Odp: 85 f/1.8, 100 f/2 czy 135 f/2 L
nieno lekkie stukanie to pryszcz.
ale moj 135L naprawde glosno "piszczy" przy ustawianiu ostrosci (jak na USM)
przeszly przez moje lapska: 17-40L, 24L, 50L, 100L, 135L, C50/1.4, C85/1.8 C100/2.0 i z tej calej listy 135L jest bez dwoch zdan najglosniejszy (glosniejszy nawet od C50/1.4)
no ale skoro ten typ tak ma, to nie wydaje mi sie zebym mial podstawy do wymiany na inny egzemplarz, zwlaszcza ze Towers sciagal mi 135L z dystrybucji holenderskiej.
po prostu musze sie do tego przywzyczaic.. ;]
Kurde olej to i już. Przyzwyczajony jestem już do różnych odgłosów i wiem, że często egzemplarz jest egzemplarzowi nierówny. W jednych coś lata, w innych stuka, piszczy itp.
Jak dobrze działa to zanczy, że wszystko jest ok. Weźmiesz inny to znowu będzie duży luz na pierścieniach i tak może być bez końca. Ciesz się fotami bo to zacne szkło i potrafi dać od siebie wiele radości. Ja kocham go z to co potrafi robić z drugim planem - to właśnie dla mnie jest plastyka tego szkła.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
mam kod UZ1016, wiec niby szklo z listopada 2011 rok..
...z października ;)
w 135L u mnie pukało przy obracaniu oboektywu jak na czyimś filmiku poluzowanie przedniego zespołu soczewek
rozwiązanie :
1 odkręcić 3 śrubki mocujące osłonę plastikową tą w którą wkręca się filtry, długopis na zdjęciu wskazuje
o które srubki chodzi :
2,3 odkręcić ręką przedni zespół soczewek (tylko po to zeby np sobie sprawdzić czy nie ma pyłków) albo od razu
go dokręcić - wkręcanie/wykręcanie "działa" jak wieczko słoika np z dżemem ;) po prostu zespół wkręca się w gwint
który jest w pozostałej części obiektywu :
4 widok po dokręceniu poluzowanego zespołu soczewek a przed założeniem osłonki :
5 po złozeniu pstrykamy coś aby być spokojnym, ponizej wycinek z pstryka F2.0 ISO 1600 :
6 a do całej operacji potrzebujemy to co widać poniżej czyli :
- odpowiedni śrubokręt
- coś czystego stosownego np do wytarcia soczewki
- czarny marker na wypadek zarysowania śrubki - malujemy i nie ma śladu
- ulubione fajki i zapalniczkę żeby się ręce nie trzęsły ;)
ostatni podpunkt nie jest aż tak bardzo konieczny jakby co ;) żeby nie było że namawiam do palenia ;)
moje 135L kupiłem niedawno używane od kogoś kto używał go do kręcenia video, kupując nie
wiedziałem że stuka - sprzedawał jako igłę bez wad, o stukaniu dowiedziałem się po otworzeniu przesyłki...
miałem zamiar pokazać szkło ludziom z CSI podczas zaczynających się jutro w Łodzi targów foto - jak widać
wyżej nie ma już takiej potrzeby
dodam iż moje 135L stukało dokładnie tak jak to z poniższego linku :
https://www.youtube.com/watch?v=qLEeOymxKW8
The End :)
masz nerwy, zeby tak grzebac w obiektywie.. :P
ja tam nic nie rozkrecam, jest ok jak jest :D
bez przesady, to tylko trzy śrubki ...a i nie takie graty się rozkręcało ;)
No z tym rozkręceniem słoika...., jest adrenalina, jest fun....:)
;)
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
bez przesady, to tylko trzy śrubki ...a i nie takie graty się rozkręcało ;)
Odnośnie twojego ostatniego podpunktu - ja palę grubsze fajki i stanowiłyby raczej spore zagrożenie niż uspokojenie (doświadczam tego kiedy np. tylko czyszczę filtr, a co dopiero byłoby przy takim warsztacie) ;)
dlatego ostatni podpunkt nie jest wymagalny bezwzględnie ;)