Kavoo, napisz prosze jak wykonales to zdjecie http://www.pbase.com/jakub_wronski/image/38819574 jak dla mnie jest rewelacyjne...Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Wersja do druku
Kavoo, napisz prosze jak wykonales to zdjecie http://www.pbase.com/jakub_wronski/image/38819574 jak dla mnie jest rewelacyjne...Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Banalna sprawa - ciemno w pokoju, lampka-reflektorek z boku na papryke, ktora lezy na czarnym talerzu z dala od jakiegokolwiek obiektu w tle, pomiar swiatla skupiony na najjasniejszej partii kadru i pstryk. Potem tylko minimalne korekty przy wywolywaniu RAWa, przekrecenie i dopasowanie kadru... job done ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Dzieki za odpowiedz, kolory chyba tez podrasowales troche, nie ?? 8-)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Aha a kropelki to spryskiwaczem ??
Twoje Zoonowości wszyćkie mnie się podobają a Sowa najbardziej
Nie, wywolanie RAWa (plus pozniejszy USM, ale to akurat nie ma znaczenia bo wyostrza sie zawsze) wystarczylo.Cytat:
Tak.Cytat:
Kurcze, musze sie wrescie nauczyc jak dobrze obrabiac RAW'y, zwlaszcza jesli chodzi o nasycenie kolorow, w sumie RAW'a uzywam tylko do korekty WB a pozniej w PS'ie robie reszte i efekty srednio mnie zadowalaja...Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad tym, czy nie zrobic na potrzeby forumowiczow czegos w rodzaju 'creation history' na przykladzie jakiegos mojego zdjecia... i to - w odroznieniu od pewnego dzentelmena, ktorego ostatnio probowalismy rozszyfrowac - calkowicie pro publico bono ;-)Cytat:
Jak znajde chwile czasu i uda mi sie zrobic jakies zdjecie, przy ktorym da sie cos pomajstrowac nie tylko podczas wywolywania, ale i pozniej w PS, to ponotuje kolejne czynnosci i porobie do nich screeny.
To jest REWELACYJNY pomysl !! Mysle ze niejeden tu skorzysta...Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Eeee... az tak wysoko to bym nie cenil moich wypocin, bez przesady :lol: Traktuje to bardziej jako eksperyment socjologiczny, ktory ma sprawdzic jak bede postrzegany - bardziej jako fotograf czy juz jako grafik :lol:Cytat:
To tak w nawiazaniu do wartkiej dyskusji w ostatnio zainicjowanym topicu (wlasnie na ten temat) ten pomysl mi przyszedl do glowy :-)
Tu nie chodzi o przekazywanie jakichs super umiejetnosci, ale podstaw + kilka wskazowek bardziej zaawansowanych. Na podstawie tego kazdy bedzie mogl cos poprobowac, dodac od siebie i moze sie zrobic ciekawie :)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo