A ja w swiecie wyborów alternatywnych ;)
Kenko Teleplus PRO 300 DGX x2 - nówka max.900zł
Jest jeszcze Kenko Teleplus PRO 300 DGX x3 - ponoć lepszy optycznie od x2.
Pozdrówka!
Wersja do druku
Zanim na dobre założysz filtr UV na ten obiektyw, zrób kilka zdjęć z filtrem i bez. I porównaj sobie jakość. Szczególnie pod słońce. Najlepszą ochroną obiektywu jest osłona przeciwsłoneczna, a nie filtr, który jako dodatkowy element, w jakiś stopniu pogarsza jakość. I im filtr tańszy, tym jakość gorsza.
To tak jakby kupić sobie Ferrari, i założyć do niego najtańsze, dostępne u wulkanizatora za rogiem opony.
Nie żeby w ogóle nie używać filtra UV. Filtry UV i polar mają swoje zastosowanie. Ale nie jest to ochrona obiektywu.
Mam ten filtr. Przynajmniej u mnie pogarsza jakość zdjęcia. Na Tamronie 180 Macro robi się mydełko.
Słabej jakości UV czy inny filtr tylko zepsują zdjęcia, natomiast inną sprawą jest, że filtr UV na aparacie cyfrowym nie działa. To po prostu dodatkowa szybka, chroniąca przednie szkło obiektywu.
Cytat z Optycznych:
- Choć ludzkie oko nie jest w stanie zaobserwować fotonów o takiej energii, nie oznacza to, że nie są one rejestrowane przez matrycę CCD/CMOS czy błonę światłoczułą. Konstrukcja matryc oparta jest na fotodiodach zbudowanych z krzemu. Zakres ich czułości rozciąga się od 190 do 1100 nm, czyli rozpościera się od bliskiego ultrafioletu, poprzez światło widzialne po podczerwień. Jak widzimy, matryca jest w stanie rejestrować znacznie szersze spektrum niż ludzkie oko