No to zapraszam na wycieczkę, ale nie gwarantuję wyników ;)
Wersja do druku
No to zapraszam na wycieczkę, ale nie gwarantuję wyników ;)
dzisiaj bylem w jednym ze sklepow dzieki podpowiedzi kolegi na priv i zauwazylem taka torbe"
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/crumpl...-boy-4000.html
nie wiem czy akurat ten model i firma ale wyglad identyczny chociaz cene byla 100zl
Co sadzicie o jakosci tej torby , bezpieczenstwie noszenia itp
Strzelam, że jeśli cena była tak niska to nie jest to 4000/XL, a raczej jakieś 2500/M, czyli mniejszy odpowiednik (a może masz szczęście). Myślę, że XL to minimum, które pozwoli Ci zabrać na spacery także tele (sprawdź wymiary tele i torby na www producenta), choć polecałbym tak naprawdę XXL/XXXL. Szczegóły obejrzyj sobie na taschenfreak.de i camerabags.com.
Co do samych toreb - super sprawa, sam mam Crumpler'a o podobnej konstrukcji i jestem zadowolony na 110%. Jeśli znajdziesz taką, w którą wejdzie to co chcesz, to jest to torba bliska ideału na spacery itp. (warto jednak pamiętać, że to torba wybitnie spacerowa, vide brak zamka i kołnierza na klapie, więc raczej nie na ekstremalne warunki). Nie jestem pewny czy w większych wersjach też jest podwójne velcro (IMO pojedyncze jest poręczniejsze).
Jeśli torba nie ma nic co Cię od razu "odrzuca", to bierz i bądź spokojny (pooglądaj sobie tylko fotki z podanych linków żeby nie spudłować z rozmiarem, bo trochę zaboli jeśli tele okaże się za długie).
Podsumowując - jeśli "torba spacerowa", to warto naciągnąć budżet.
no torba bedzie slyzyc aby aparat wziasc do parku , lasu , na spacer z dzieckiem , nad morze lub jezioro , moze gory - oczywiscie w tej torbie bedzie takze lezal w szafie
Poniewaz nie za bardzo ja ogladnelem - to ma pytanko - czy scianki oraz dno tej torby dobrze zabezpieczaja aparat w razie ewnetulnego uderzenia torba o cos twardego ?
a co do wielkosci to nie wiem jaki miala rozmiar - sprzedawca mowil ze sie zmiesci - wiem tylko ze miala dwie przegrodki ( jedno dluga , druga krotka )
Tutaj decydującym czynnikiem zawsze będzie siła uderzenia i jego powierzchnia ;)Cytat:
(...) czy scianki oraz dno tej torby dobrze zabezpieczaja aparat w razie ewnetulnego uderzenia torba o cos twardego? (...)
A tak na poważnie - wystarczy w zupełności (chyba, że często zdarza Ci się taką torbę centralnie upuścić). Sporo zależy od tego jak rozlokujesz w niej sprzęt. Jeśli chcesz mieć zabezpieczenie absolutne, to zapomnij o "zgrabnej" czy "niewielkiej" torbie, to zawsze będzie kompromis, IMHO w przypadku Crumplera jest to kompromis udany, jeśli nie chcesz "pudełka" typu Lowepro Nova (swoją drogą b.dobra, sprawdzona torba... i okropnie brzydka), ale ja też całej oferty Crumpler'a aż tak dokładnie nie obmacałem, więc...
Pójdź jeszcze raz, pomacaj, porównaj. Koniecznie z aparatem (!!!). Najlepiej też zaimprowizuj sobie coś gabarytami odpowiadającego temu tele (nie wiem, puszka piwa?) -pomysł brzmi i wygląda śmiesznie, ale jak wydawać pieniądze na coś co MA działać...). "Zmieści się" ... mało kto potrafi sypnąć z rękawa wymiarami obiektywów i toreb (a jeśli to ten sprzedawca, o ktorym myślę... hehe)... Przy okazji sam poczujesz, czy taka ochrona Tobie wystraczy.
Udanego wyboru!
P.S.
Poprawiam drugi z podanych link'ów: cambags.com.
Zainteresowanych przepraszam za pomyłkę.
No i za Waszą namową kupilem Naneu Alfa i jestem bardzo zadowolony :) miesci sie moj 40d z 70-200/2,8 no i jeszcze zmiesci sie jakis kit np Tamron 17-50/2,8 i lampa blysk i jakies drobiazgi.
Super plecaczek.
Kolejny szczęśliwy użytkownik Naneu Pro Alphy.
Witamy w rodzinie.
P.S. kupiłeś wersję bez komory na laptopa?
Tak bez komory.
O proszę, wygodnie z wyściółką...i mieści moje ulubione ciemne zoomy :twisted:
Na serio, to pewnie się to już powtarzało w tym wątku mnóstwo razy. Nic nie zastąpi przymierzenia. Ja znowu zebrałem cały stuff i wybrałem się do Ursusa na"salon" .
Wymiarowo byłem przekonany że mieszczę się w StealthReporter D550AW. A po przymiarce i jak zawsze sympatycznej pogawędce okazało się, że ze ściskiem, ale jednak ze wszystkim upcha się w mniejszej 400. Różnica w komforcie na biodrze olbrzymia. A nie wierzyłem, że wejdzie 5D z 70-200 z założonym tulipanem...
Warto czasem ruszyć się sprzed ekranu, pogadać z ludźmi i samemu przetestować!
hej, orientujecie sie czy do torby Crumpler Pretty Boy 2500 http://www.cyfrowe.pl/aparaty/crumpl...-boy-2500.html zmieszczę 40D z Tamronem 17-50 lub Canonem 85mm ?
pozdrav
ps. Gdzie w Krakowie lub Rzeszowie mozna obmacac torby Crumpler'a i Kata?