma znaczenie to oczywiscie dystorsja i mniejsze abberacje, ale prawde powiedziawszy od budzetowego spacerzoomu nie oczekuje jakosci profesjonalnego obiektywu do architektury i landszaftow. Abberacje i winietowanie latwo czyszcze w trakcie obrobki, podobnie radze sobie z dystorsja (choc tu jest trudniej). Wydaje mi sie ze ten lens wyjatkowo duzo kosztuje w porownaniu do tego, co dostaje sie w zamian. Nie pisze tego tylko z perspektywy polskich zarobkow, ale takze europejskich. Rozpatrywanie marginalnie lepszego bokehu, poprawionej dystorsji i abberacji w spacerzoomie f/4 moim zdaniem nie ma wielkiego sensu w swietle duzej roznicy cenowej. Dla profesjonalistow to szklo i tak nie jest spelnieniem wymagan (f/4), a rzesza amatorow sklonna wydac spore pieniadze za cos, co oferuje o wiele tansze 24-105, zapewnie nie bedzie tak duza jak moglaby byc. Moim zdaniem jest to typowy przyklad "less-for-more", co jest rozczarowaniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
kupie sobie ten lens. moze nie przed wakacjami letnimi, ale jeszcze w tym roku jesli cena spadnie do jakichs 1200 EUR...
Mi ten obiektyw pasuje w sam raz do landszafciarskich wycieczek pieszo-rowerowych. Mała beczka, stabilizacja, rozsądne gabaryty. Szerzej nie potrzebuję. Mam jednak nadzieję na spadek ceny.
Cena 24-70 f/4L is to nieporozumienie, które zmaleje do akceptowalnego poziomu jak cena zjedzie poniżej 4k PLN. W tej chwili, gdy nowego 24-105 można kupić poniżej 2900zł trzeba go brać póki jest ;-)
Popieram przedmówców - dostajemy mniej za więcej. Dziwię się, że canon wypuszcza jeszcze 24-105, skoro docelowa grupa marketingowa dla tych dwóch szkieł i tak kupi 24-70, gdy 24-105 zniknie z półek sklepowych.
Pozdrawiam.