Sprawdź BF/FF
ja po kupnie myślałem że mam kiepski egzemplarz, a okazało się że ma minimalny BF i po skorygowaniu jest żyleta od 1,4
Wersja do druku
Sprawdź BF/FF
ja po kupnie myślałem że mam kiepski egzemplarz, a okazało się że ma minimalny BF i po skorygowaniu jest żyleta od 1,4
W moim przypadku było tak samo ale na Żytniej w ciągu godziny (sic!) skalibrowali obiektyw do body w ramach gwarancji i trafia w punkt, ostry od 1.4.
Nie mam EF 35 f/1,4 L USM żeby wpadać w zachwyt nad ostrością/ plastyką/ jakością szkła z wyższej półki... Dear Santa... Mam za to 5x tańszy obiektyw EF 35 f/2. I ten mniejszy daje sobie nieźle radę (poniższe zdjęcie zostało zrobione na pełnej dziurze). Nie umieszczam tu 100% cropa nad którym można by zacząć mlaskać (nie jestem pixel-peeper'em):
AF jest szybki i głośno bzyczy. Gdy np. trafiam AF w punkt bez kontrastu (albo gdy np. fotografowany obiekt jest za szybą) to AF nie wyrabia i żeby się przełączyć na MF to trzeba oderwać się od wizjera, przełączyć na MF i do dzieła! Niby oczywiste... Ale w trybie AF z obiektywem EF 35 f/2 nie ma tej bardzo praktycznej możliwości ... przeostrzenia ręcznie bez przestawienia się na MF. Canon ma tu chyba jedno z nielicznych szkieł które nie mają "full time MF override". Dla porównania wystarczy sprawdzić jak zostało to rozwiązane w obiektywach 28 f/1,8, 50 f/1,4, 85 f/1,8. Szkoda! Pierścień ostrości w EF 35 f/2 jest bardzo wąski i ciągła praca na MF raczej nie wchodzi w grę. Przełącznik AF/MF w EF 35 f/2 nie ma też ... żadnego wyczuwalnego "zgrubienia" i nie da się nim operować bez odrywania się od wizjera. Mimo tej niedogodności uważam że warto spróbować tego szkła. "Plastisch is fantastisch!".
Bardzo lubię 35 f/2. IMHO
wady:
- wolny w szczególności w porównaniu do eLek - brak USM
- brak RTM,
- głośny AF,
- drogi jak na szkiełko w obudowie jakościowo ciut lepszej od 50 f1.8
- brak osłony przeciwsłonecznej w zestawie
zalety:
+ ostry od f2
+ fajna winieta na f2 :) (dla jednych wada, dla innych zaleta)
+ malutki i leciutki
+ bokeh
Ajjjj... mieszacie w głowie kolego, mieszacie tą 35-tkę :grin:
Powoli zaczynam mieć dylemat... 35mm f/2 vs 28mm f/1.8 pod FF :?
Ale czuję, że dam radę ;-)
powinienem dopisać, że + bokeh na f2, "bez przysłony".