- manualne ustawienia zoomu lampy
- manaulne ustawienie błysku
- błysk na drugą kurtyne
Wersja do druku
Jeżeli dobrze zrozumiałem to 550 ex będzie dobrze działała z 50d (pytam-stwierdzam:-D , bo słyszałem różne opinie odnośnie tej lampy i 50d) , niektórzy twierdzą ze tylko błyska, a nie współpracuje. pozdrawiam całkiem nowy i całkiem zielony
Bawilem sie 430 w trybie manualnym, i mam pytanie, czy dobrze rozumiem, ze w trybie TTL lampa oprocz mocy blysku reguluje sobie takze czas blysku? Bo w trybie TTL udaje sie osiagnac duzo slabsze naswietlenie blyskiem niz w trybie manual na mocy 1/64 (aparat w M oczywiscie, te same ustawienia, ten sam kadr).
tak, będzie pracować poprawnie, w zasadzie wszystkie funkcje: e-ttl, m, master, slave, hss, 2nd sync, fel, fec, CFn, etc...
nie będzie jedynie jedynie działać sterowanie lampy z poziomu menu aparatu, ale to niczemu nie szkodzi, bo wszystko w/w można ustawić bezpośrednio na lampie.
zarówno w M, jak i w TTL moc błysku jest regulowana czasem: krótszy błysk = słabszy błysk = mniej światła
a fakt mniejszego naświetlenia błyskiem tłumaczy się tym, ze w trybie TTL dostępne są krótsze czasy błysku. Inaczej mówiąc - lampie w trybie M brakuje ustawień 1/128 (wyższe modele mają), 1/256, 1/512 itp...
Rozumiem, dzieki.
Witam ,proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.Mam 40D i lampę 430EX ,w body ,w nastawach lampy zewnętrznej (C.Fn)nie można ustawić parametrów E-TTL II dla tej lampy ,pokazuje ,że nie jest zgodna z systemem lub ma wyłączone zasilanie,wcześniej też tak było ,ale miałem 380EX więc to normalne ,ale teraz?? Wszędzie jest napisane ,że 430EX obsługuję E-TTL II
Obsluguje ale nie ma swojego swiatlomierza. To roznica. Ale moge sie mylic.
I to dlatego nie można z poziomu bodu ustawić np. wyzwalania na 2 kurtynę ,jedynie w menu lampy ?