2 załącznik(ów)
Odp: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
No to może pomarańczowy filtr na lampę?
No o tym nie pomyślałem... będę się chyba musiał w takie zaopatrzyć. Dodaje 2 Rawy zaświecone z lampą i tu mam pytanie czy jest sens w ogóle próbować coś z tym podziałać?
1 załącznik(ów)
Odp: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
1 załącznik(ów)
Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Bardzo ładne! Przy kolejnych zdjęciach poszerzyłbym kadr w prawą stronę - czyli tam, gdzie patrzy modelka. Taka zasada, że nie zawsze kadrujemy centralnie dając możliwość odbiorcy zobaczenia kadru po stronie skierowanego wzroku przez modelkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Bardzo ładne! Przy kolejnych zdjęciach poszerzyłbym kadr w prawą stronę - czyli tam, gdzie patrzy modelka. Taka zasada, że nie zawsze kadrujemy centralnie dając możliwość odbiorcy zobaczenia kadru po stronie skierowanego wzroku przez modelkę.
Oooo dzięki za miłe słowa [emoji4]... chciałbym jeszcze trochę rozjaśnić kwestie kadrowania, w moim 70d przy niższych przyslonach mam problem przy przekadrowaniu. Wydaje mi się za mam zbyt mało punktów Af i jak złapie ostrość którymś skrajnym punktem i przekadruje to niestety gubię ostrość z oczu[emoji3525].
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Oooo dzięki za miłe słowa [emoji4]... chciałbym jeszcze trochę rozjaśnić kwestie kadrowania, w moim 70d przy niższych przyslonach mam problem przy przekadrowaniu. Wydaje mi się za mam zbyt mało punktów Af i jak złapie ostrość którymś skrajnym punktem i przekadruje to niestety gubię ostrość z oczu[emoji3525].
Można przekadrować z punktem AF, ale zmienisz wówczas płaszczyznę ostrości i ostrość pozostanie na wcześniejszej płaszczyźnie ostrości (to w skrócie :)
Za to polecam zrobić zdjęcia metodą Brenizera (czasem robię ;) https://fotoblogia.pl/489,metoda-bre...i-kat-poradnik
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Można przekadrować z punktem AF, ale zmienisz wówczas płaszczyznę ostrości i ostrość pozostanie na wcześniejszej płaszczyźnie ostrości (to w skrócie :)
Za to polecam zrobić zdjęcia metodą Brenizera (czasem robię ;)
https://fotoblogia.pl/489,metoda-bre...i-kat-poradnik
Mam ustawioną Twoja metodę łapania ostrości, czyli af na gwiazdkę a migawka na spuście. Jak złapie ostrość srodkowym af, odpuszczę gwiazdkę i przekadruje to ostrość mi się nie zmienia, tylko płaszczyzna tak jak wspomniałeś. Przy mojej 50 i niskich przyslonach takich jak 2.2 i niżej niestety po przekadrowaniu nie ma ostrości tam gdzie ja złapałem [emoji848].
Może coś robię nie tak?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Mam ustawioną Twoja metodę łapania ostrości, czyli af na gwiazdkę a migawka na spuście. Jak złapie ostrość srodkowym af, odpuszczę gwiazdkę i przekadruje to ostrość mi się nie zmienia, tylko płaszczyzna tak jak wspomniałeś. Przy mojej 50 i niskich przyslonach takich jak 2.2 i niżej niestety po przekadrowaniu nie ma ostrości tam gdzie ja złapałem [emoji848].
Może coś robię nie tak?
robisz dobrze, ale przy płytkiej GO tak będzie zawsze, pozostaje przymknąć do f/2,8-4, albo przejść na bezlustro ;)
Załącznik 4533
pisałem o tym tutaj: "Przy bardzo płytkiej GO przesunięcie aparatu może być na tyle duże, że przesunie się płaszczyzna ostrości." https://www.canon-board.info/threads...=1#post1382755
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No to spoko, trzeba jakoś kombinować. Jedyne co mnie denerwuje to to że punkty af są właśnie przesunięte daleko od krawędzi i trzeba się męczyć. Ale niska głębia ostrości jednak wygrywa [emoji4]
2 załącznik(ów)