R5 + 400 + TC, 1/5000s
Elektryczna migawka, co widac po paskach na skrzydlach. Podobno w R5.2 są jeszcze gorsze [emoji12]
Wersja do druku
R5 + 400 + TC, 1/5000s
Elektryczna migawka, co widac po paskach na skrzydlach. Podobno w R5.2 są jeszcze gorsze [emoji12]
piękny to był poranek, nie zapomnę go nigdy :)
142.
Załącznik 18549
143.
Załącznik 18550
144.
Załącznik 18551
145.
Załącznik 18552
146.
Załącznik 18553
147.
Załącznik 18554
Wolę nie przeżywać takich poranków niż przyzwyczajać drapole do żarcia podrzuconej padliny. Różne sukinsyny podrzucają zatrute mięso aby truć lisy, które im włażą do kurników, a trują się tym nie lisy, ale np. bieliki. I ptaki, i myśliwi, i fotografowie, mają polować, a nie robić zakupy w Biedronce!
Świetne zdjęcia, gdzie to?
Wspaniałe foty!!!
dzięki! :D
148. kolejne dzikie marzenie spełnione - puszczyk uralski
Po tygodniu w Czorsztynie w niedzielę miałem dwie opcje - ruszyć jeszcze w góry albo wyjechać rano i zahaczyć o Puszczę Niepołomicką, gdzie jak czytałem opracowania ornis-polonica jest trochę urali. Dodatkowo kolega już w sobotę tam łaził, ale nic nie znalazł. Wybrałem drugą opcję. Pół godziny przed przyjazdem kolega raportuje mi, że znalazł jednego. Pakuję sprzęt, siadam na rower i jadę. I jest... co to za cudo! :o 2h mogłem się nim nacieszyć, aż poszedł spać wysoko w klonach, a ja się zabrałem dalej w trasę.
R5 + 400 + TC, f4, 1/320s, ISO 250, plus trochę wyciapanych gałązek z kadru i nałożona winieta
Załącznik 18670
piękny
Zdjęcia bajka. Swoją drogą pierwszy raz widziałem na żywo zimorodka w... ZOO w Poznaniu, ale co ciekawe, to nie był tam w klatce, a akurat polował sobie nad stawem, który jest "wolny". Stwierdzam, że to nie łatwy ptak do ustrzelenia, no i rzadki. Ile Ty czasu spędzasz w takim miejscu, aby coś trafić? No i rozumiem, że takie orły, to wiesz z doświadczenia swojego i innych, że lubią akurat przebywać w tym miejscu (na tej polanie, czy co to tam jest)?
Puszczyk gratki. Super wygląda. Nie wiem, czy to nie jest jeszcze trudniejsze do trafienia, a bardziej - wypatrzenia?
Akurat te zimki i te bieliki to odpowiednie czatownie w odpowiednich miejscach. Sam mialem taką miejscówke u siebie rok temu i dwie czy trzy sesje mi sie udal, pozniej nie przylatywały. Ten zimek poluje na tym patyku bo żadnego innego dookola nie ma - trzcinowisko.
A na drapole musi byc zanęta i jak widać różne są do tego podejscia, jak juz powiedzial swoje atsf. Niestety bez tego masz bardzo nikłe szanse sfocic bielika czy kanie, czy chociaz poobserwować. Niby takie grozne i potezne ptaki, a boja sie ludzi jak ognia. Sam nie wiem czy jeszcze bede chcial skorzystac z takiej bielikowej czatowni.. choc na kanię czy jastrzebia móglbym raz jeszcze sie zasadzić.
I ogólnie, jest cala lista punktów, zasad dotyczacych fotografii zwierzat. Zeby nie ploszyc, zeby nie przy gniazdach (o ile sie nie ploszy ;) ), żeby 20m od nory, zeby nie błyskać fleszem, żeby nie w czasie lęgów, żeby nie dokarmiać ssaków (ptaki niby mozna) - dlatego np nie wybralem sie na misie do Finlandii. Itd. W wielu konkursach są wymogi żeby sceneria byla naturalnym srodowiskiem, a nie ustawioną sceną, jak np karmnik, poidlo, nęcisko, akwarium itd.
Ale prawdę mówiąc fota jest tylko pochodną tego co sie czlowiek naobserwuje i nauczy w terenie. To jest najwieksza wartość. Fotka jest tylko kropką nad i.