Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Nie próbowałem.
Z tego co się zorientowałem, to połączenie Bluetooth umożliwia m.in. dogadanie się puszki i telefonu jak się połączyć WiFi, co bardzo upraszcza sprawę. Transfery idą jednak po WiFi.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Z tego co się zorientowałem, to połączenie Bluetooth umożliwia m.in. dogadanie się puszki i telefonu jak się połączyć WiFi, co bardzo upraszcza sprawę. Transfery idą jednak po WiFi.
Samym Bluetooth nie idzie wyzwolić migawki, trzeba WiFi. Dla mnie to ograniczenie.
Jest poprawka oprogramowania EOS R Firmware Version 1.1.0
https://www.canon-europe.com/support...tcm:13-1776857
Bida z nyndzą. Czy mi się wydawało tylko, że miało być eye-AF w servo?
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Bida z nyndzą. Czy mi się wydawało tylko, że miało być eye-AF w servo?
"Miało być" to było życzenie sobie życzących. O ile pamiętam, to c nigdy nie rozszerzał funkcjonalności względem wersji 1.0.0..
Pozdrawiam!
Nabylem R-ke wlasnie i melduje, ze Customizacja EOS R jest nieco przereklamowana. Czytam wokol jakie to niekonczace sie mozliwosci zapewnia, a takiej funkcji jak kompensacja ekspozycji nie moge przypisac do M-Fn sensora dotykowego w trybie AV (priorytetu przyslony). Predefiniowany jest dostep do kompensjacji ekspozycji tylnym pokretlem w trybie AV, ale co chcwila sie dezaktywuje i trzeba albo migawke na pol gwizdka naciskac zeby moc regulowac ekspozycje, albo jeden z tylnych guzikow wciskac by na powrot pokretlo kompensowalo ekspozycje. Slabo.
Zywot baterii, najwieksza pieta achillesowa. Smartfonem wyzwalac migawke mozna tylko po WiFi. Wciaz dostepna w iTunes aplikacja uzywajaca bloototha juz nie dziala z EOS R. Zeby uzyc WiFi musisz odlaczyc sie od innych sieci i polaczyc z wbudowanym w R-ke WiFi access point. Przekombinowali to zdecydowanie, brak jakze pozadanej prostoty.
Poza tym nowe szklo 24-105 super, tylko przydrogie zwazywszy swiatlo.
Pozdrawiam wszsystkich i przepraszam za brak polskich znakow diaktrycznych, ale pisze ze sluzbowego komputera.
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
"Miało być" to było życzenie sobie życzących. O ile pamiętam, to c nigdy nie rozszerzał funkcjonalności względem wersji 1.0.0..
Fakt - rzadko i w dodatku dla serii 1D ale jednak:
https://www.dpreview.com/articles/05...ns-illuminated
https://cpn.canon-europe.com/content...he_eos_1d_x.do
Cytat:
Zamieszczone przez
Daystate
Predefiniowany jest dostep do kompensjacji ekspozycji tylnym pokretlem w trybie AV, ale co chcwila sie dezaktywuje i trzeba albo migawke na pol gwizdka naciskac zeby moc regulowac ekspozycje, albo jeden z tylnych guzikow wciskac by na powrot pokretlo kompensowalo ekspozycje. Slabo.
To oczywiste dziedzictwo DSLR. Tak działało tylne kółko i tak zostało. Kiedyś czytałem, że ma to zapobiegać przypadkowej zmianie korekty i dziś pewnie też tak uzasadnią.
Ustawiłem sobie wynalazek - tryb Fv, polecam - najwyżej się nie spodoba :).
instaluje nowy firmware, w końcu mam serię z elektroniczną migawką :)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Samym Bluetooth nie idzie wyzwolić migawki, trzeba WiFi. Dla mnie to ograniczenie.
Dlaczego? Wifi jest znacznie stabilniejsze niz bt. Jesli telefon jest podlaczony do routera, aparat laczy sie z nim przez router wlasnie.
Pozdrawiam!