Wreszcie Canon EOS 6D In-Depth Review: Digital Photography Review
Nie podoba mi się deprecjacja punktowa i ogólnej oceny w stosunku do D600. Bardzo niesprawiedliwe to jest !
Wg. ichnich n.inn. gorsze ISO :(
Wersja do druku
Wreszcie Canon EOS 6D In-Depth Review: Digital Photography Review
Nie podoba mi się deprecjacja punktowa i ogólnej oceny w stosunku do D600. Bardzo niesprawiedliwe to jest !
Wg. ichnich n.inn. gorsze ISO :(
yyy... ale czym Ty się przejmujesz? :) Szkoda, że nie pokazali tego wyostrzonego kurzu i ślepego AF D600 ;/ .
Dla mnie od pół roku liczy się niezawodność i sprawny (niezakurzony) sprzęt.
Ja akurat wyciągałem +3EV ze zdjęcia kolegi i na ISO 3200 i takich herezji nie miałem.
Przeszedłem ze stajni Nikona do Canona, bo mnie kompakty Canona na weselach ratowały :). Tam w Nikonie odkąd zalało fabryki jest ZONK. Nie wiem czy Canon też miał zalane.
Także nie przejmuj, że Nikon na tym teście niby ma lepsze odwzorowanie na +3Ev bo :
1.bo to jest po 1 ściema,
2. jeśli nawet byłby lepszy o 1Ev (ale nie jest), to i tak twoje oko tego nie wyłapie (chyba, że oglądasz fotki na 100% w cieniach , oczywiście te powyciągane miejsca i zwracasz uwagę, na to że 10px ma inne przebarwienia :) )
3. Takie testy są opłacone przez daną markę :)
4. Wolałbym Canona EOS 60D niż Nikon D600 + gratis mękę z serwisem + kurz + jak to mówią "to jest amatorska puszka i 70% niecelnych fotek w tym 95% BF to norma i to nie jest wina sprzętu trzeba się przyzwyczaić, jak to się ma z tym serwisem " , to samo było z Nikon D7000
Zatem pamiętaj, lepszy sprawny KAJAK niż CUDOWNY TITANIK z dziurą w kadłubie :)
no niestety 5d III i 6d to nie d600 i d800:) Kocham te ich testy:)
tak szczerze to jest to w miare sensowny test, jak zwykle dpreview. nie bardzo sam widze jakas przewage rozdzielczosci D600 czy A99 (przynajmniej jak sam patrze na zdjecia testowe RAW to tam nie widac nic a nic roznicy), co widze to ladniejsze wysokie ISO 6D (mniej szumu a nadal widoczne detale), za to D600 i A99 znacznie lepiej pracujace przy wyciaganiu cieni.
ogolnie... w "wojnie systemowej" to sie IMHO nadal rozbija o dobranie tanszych/lepszych szkiel. a w systemie Canona taki 6D ma sensowne miejsce.
jednego baka jakiego w recenzji dpreview wylapalem, to egzaltacja na "normalnie" wyciagnietym w menu Mirror Lockup. w sensie, ze wg nich jak to jest standardowo na wierzchu zamiast w Cfn to jest wielka roznica. gdy tymczasem ww. Mirror Lockup w 5D mkII i 600D mam od dawna na wierzchu (w My Menu). i to nadal ni diabla nie jest normalne rozwiazanie, bo nadal trzeba dwa kroki zrobic (wlaczenie MLU i potem zmiana trybu seryjnego na dwusekundowe opoznienie), na dodatek w obu korpusach wymaga to nieco innych knefli...
Nie jestem pijarowcem, ale widzę że kolega oceniając tak ludzi ma w tym duże doświadczenie, ja jestem fotografem, a nie WODOLEJCĄ, mówię co mi obrazek pokazuje, a nie co widziałem na 100 czy 200 portalach :).
Z autopsji wiem co to jest Nikon ... przeszedłem gehennę.
A temat nie dotyczy 6D vs Nikon D600 więc nie wgłębiałem się więcej nad zaletami 6D nad D600. Natomiast jeśli miałbym porównywać te aparaty to sama fabryczna usterka Nikona D600 odnośnie odpryskiwania farby/kurzu i uszkodzony AF dyskwalifikują tą atrapę aparatu do dalszych porównań => "nie można porównywać sprawnego F1 do F1 bez powietrza w oponach" bo to nie ma sensu.
I nie drąż tematu porównania bo to nie ten wątek.
Pozdrawiam
no ale punktami bije 5D3 o czym od początku wiedziałem i byłem pewniem że 6D to lepszy od 53D aparat. (żart) I wszystko jasne :D
Dopóki Canon nie zacznie na serio traktować użytkowników którzy kupili 5D mk III z walniętym AF, to 6D jest bardziej sensowne niż księgowi byli w stanie wyśnić.Cytat:
a w systemie Canona taki 6D ma sensowne miejsce.
Wszystkie te aparaty są porównywalne względem tego jak potrafią obrazować. :) Liczy się szkiełko i oko. :P
Jeśli 100 czy 200 portali zgodnie pokazuje że z cieni można kilka działek więcej wyciągnąć z matrycy aparatu X niż aparatu Y to trzeba być niemałym naginaczem faktów by zobaczyć coś innego - co zresztą idealnie pokazują użyte wcześniej "argumenty" w żaden sposób nie odwołujące się do faktów a jedynie do emocji związanych z obiema markami. I jeszcze wprost zarzucające całkiem sensownemu portalowi oszustwa.
Dziękuję za radę ale kolega chyba nie zauważył kto zaczął tu śmiecić pseudo-porównaniami.
Również pozdrawiam, dla mnie eot
Panowie - proszę uprzejmie nie robić tu śmietnika jakimiś personalnymi wojenkami 8-).