Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
Kupiłem dwie nowe lampy Yongnuo YN 686EX-RT HSS i sterownik Yongnuo YN-E3-RT II z którym za nic nie mogę ich połączyć po WiFi choć wg producenta mają współpracować. Nie pomagają poradniki z Youtube. Wszystko sparowałem po włączeniu WiFi: ID, kanał, ale nic nie pomaga.
https://i.ibb.co/WcxSR4Y/IMG-20200827-192457.jpg
Tak to jest ustawione w Canonie, na lampach musi być slave.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ad5db80dfa.jpg
zdebik dzięki wielkie- pomogło ;). Obydwie lampy błyskają.
Chcę zrobić zdjęcie w trybie B i odpaleniem lampy bezprzewodowej na drugą kurtynę.
Mam R i 2 x Canon Speedlite 430EX III RT. Jedna jest na body jako master, druga w ręce jako slave.
Zgodnie z instrukcją do lamp nie da się tego zrobić w trybie bezprzewodowym (w sensie odpalić na drugą kurtynę).
Czytałem w instrukcji Canon Speedlite 600EX-RT, że też się nie da.
Można znacie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem, a może po prostu to jest technicznie niewykonalne?
Jesli B to zapewne czas jest dluzszy , a wowczas mozesz wyzwolic lampy recznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Jesli B to zapewne czas jest dluzszy , a wowczas mozesz wyzwolic lampy recznie.
Tak, wiem, ale ja chcę mieć na drugą kurtynę i to jest najważniejsze zagadnienie dla mnie (jak wyzwolić bezprzewodowo na drugą kurtynę), aby aparat jednocześnie zamknął migawkę.
Zostaje zamiana lamp na YN, tam chyba jest druga kurtyna ale w manualu. Ale sprawdź przed zakupem :).
Lampy C były oczywiście w manualu, bo błysk musi być na full. Problem jest tylko przy bezprzewodowym wyzwalaniu.
Chyba, że macie pomysł jak podłączyć dwie lampy na jednym kablu ;) ale chyba się też nie da... nie kojarzę by były jakieś rozgałęźniki, aby do jeden stopki podłączyć jednocześnie dwie lampy.
Były kiedyś w czasach analogów takie stopki z wyprowadzeniem kablem do drugiej lampy. Nakładało się to na gorącą stopkę, na to dopiero pierwszą lampę i kablem podłączało drugą. Miałem nawet chyba coś takiego. Teraz tego niestety nie widzę. Miało to wyłącznie styk do wyzwalania bez sterowania.
Z drugiej strony - czy nie wystarczy ci wyzwalanie w manualu na pierwszy błysk (S1) w YN (dawniej zwane bodaj "na fotocelę") ?