-
Ok, więc historię*kopiuję z mojego photobloga (www.adamkasprzak.com):
"Dzisiaj, w ramach sobotniego relaksu, przejechałem się do Gdańsk. Do Parku Oliwskiego. Akurat młoda para miała ślub - oczywiście śmigał fotograf (jeżeli Pan trafi jakimś cudem na tą stronę to pozdrowienia ), ale nie o tym…
Na ławce obok siedział Pan Ornitolog (niestety imienia i nazwiska nie znam, więc ten pan będzie Panem Ornitologiem), który złapał niezwykle rzadki okaz MEWY SZAROGŁOWEJ [Larus cirrocephalus]. Podobno jest to 9 sztuka złapana i zaobrączkowana w Polsce.
Pan Ornitolog pobrał mewce krew, dokładnie ją obmierzył, wymienił metalowe coś na czerwoną, plastikową obrączkę.
Poniżej kilka zdjęć z całej operacji, po której zdrowa mewa w nienaruszonym stanie odleciała w przestworza."
A teraz zdjęcia:
1200
1201
1202
1203
1204 ;)
-
staraj się we wszelkich reportażach, nie wystawiać dwóch podobnych ujęć (1201, 1202) ludzie podświadomie oceniają, które lepsze na zasadzie "iloma szczegółami różni się rysunek A od B" ... a to ty musisz zadecydować które ujecie zapamiętają,
przydała by się jakaś twarz Pana Ornitologa (choćby w bokeh), tak by pozostał anonimowy ale jego obecność mocniej zasygnalizować ...
co do techniki to nie mam żadnych uwag...
pozdrawiam
-
zgadzam się w 100% ;) podmieniłem. Sam tak robię ;)
-
-
Fajny reportażyk, polecam zwłaszcza kolegom, którzy mają problemy z brakiem weny w okresie jesienno-zimowym (o forumowych koleżankach oczywiście nie zapomniałem, ale one się nie skarżą) :-)
-
Dzisiaj byłem z dostawą jedzenia na statek (tak pracuję :)) i zaraz po tym nowo wybudowana jednostka Siluna ACE odpłynęła do Danii. Miałem ze sobą aparat (z resztą jak zawsze ;)) i zaintrygował*mnie jeden robotnik, który wyciągał*cumy owego statku, dzięki któremu zarobiłem na 35L :P Zrobiłem mu chyba z 50 fotek ;)
Proszę o uwagi i komentarze. Jest to spory crop ;)
1300
-
Dla mnie za bardzo zePSute. Głowa zbyt nienaturalnie naświetlona a tło przyciemnione... fajny dymik i dobry kadr, ale to światło....
-
tą GO to poprawiałeś tym swoim plug-inem? nienaturalny obrys głowy. wygląda jak wycięty nożyczkami gazety... używasz lassa do maskowania?
-
Szkoda... Jak sam pisałeś, spory crop. Klimat jakiś jest, ale jednak ta obróbka nie za bardzo. I w sumie ja znowu się do samego kadru przyczepię. Nie odpowiada mi i chociażby wydaje mi się, że ciaśniej lepiej było by;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Szkoda... Jak sam pisałeś, spory crop. Klimat jakiś jest, ale jednak ta obróbka nie za bardzo. I w sumie ja znowu się do samego kadru przyczepię. Nie odpowiada mi i chociażby wydaje mi się, że ciaśniej lepiej było by;)
-
GO nie ruszana...
robiłem na warstwach screen (na rozjaśnienie twarzy) i multiply (na przyciemnienie tła)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzięki za wszystkie komentarze, wrzucam następne:
1301