Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Dziś odkryłem Amerykę, że EOS R współpracuje z obiektywami EF-S. Oczywiście przez adapter i oczywiście z ograniczeniem, źe:
"Aparat automatycznie rejestruje zdjęcia wykadrowane w rozdzielczości 11,6 MP, które pasują do mniejszego koła obrazu w obiektywie EF-S."
No brawo, nie wiedziałem. Być może była o tym mowa w tym wątku, ale jest on tak zasrrrrrrr... że człowiek szukajacy pożytecznych informacji nic tu nie znajdzie :lol:
Ano współpracuje. Zasadniczo była to pierwsza informacja dotycząca R jaka do mnie dotarła z lektury funkcjonalności adaptera EF-RF (bo przecież torba pełna słoików EF). Swoją drogą EF-s55-250stm to był mój pierwszy zakup do R (!), częściowo za sprawą ceny (500zł, allegro). Taki lekki obiektyw jako "supertele" na wakacje. O ile pełna klatka jest lepsza do szerokich ujęć na nocnych ulicach i jeden cieżki obiektyw można zaakceptować, to taszczenie ze sobą czegoś długiego pasującego do mocowania (takie 70-200+2x na ten przykład) może już nie być takie zachęcające. Niniejszym eRka połączyła zalety puszki EF i EF-s.
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Ano współpracuje. Zasadniczo była to pierwsza informacja dotycząca R jaka do mnie dotarła z lektury funkcjonalności adaptera EF-RF (bo przecież torba pełna słoików EF). Swoją drogą EF-s55-250stm to był mój pierwszy zakup do R (!), częściowo za sprawą ceny (500zł, allegro). Taki lekki obiektyw jako "supertele" na wakacje. O ile pełna klatka jest lepsza do szerokich ujęć na nocnych ulicach i jeden cieżki obiektyw można zaakceptować, to taszczenie ze sobą czegoś długiego pasującego do mocowania (takie 70-200+2x na ten przykład) może już nie być takie zachęcające. Niniejszym eRka połączyła zalety puszki EF i EF-s.
I jak ten 55-250? Sam o nim myślę jako o lekkim tele?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
I jak ten 55-250? Sam o nim myślę jako o lekkim tele?
Jestem pozytywnie zaskoczony. Do wakacji uzywalem 18-200 (jeszcze kitowy do 500d). Ten nowy bije go właściwie pod każdym względem, poza zakresem ogniskowych. Optycznie bez zarzutu - ze pstrykow na osiedlu.. i książek na półce. Nie miałem okazji (a właściwie to myśli takiej) żeby potestowac w terenie, pod słońce czy na zegarze lokalnej wieży katedralnej.. Usprawiedliwiam się, że ciemno teraz ciągle. Prawda, że 400g wezmę ze sobą, kiedy 1,5 kg na pewno nie zabiorę, a słabsze zdjęcie jest czasem lepsze od żadnego.
Lekki - bardzo! Denerwuje nieco brak możliwości ręcznego podostrzania bez przełączania AF/MF.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Dzięki. Ja nie oczekuję cudów, po prostu szukam lekkiego tele do eMki i czasem do kamery. Nie zawsze potrzebuję eLżbiety, a tu cena kusi i to bardzo :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dzięki. Ja nie oczekuję cudów, po prostu szukam lekkiego tele do eMki
No właśnie. Ten obiektyw do R wydał mi się trochę nie na temat - no chyba, że do tego cropowego 4K.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No właśnie. Ten obiektyw do R wydał mi się trochę nie na temat - no chyba, że do tego cropowego 4K.
Dlaczego nie na temat? R obsługuje EF oraz EF-s. Gdy jestem na chodzonej wycieczce z niezainteresowanymi fotograficznymi aspektami owej to takie tele jest świetne - waży mało, a umożliwia zrobienie tele zdjecia. Ostatnio byłem parę tygodni w wielkim mieście i używałem głównie 28-75 i 16-35. Ale parę razy bardzo żal mi było kadru, po którego można było sięgnąć tele. Nawet nie rozwazalem 100-400 zabierac - za duzy, za ciezki..
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Dlaczego nie na temat? R obsługuje EF oraz EF-s.
Obrazek o wielkosci 11.7 Mpix to jednak duża strata informacji i detalu. Ale rzeczywiście są sytuacje, że ważniejsza jest sama możliwość zrobienia fotki. Wtedy tele o wadze poniżej 0,5 kg może się przydać.
No i do 4K w R szkło EF-S pasuje idealnie. W sumie pochwała za samą możliwość bezproblemowego wykorzystania szkła EF-S.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Obrazek o wielkosci 11.7 Mpix to jednak duża strata informacji i detalu. Ale rzeczywiście są sytuacje, że ważniejsza jest sama możliwość zrobienia fotki. Wtedy tele o wadze poniżej 0,5 kg może się przydać.
No i do 4K w R szkło EF-S pasuje idealnie. W sumie pochwała za samą możliwość bezproblemowego wykorzystania szkła EF-S.
Zadam laickie pytanie:
Przy takiej stracie informacji, czy nie uzyska się podobnego efektu przez wykadrowanie w postprocesie?
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Zadam laickie pytanie:
Przy takiej stracie informacji, czy nie uzyska się podobnego efektu przez wykadrowanie w postprocesie?
To jest dokładnie to samo. Tyle że kadrowanie robi samo body a nie operator.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To jest dokładnie to samo. Tyle że kadrowanie robi samo body a nie operator.
No to o pół kilo mniej. Nie chodzi mi o dźwiganie, ale jadę do Patagonii, na przelotach w Brazylii i Argentynie limit bagażu głównego to 15 kg, a podręcznego 5 kg. Co prawda mojego plecaka foto jeszcze nikt nie ważył (~ 9,5-10 kg), ale może być ten pierwszy raz. Mocno główkuję czego nie zabrać, ale chyba C70-200 poleci, ryzyk fizyk.