Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
janulrich
Dzięki za info, jak masz aparacik pod ręką to zobaczyłbyś jakie masz tam wyostrzanie ustawione teraz, bo to w sumie ważne.
No niech stanieje :) A masz coś zrobione po prostu na polu/dworze takie pstryki , najlepiej całe sylwetki :)
I jakiekolwiek portert jak jest możliwość z otwartymi oczami w oryginalnym rozmiarze :) i moje życzenia tyle :) hehe
sharp 6, contrast -1, saturation -2. Rawów z dnia nie mam żadnych, ja w ogóle zdjęć w dzień nie robię, światło jest przereklamowane :D. Znalazłem za to rawa z iso3200 z dużą ilością różnych szczegółów i to niedoświetlonego gdzieś o działkę coby można było dwie działki wyciągnąć i zachwycać się jak mimo wyciągania 2 ev z iso3200 jest mało szumów :D. Wszystkie info masz w exifie
www.royo.pl/6d/IMG_8148.zip
Cytat:
Zamieszczone przez
janulrich
Dzięki :)
No ciekawe rzeczy w tym Exif :) Nawet nr telefonu :) A Raf 8148 to już tyle fotek zrobiłeś tym 6D ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
a na czy mierzysz?
ja tam mam korektę na minus raczej jak mierzę matrycowym, albo w punkt na punktowym. Jakie miałeś w 1000d bo nawet nie wiem jak jest? Jak łapiesz AF bocznymi to sobie ustaw matrycowy bo jest powiązany z wybranym punktem AF, jak środkiem to zalezy co robisz, ja lubie w punkt i sobie popatrzyć co tam gdzie świeci, zablokować ekspozycję na czym się chce, przekadrować i cyknąć. Pewnie do oswojenia, bo ja po 7D też miałem chwilę głupiaki z nim ale szybko sie przestawiłem. Matrycowy generalnie działa u mnie bardzo przyzwoicie...
Dzieje się tak na każdym trybie pomiaru światła. Raz wychodzi dobrze, a czasami ciemnawo. Tak wynika przynajmniej z patrzenia na histogram i mojej subiektywnej oceny.
W 1000D mam też matrycowy, skupiony i centralnie ważony. Ustawiam oba aparaty na tą samą scenę, obiektywy o podobnej ogniskowej, ta sama przesłona, ISO i czas migawki, pomiar światła też i w 1000D jest idealny histogram, w 6D od czasu do czasu za bardzo w lewo.
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Prawdopodobnie to akurat przypadłość każdego modelu firmy C, np. w 5DIII również można na stałe skorygować ekspozycję.
A to ciekawe czy inni użytkownicy 5DIII to potwierdzają?
Cytat:
Zamieszczone przez
konioo
Dzieje się tak na każdym trybie pomiaru światła. Raz wychodzi dobrze, a czasami ciemnawo. Tak wynika przynajmniej z patrzenia na histogram i mojej subiektywnej oceny.
W 1000D mam też matrycowy, skupiony i centralnie ważony. Ustawiam oba aparaty na tą samą scenę, obiektywy o podobnej ogniskowej, ta sama przesłona, ISO i czas migawki, pomiar światła też i w 1000D jest idealny histogram, w 6D od czasu do czasu za bardzo w lewo.
A to ciekawe czy inni użytkownicy 5DIII to potwierdzają?
A patrzysz na histogramy w czasie rzeczywistym Live View (czy są takie w ogóle) ? Czy po zrobieniu foto oglądasz?
Canony tak juz maja ze niedoswietlaja
Cytat:
Zamieszczone przez
janulrich
A patrzysz na histogramy w czasie rzeczywistym Live View (czy są takie w ogóle) ? Czy po zrobieniu foto oglądasz?
Patrzę na histogramy po zrobieniu foto. W 1000D nie da się chyba nawet oglądać histogramów w Live View, w 6D już tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Canony tak juz maja ze niedoswietlaja
Widzę, że niedoświetlanie w Canonach potwierdza się w innych modelach. Trudno, trzeba z tym się zaprzyjaźnić jakoś.
Coś mi się wydaje, że ten wątek jest "sponsorowany", bo mój ostatni post, w którym odniosłem się do zdjęcia w JPG które szanowny kolega zamieścił, że ta jakość to nie powala (być może zależy od samego zdjęcia) nagle zniknął.
Cytat:
Zamieszczone przez
ekrowa
Coś mi się wydaje, że ten wątek jest "sponsorowany", bo mój ostatni post, w którym odniosłem się do zdjęcia w JPG które szanowny kolega zamieścił, że ta jakość to nie powala (być może zależy od samego zdjęcia) nagle zniknął.
o którym zdjęciu konkretnie mówisz bo sporo się pojawia ostatnio...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
janulrich
No ciekawe rzeczy w tym Exif :) Nawet nr telefonu :) A Raf 8148 to już tyle fotek zrobiłeś tym 6D ? :)
dzwoń jak muszisz :D
zrobiłem juz ponad 10k :D
Co do pomiarów światła to robiąc na koncertach i imprezach 6D od ponad miesiąca mierzę głównie matrycowym w punkt i w większości jest trafione, w trudniejszych przypadkach (spotów na twarz) mierzę punktowym i to często z korekcją na delkatny minus... Wiec też pewnie zależy to od warunków...
Cytat:
Zamieszczone przez
ekrowa
Oj, kolega ekrowa nie potrafi własnych postów znaleźć i od razu oskarża? Nieładnie...
PS: User któremu skasowano posta dostaje o tym informację wraz z powodem usunięcia, nic nie "znika nagle".