ooo Panie!!!!!!! to Ty tu mocne cuiecia zdjec robisz :) a takim szklem , to nawet i do f/8 mozna podciagnac smialo :)
Wersja do druku
Do f/8 to z tcx2 bo tak zazwyczaj użytkuję, ale jak pisałem da się od 5,6 choć jakość czasem bywa dyskusyjna. Czy to jest pozytywna opinia:-D? czy źle to odebrałem, bo zdjęć staram się ogólnie nie ciąć, a jak muszę dla zmiany kadru to nie za mocno bo to niestety rujnuje jakość fotki, przesuwam obiekt w lewo lub w prawo albo odcinam kawałek czegoś co akurat wlazło w kadr ogonem lub dziobem, ale to chyba dopuszczalne:?:;-) Ewentualnie napisz co jest nie tak :neutral: bo cały czas próbuję szlifować warsztat a porady są mile widziane:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sylwek pisz że tak powiem jednoznacznie bo planuję zakup dłuższego szkła, chcę też przed tak dużym wydatkiem dowiedzieć się czy ten sport jest dla mnie czy nie, będę sprzedawać 300/2.8 i kupować 500 lub 600mm/4 LIS w niedalekiej przyszłości
co prawda stara fotka , ale umieszczam zdjecie z 300mm i tc2 , f/ chyba 8 u siebie :)
tak szczerze , to masz BDB szklo i nawet wiecej czyli dluzsza nie jest potrzebne szklo , ale jak sie nie organizujesz , czatownia , to nawet i z 800mm nie zrobisz dobrej fotki :) po prostu , czatownia i czas jest potrzebny :) pocwicz na drobnicy , pestki , czatownia i jakies drzewko , odleglosc 4m i sam zobaczysz efekty :)
coś chyba ci nie poszło z linkiem, ale co miałeś na myśli pisząc: "to Ty tu mocne cuiecia zdjec robisz a takim szklem "
to ze tlo jest na wielu zdjeciach widoczne :) i dlatego tak zasugerowalem , takie ciecia jak Ty wymieniles , sa dopuszczalne , ale takie po 50% wycinka , to raczej nie :)
myslalem ze ty focisz 400mm f/5.6 , a w nim bywa , ze tlo jest widoczne :)
a zdjecie umiescilem u siebie , zeby Ci tu nie zasmiecac :)
czyli że co że tła unikać na zdjęciach? że ma być całkowicie rozmyte?
nie musi byc calkowicie , ale jak bys mial wiecej rozmyte , ladniej by sie prezentowalo :) , ale przy kormoranach mialem f/7.1 , a to zaledwie jest kilka cm wiecej GO , a to jest tak samo jak u Ciebie , wiec nie moge zrozumiec Twojego tla przy 300mm i tc2 :(
kwestia odległości od obiektu, ja byłem 20m
moj kormoran byl 55m odemnie :)
no to nie rozumiem już nic