Albo dadzą GPS i Wi-Fi ;)
Wersja do druku
Rozmiary Panasonica 35-100 f/2.8 (ekw. 70-200 f/2.8, GO minimalnie płytsza jak f/4 na APS (2/3EV) i f/5.6 na FF), i kilka zdjęć zrobionych tym obiektywem:
[First Impression]
Fajny obiektyw, ale drogi boleśnie.
1500$ na BHphoto.com w USA. Wiem że najnowszy Canon 70-200 f/2.8L IS stoi za 2200$, ale mimo tego samego światła f/2.8 i stabilizacji, trochę są jednak nieporównywalne.
Podoba mi się, pozwala lepiej rozmyć tło niż myślałem. Jeśli będzie ostry to znajdzie nabywców nawet za taką cenę. W zasadzie m4/3 ma już wszystko co potrzeba. Można sobie chyba już tylko życzyć aby było taniej.
Pojawiły się oficjalne polskie ceny na nowości Olka
EPL5 + kit - 3099 zł
EPM2 + kit - 2599 zł
No to pytanie jak się będzie to miało do ceny Sony NEX-6 (z wbudowanym EVF). Powinno być WYRAŹNIE tańsze, nawet wyraźnie tańszy powinien być zestaw EPL5 plus VF-2 od NEX-6.
Inaczej sukcesu nie wróżę.
Swoją drogą, Olek zawsze startuje z górnego pułapu. EPL3 można złapać w kicie za około 1,5KPLN, więc dwukrotność tej kwoty za następcę dziwi. Cena musi szybko spać poniżej 2kPLN.
To już nie te czasy gdy nie było konkurencji dla micro43. Fuji, choć górna półka cenowa, ostatnio mocno rozbudowało swój system. OM-D ma silną konkurencję. A Sony, przynajmniej na deklaracjach na Photokinie, nieźle uzupełniło ofertę obiektywów. W tym segmencie zaczyna się zagęszczać.
EPL5 bez wizjera nie wypada za dobrze przy NEX6. Nawet jeśli AF szybszy (zobaczymy co pokaże NEX6) i obrazek z matyc od Sony zbliżony, nawet jeśli oferta obiektywów nadal większa (i lepiej wypadają w testach), to brak wizjera jest wadą. 3100 zł powinien na starcie kosztować zestaw EPL5 plus VF-2 (od biedy gorszy VF-3).
Test 75mm f/1.8 na Optycznych - następny wybitny obiektyw do systemu:
Test Olympus M.Zuiko Digital 75 mm f/1.8 ED - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl
Podsumowanie:
Zalety:
zwarta, metalowa i bardzo dobrze wykonana obudowa,
rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru,
bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru,
genialnie korygowana aberracja chromatyczna,
mała aberracja sferyczna,
niewielka dystorsja,
dobrze korygowana koma,
umiarkowane winietowanie,
szybki i celny autofokus.
Wady:
bardzo skromne wyposażenie standardowe,
praca pod ostre światło mogłaby być lepsza.
"Obiektyw wypada świetnie, lista zalet jest długa, lista wad bardzo krótka i zawiera mniej istotne pozycje. Ja jestem zadowolony, producent obiektywu zadowolony, Czytelnicy będą w komentarzach chwalić, nie będzie żadnych kontrowersji, nikt nie będzie sugerował, że po raz n-ty trafił nam się felerny egzemplarz. Pełna i zasłużona sielanka. Z jednej strony chciałbym więcej takich testów. Z drugiej strony, gdyby wszystkie obiektywy byłyby tak dobre, szybko stałbym się bezrobotny. Cieszę się jednak, że od czasu do czasu trafia się obiektyw, o którym można pisać praktycznie w samych superlatywach. Olympus M.Zuiko Digital 75 mm f/1.8 ED niewątpliwie jest takim instrumentem"
Dokładnie! NEX-6 jest strzałem w dziesiątkę. Myślę jednak, że ceny zejdą do realnego poziomu już w styczniu.
No i czekamy na E-P5 z wbudowanym wizjerem. Może nawet tym nowym Epsonem 2.4M.
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem rozczarowany nowym GH3. Nie po to sprzedawałem klocka 5D, żeby znowu mieć innego klocka. A chcę mieć EVF. Dlatego dobrze, że jest NEX-6. Niech wywiera presję ;-)
Po zawarciu ostatnich aliansów, to jeśli już będzie EVF w E-Px to będzie to 2,4M ale od Sony.
GHx to są klocki z definicji, chcesz mieć coś mniejszego z EVF wbudowanym to masz serię G. Ponoć G5 to taki GH2.5 jeśli chodzi o matrycę i funkcjonalność. Tyle, że trzeba poczekać na jego rozhakowanie.