Ale to Ty miałeś coś merytorycznego dodać. Przeczytaj jak się nazywa ten wątek, albo spakuj swoją A9II do plecaczka i przenieś się na forum Sony, tam sobie możesz powzdychać jaki masz za.....bisty af.
Wersja do druku
Bardzo proszę zakończyć te wojenki systemowe. To nie ten temat.
Tu jeszcze ciekawe rumorsy o szkłach:
RF100-500
https://www.canonrumors.com/is-an-rf...n-the-way-cr2/ i zapewne kicie do R:
RF24-105
https://www.canonrumors.com/canon-rf...a-second-lens/
Tak tylko odpiszę, zapytany.
Jeśli mowa o flagowcu to oprócz fps, gdzie minimalnie wygrywa Canon istotne jest wysokie ISO. No to zerknijmy na ISO 1D mk3 z roku 2020 i D5 z roku 2016. W Canonie do 800 tys, w Nikonie do 3 mln. Bzdurne toto i nieprzydatne, no ale mogę podać głupi argument w dyskusji. Natomiast zapewne nie mogę w dyskusji podać wiele ważniejszego DR w body dla ludu - semipro i amatorskich, bo tego nie ma w specyfikacji aparatów. Porównujemy tak w ogóle stare body Nikona z body Canona, którego jeszcze nawet nie ma na rynku.
No to popatrzmy na to co jest i na "równolatki" czyli 1D mk2 i Nikon D5. Ilość punktów AF - w Nikonie 153 w tym 99 krzyżowych, połozone szerzej, w Canonie punktów 61, tylko 41 krzyżowych, położone wężej. Wysokie ISO - w Canonie zdecydowanie niżej.
Nie widzisz bezsensu takich przepychanek? Canon wygrywa wielkością systemu. Natomiast sądzić, że w każdym z parametrów Canon jest lepszy od jakiegokolwiek aparatu konkurenta jest niepoważne.
Różnice między C i N nie są wielkie, pisanie o rozjechaniu jest mocno na wyrost, nie znamy specyfikacji Nikona D6.
Ma, napisałem że flagowy Canon ma więcej niż Nikon. Zawsze miał te 1-2 fps więcej.
Wiem, ale wyniki osiągane z migawką mechaniczną są ważne. Nie zawsze można stosować migawkę elektroniczną.
Podobno D6 też ma mieć 20 fps.
Odnosnie R6 to IMO będzie taki 6D III (aparat dla ludu). Czyli prawdopodobnie skanibalizuje pod względem sprzedaży oraz popularności RP i R. Ale z tą matrycą 20 Mpix nie spowoduje, że R straci swoją pozycję wśród osób potrzebujących wincyj Mpix. Czyli w systemie R będą do wyboru matryce 20, 30.3 oraz 45 Mpix. Do wyboru, do koloru. Jak dla mnie to 20 Mpix to za mało a 45 Mpix już za dużo, ale co kto lubi.
https://www.canonrumors.com/canon-eo...cations-cr2-5/
Canon EOS R6 Specifications:
20mp full-frame CMOS sensor
IBIS
12fps mechanical and 20fps electronic.
4K @ 60p
New battery (Not sure if it’s the same as the EOS R5)
June 2020 launch (We think a May announcement)
wypadaloby rozrozniac pomiedzy bezmyslnoscia a bezlustrem.
Obawiam sie , ze nie dotknelo Cie to drugie.
Nie napisalem , ze sony wymyslil bezlustro , a ze jako pierwszy wprowadzil do seryjnej produkcji bezlustro FF. W dodatku za cene piorunujaca - a7 mial polowe ceny wowczas wprowadzonego dslr- canona c5mk3.
Wlasciwie moznaby powiedziec, ze to sony w ogole wprowadzil na rynek bezlustro , choc w innym scislym znaczeniu tego slowa niz to nazywane jest dzisiaj. Mavici byly przeciez bezlustrami , choc nie mialy optyki wymiennej. Ale nie to mialem na mysli - lecz to co napisalem.
pierwsze lustrzanki sprzedawane pod marka sony to bylo wykorzystanie posiadanych juz zapasow z czasow minolty.
tanie , proste i oblesne lustrzanki , sprzedaly sie szybko i masowo , zaklad zaczal przynosic dochody.
Juz wowczas sony mial wizje aparatu przyszlosci i chyba sie nie pomylil.
inni robili swietne aparaty , sony wybiegal juz w przyszlosc.
oczywiscie . Sony zdefiniowal aparat cyfrowy od nowa a konkurenci potrzebowali pieciu lat by moc pojsc ta droga .Cytat:
Ty tak na poważnie to piszesz?? :-)
To nie jest kwestia mody - celownik evf daje nowe wieksze mozliwosci. Uklad celowniczy zawsze determinowal konstrukcje i uzytecznosc aparatu.
A co w tym dziwnego, że kosztował połowę? A7 to wydmuszka z plastikowym bagnetem APS-C i baterią, która nie nadawała się do niczego. AF też praktycznie był bezużyteczny. 5d mk3 to profesjonalny aparat używany zawodowo przez tłumy fotografów. Połowa ceny to i tak zbyt wiele. Dziwi mnie tylko, że do dziś ten badziew sprzedają. Swoją drogą to A7 spełnia chyba Twoją definicję aparatu domowego; można go sobie w domu na półce postawić i popatrzeć na niego, bo do pracy to się to nie nadaje.
Nie będę tego komentował, ale popatrz może w lustro.
--- Kolejny post ---
Pytanie tylko co to za sensor, z 1dx III raczej nie :-), bo jeżeli tak ...
--- Kolejny post ---
Kilka uwag o przyszłości systemu R napisanych przez zatwardziałego krytyka Canona:
https://www.eoshd.com/2020/01/canon-...zu5qQcCytylgXk