600 w pełnym słońcu może być za mało, za to przy nie pełnym słońcu już wystarcza ale jest to jeszcze zależne czy założymy jakiś wielki softbox czy mały dish. W takim wypadku najlepiej kupić jakąś 1000-1200ws i do tego agregat lub tronixa właśnie ;)
Wersja do druku
600 w pełnym słońcu może być za mało, za to przy nie pełnym słońcu już wystarcza ale jest to jeszcze zależne czy założymy jakiś wielki softbox czy mały dish. W takim wypadku najlepiej kupić jakąś 1000-1200ws i do tego agregat lub tronixa właśnie ;)
najlepiej to po prostu wybierac odpowiednie godziny do sesji zdjeciowej, od 5 rano do 8 rano i po problemie, wtedy nawet 300Ws wystarczy
dokładnie tak jak sebcio mówi :)
jeszcze sprzedam mój patent jak błyskać w trybie hss w pełnym słońcu tak by lamy zadziałały.
Co potrzebujemy:
- nadajnik radiowy
- odbiorniki radiowe
- fotocela
- lampa systemowa z trybem hss
Nadajnik radiowy łączymy z fotocelą przez sanki, przyklejamy taśmą całość do lampy na aparacie (oczywiście fotocelą do palnika), odbiorniki do lamp, hss i jazda.
u mnie działa, sprawdzałem na razie w domu, we wtorek jak pogoda dopisze robię sesję, ale nie będę miał nikogo do dźwigania lamp więc chyba nie nie przetestuje w słońcu.
Jak by co to można palnik nakryć czymś ciemnym, na pewno zadziała.
zadziałać na pewno zadziała, majac nowe Pocketwizard (TT1 i TT5) nie trzeba nawet nic kombinowac aby wyzwalac studyjne w HSS, wystarczy po prostu podlaczyc
mnie ciekawi jednak ile mocy w takim przypadku "ucieka", moze zrobisz maly test w domu?
ustaw pelna moc lampy, daj czas 1/200s i ustaw taka przyslone aby fotka byla dobrze naswietlona,
potem znow pelna moc lampy, czas 1/2000s i ustaw przyslone aby zdjecia bylo tak naswietlone jak wyzej
to samo z czasem 1/4000s i 1/8000s
wogole, jest jakis sposób poza pocketami na odpalenie takiej Lampy studyjnej z czasem krótszym niz 1/250?
jest. odpalanie przez lampe blyskowa z HSSem. Odpala nawet plenerowe lampy Quantuuma dual power. Tylko ze lampe HSS musisz miec na kablu TTL. Ale i na to jest sposob, o ktorym niebawem napisze u siebie na blogu. Powiem tylko ze nowe Pixele (wyzwalacze) daja rade i mozna wyzwolic lampe studyjna bezprzewodowo z czasami do 1/8000 sek. !
heh, a odpisałeś mi na blogu co innego:P jednak testy wykazują, ze współgra...to swietnie, bo juz chciałem sie 300ws pozbywac, a tak spokojniutko dam rade:P