strzela jak szalona :) nie wiem jak z kompensacją ale z tego co pamiętam to jest efekt. Czyli trzeba list do gwiazdki napisać :D
edit: Dzisiaj sprawdziłem w fotodżokerze. Pstryka jak trzeba :D
Wersja do druku
strzela jak szalona :) nie wiem jak z kompensacją ale z tego co pamiętam to jest efekt. Czyli trzeba list do gwiazdki napisać :D
edit: Dzisiaj sprawdziłem w fotodżokerze. Pstryka jak trzeba :D
Witam! Stałem się właśnie posiadaczem tej lampy i mam problem. Aparat nie bierze pod uwagę lampy w trybie Av/Tv, dobrze mierzy tylko w trybie P. Zdjęcia przy preselekcji przysłony są robione z błyskiem, ale czas aparat dobiera tak jakby lampy nie było przez co zdjęcia wychodzą prześwietlone... To jest moja pierwsza lampa więc nie ogarniam za bardzo, jeżeli ktoś może pomóc to byłbym wdzięczny. Kiedy w opcjach nastawiłem żeby czas z lampą w trybie Av był zawsze 1/200 (fixed) siła błysku była odpowiednia. Puszka to EOS 400D. Obiektyw z którym próbowałem to stałka 50mm 1.8. Pozdrawiam!
To jest normalne zachowanie ze srony aparatu. W trybie Av (Tv praktycznie nie używam) dobiera tak czas, by światło zastane wystarczyło do poprawnej ekspozycji (0EV), licząc, że lampa tylko doświetli scenę. W praktyce lampa (zwłaszcza na wprost) przy motywie odbijającym światło potrafi "zaszaleć. Przy Av polecam zabawę kompensacją siły błysku. A ogólnie to polecam do zdjęć z lampą tryb M i niezawodny sposób (rule of thumb):
1. Bez lampy ustawiamy przysłonę na pożądaną głębię ostrości, ISO i czas tak, by utrzymać zdjęcie w miarę nieporuszone (może być lekko ruszone...). Czas ustawiamy tak, by światłomierz pokazywał -2/3 do -1EV (a dokładnie tyle, o ile chcemy mieć tło ciemniejsze od pierwszego planu)
2. Włączamy lampę, ewentualnie ustalamy kompensację siły błysku (niekoniecznie). Lampa w trybie automatyki własnej (dopilnować, by "wyłapała" ISO/przysłonę) lub E-TTL
3. Strzelamy i korygujemy siłę błysku / czas wg histogramu i rozkładu światła w scenie. Czasem korygujemy jasność tła, kompensacją siły błysku - jasność motywu głównego.
Mi tak wychodzą ładnie wyglądające zdjęcia pamiątkowe ;)
zdRAWki
EDIT: PS przy tak jasnym obiektywie jak f/1.8, nawet przy ISO 400 lampa może być za mocna, i 1/64 jej energii błysku może wystarczać by przepalić zdjęcie. Do jakiej przysłony przymykasz?
Wczoraj otrzymałem tę lampę, którą kupiłem z zamiarem dodatkowego oświetlenia w trybie slave. Po teście i wykonaniu ok. 7 błysków w tym trybie we współpracy z 580 EXII, lampa Nissin padła :( i nie dała żadnego błysku więcej.
Pożegnałem się na zawsze z tą firmą :p.
Dzięki bardzo HuleLam! Właśnie to chciałem usłyszeć :wink:
Mam pytanie : Jak lampa Nissin wspomaga AF ? Rysowana jest siatka czy tylko zaświeca się dioda ?
Wygląda jak siatka. Z bliska obejmuje górne punkty ale tak już od 1,5m nie ma problemu.