Lightroom 3 strasznie wolno mi działa, natomiast na lightroom 2 pracowało się dość szybko. Czy da się jakoś przyśpieszyć 3 w ustawieniach?
Wersja do druku
Lightroom 3 strasznie wolno mi działa, natomiast na lightroom 2 pracowało się dość szybko. Czy da się jakoś przyśpieszyć 3 w ustawieniach?
Też miałem taki problem i trochę pomogło zainstalowanie Lightroom 3.2 choć to taka jakby beta ciągle.
Już 3.2, oficjalnie wspiera
Canon EOS 60D
Casio EXILIM EX-FH100
Fuji FinePix HS10
Leica S2 (DNG*)
Panasonic DMC-FZ100
Panasonic DMC-FZ40 (FZ45)
Panasonic DMC-LX5
Pentax 645D
Samsung NX10
Samsung TL500 (EX1)
Sony A290
Sony A390
Sony Alpha NEX-3
Sony Alpha NEX-5
Sony SLT-A33
Sony SLT-A55V
Jest, Lightroom automatycznie powiadamia o możliwości aktualizacji po uruchomieniu aplikacji (na Maku).
Na Windzie tez powiadamia
Na iMaku z Intel Core 2 Duo 2.4 GHz i 4 GB DDR2 widać, że program działa trochę płynniej przy dużej ilości plików RAW.
To świetny nius. Jak dam radę, to jutro zrobię update i zobaczę czy nowa wersja jest tak samo pamięciożerna (choć wydaje mi się, że to występowało tylko podczas importu dużej ilości plików lub generowania podglądów).
Tak, generowanie podglądów nadal leży, jednak w moim wypadku przy zmianie zakładki z Library na Develop program nie łapie już tak ogromnej zamułki, a sama praca i operowanie całym interfejsem wydaje się o wiele płynniejsze (przy bibliotece Lightrooma ważącej około 100 GB).