Nic nie zrobisz. Nieistotne jest że wyłączysz stabilizację. Ona i tak działa, tylko przy wyłączeniu utrzymuje soczewkę w jednym miejscu zamiast nią poruszać.
Wersja do druku
Nic nie zrobisz. Nieistotne jest że wyłączysz stabilizację. Ona i tak działa, tylko przy wyłączeniu utrzymuje soczewkę w jednym miejscu zamiast nią poruszać.
sprawdziłem u siebie na R6 - nie mam tego efektu
jest jakiś delikatny szumiący dżwięk, ale muszę wyłączyć wszystko dookoła, i przyłożyć ucho żeby usłyszeć
z 70-200 nie słyszę kompletnie nic
Problem rozwiązany. Obiektyw odesłałem do zwrotu, miał po prostu wadę. Zakupiłem ten sam z innego źródła i wszystko ok.
W pracy
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c336f9930f.jpg
I efekt (znajoma zrobila kadr w ktorym jestem przyklejony do lewej krawedzi ?)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...25a3656c17.jpg
Miał ktoś dylemat czy brać RF 85/2 czy 135L/2? Zastosowanie portret/plener.
ale jakie ma znaczenie czy ktoś miał taki dylemat i co wybrał? to są dwa różne obiektywy, sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co i jak chcesz focić.
85tka da Ci stabilizację, uchwycenie szerszego kadru i bardzo użyteczne macro, 135 lepszą separację tła i ciaśniejszy kadr, ale bez stabilizacji
oba obiektywy są swietne i ostre od pełnej dziury, na sam obrazek nie będziesz narzekał
135/2 ma klasyczny bokeh z lagodnym mikrokontrastem. malo osob znam, ktorym by sie nie podobal
85/2 to nowoczesne szklo. projektowane, zeby bylo ostre od pelnej dziury ale ciul z rysowaniem nieostrosci.
do portretu to bym sie chyba nie wahal. 135/2 to jest wzorowe szklo do tego celu a 85 to jest przede wszystkim makro a przy okazji ogniskowa pasujaca do portretu
Gdybyśmy na wszystkie pytania odpowiadali sobie sobie odpowiadać to jaki sens ma jakiekolwiek forum? To, że są różne to wiem, stąd pytanie, bo może ktoś miał podobne rozkminki.
Dziękuję, takiej odpowiedzi oczekiwałem, bez czepialstwa.
Lukas, w ostateczności i tak skończysz z oboma obiektywami/obojgiem obiektywów. Jestem bardziej niż pewien. Jak kupisz 85mm (posiadając 50mm, jak widzę w podpisie), to uznasz, że jest spoko, ale wolałbyś coś jednak dłuższego jeszcze. Jak kupisz 135mm, to uznasz, że czegoś Ci brakuje pomiędzy 50 i 135. Takie są fakty, nie broń się przed tym :)