Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
konioo
Witam
...Przede wszystkim jednak pomiar światła działa trochę dziwnie. Spora część zdjęć jest niedoświetlona. Praktycznie na stałe można sobie skorygować ekspozycję na +2/3 EV. Próbowałem na różnych obiektywach i nie wiem z czego to wynika. Może to wina jakiś ustawień, których nie zdążyłem jeszcze rozkminić? Drodzy posiadacze 6D - macie z tym jakieś problemy i doświadczenia? Podobna sugestia jest w teście aparatu w DFV. Ciekaw jestem, czy też to potwierdzacie.
Pozdrawiam
a na czy mierzysz?
ja tam mam korektę na minus raczej jak mierzę matrycowym, albo w punkt na punktowym. Jakie miałeś w 1000d bo nawet nie wiem jak jest? Jak łapiesz AF bocznymi to sobie ustaw matrycowy bo jest powiązany z wybranym punktem AF, jak środkiem to zalezy co robisz, ja lubie w punkt i sobie popatrzyć co tam gdzie świeci, zablokować ekspozycję na czym się chce, przekadrować i cyknąć. Pewnie do oswojenia, bo ja po 7D też miałem chwilę głupiaki z nim ale szybko sie przestawiłem. Matrycowy generalnie działa u mnie bardzo przyzwoicie...
Cytat:
Zamieszczone przez
Matson
Po stronie w stopce domyślam się że kolega prosi o jakieś zdjęcia kropel wpadających do wody? :P
Niekoniecznie. Z chęcią zobaczyłbym zdjęcie wykonane w możliwe dobrych warunkach oświetleniowych w formacie 1:1 może być RAW bez konwersji, sam sobie skonwertuję na DPP. Zniechęcony wcześniejszym czekaniem popatrzyłem na jakość zdjęć z 6D które znalazłem w Internecie i na razie to mogę powiedzieć, że nie ma czym się zachwycać, ale nie miałem w rękach i chciałbym zobaczyć. Ktoś tam teraz pisał, że za ciemne za jasne, pokażcie kurcze jakieś zdjęcia z tego aparatu i nie muszą być krople...
Cytat:
Zamieszczone przez
ekrowa
Niekoniecznie. Z chęcią zobaczyłbym zdjęcie wykonane w możliwe dobrych warunkach oświetleniowych w formacie 1:1 może być RAW bez konwersji, sam sobie skonwertuję na DPP. Zniechęcony wcześniejszym czekaniem popatrzyłem na jakość zdjęć z 6D które znalazłem w Internecie i na razie to mogę powiedzieć, że nie ma czym się zachwycać, ale nie miałem w rękach i chciałbym zobaczyć. Ktoś tam teraz pisał, że za ciemne za jasne, pokażcie kurcze jakieś zdjęcia z tego aparatu i nie muszą być krople...
masz takie mam pod ręką, warunki bardzo dobre, mój błąd że nie przymknąłem bardziej... nie mam rawa do niego ale to jpg teoretycznie bez dodatków, taki dla Ciebie...
www.royo.pl/6d/IMG_5305.JPG
w zdjęciu które zamieściłem wcześniej, tym z 300D, nie do końca chodziło o jakość, choć biorąc pod uwagę jak powstawało - nie mam jego jakości nic do zarzucenia...
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
Pytania:
1. Obrabiana fotka?
2. Wyostrzałeś coś?
3. Czym wołałeś , czy w ogóle z RAW
4. Jakie szkło?
Jak dla mnie to jest żyleta niesamowita :)
Tu jedna moja ze spacerku niedzielnego :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
lysy1980
Tu jedna moja ze spacerku niedzielnego :-)
No i...? Sorry ale nie nadążam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
janulrich
Pytania:
1. Obrabiana fotka?
2. Wyostrzałeś coś?
3. Czym wołałeś , czy w ogóle z RAW
4. Jakie szkło?
Jak dla mnie to jest żyleta niesamowita :)
1- Tylko tyle co aparat w sobie obrabia zapis z matrycy do jpg-a - ja nic tam nie tykałem poza aparatem, nie pamietam jaki styl był i czy w stylu ustawione jakieś wyostrzanie, jeśli tak to minimalnie raczej to od razu odnośnie pkt2 przy okazji, poza ustawieniami w aparacie nie tykane zdjęcie w ogóle.
3 - jpg, niczym nie wołane :D
4 - 50/1.4 domknięta do całego 1.8, masz w exifie wsio info z resztą...
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
4 - 50/1.4 domknięta do całego 1.8, masz w exifie wsio info z resztą...
Dzięki za info, jak masz aparacik pod ręką to zobaczyłbyś jakie masz tam wyostrzanie ustawione teraz, bo to w sumie ważne.
No niech stanieje :) A masz coś zrobione po prostu na polu/dworze takie pstryki , najlepiej całe sylwetki :)
I jakiekolwiek portert jak jest możliwość z otwartymi oczami w oryginalnym rozmiarze :) i moje życzenia tyle :) hehe
Cytat:
Zamieszczone przez
konioo
Praktycznie na stałe można sobie skorygować ekspozycję na +2/3 EV.
Prawdopodobnie to akurat przypadłość każdego modelu firmy C, np. w 5DIII również można na stałe skorygować ekspozycję.
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
No i...? Sorry ale nie nadążam :)
No aparat działa :-)