ponieważ?
Wersja do druku
Nikoniarze nie mieli utrudnień, bo nie maja szkieł 1.2 :mrgreen:
Nikon Nikkor MF 50 mm f/1.2 - Optyczne.pl mieli mieli :)
też się z tą migawką wkurzyłem bo liczyłem że nie pójdą w ślady nikona d600, a wczoraj nawet o tym pisałem oby tak nie było, No, ale stało się trudno. Mnie wymiary nie przeszkadzają mogłyby być takie same jak w 7d, a nawet ciut większe i byłoby oki. Mam 7d i dobrze się go trzyma, ergonomia jest oki przynajmniej się czuje że ma się aparat w rękach jeszcze z podłączonym gripem. 6D tylko 90 gram lżejszy od 7D, więc tyle co sama bateria lp-e6 waży.
skoro dali już tego dżipiesa to szkoda że nie dorzucili jakiejś mapy co by nie zgubić się na plenerku i znależć drogę do auta lub schroniska, że tez jeszcze nikt na to nie wpadł :-D
No to jednak 5DIII :P
Nie na zbyt dużo rzeczy mi "nie gra":
- migawka tylko do 100k (w pierwszej 5DII już mam ~130k nabite :P)
- tylko 1/4000 - choć niby mam ND do dyspozycji, ale nadal jest to niedogodność.
- ten AF. Zobaczymy w praktyce. Niby już się przyzwyczaiłem do przekadrowywania, no ale come-on... Nie chciałem miliarda punktów bo i po co, mogło zostać i 9 ale chociaż 5 krzyżowych i środkowy podwójnie... No i sorry ale komentarze, że amatorom wystarczy 1pkt są o kant d****. Właśnie profi się nauczy i przyzwyczai do przekadrowywania, a amator będzie chciał sobie zmieniać punkty... a i czegoś nie rozumiem:- to kurde jest krzyżowy od 5.6 czy 2.8? :p (nie żeby mi osobiście to robiło bo nie posiadam nic ciemniejszego niż 2.8 no ale nie kumam).Cytat:
Center: cross-type at f/5.6; vertical line-sensitive at f/2.8
- karty SD (ja wiem słaby argument - no ale nie po to mam 60GB w CFkach żeby teraz dokupować SDki :P )
- ergonomia. No dobra drugi joy przy tak naprawdę jednym punkcie AF nie jest taki ważny, ale ja już się nim nauczyłem operować nie tylko do zmiany punktów AF...