-
Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Owszem, też uważam, że forum jest do dyskusji i wymiany doświadczeń. Ale wszystko ma swoje granice i jak ktoś pisze, że zielone jest czerwone albo cukier kwaśny, to jak ma się to do rzeczywistości? Choć w dzisiejszym świecie wiele nienormalności staje się normalnością. Kiedyś Matejko jak malował obraz, spędzał przy nim kilka miesięcy, czasem lat, wkładał to wiele pracy i serca a efekt do dziś pozostawia wrażenie. W dzisiejszych czasach wystarczy rozmazać patykiem psie odchody na białej kartce i 10 "krytyków" będzie się zachwycać "dziełem" i co autor chciał przez to przekazać. TV pokaże to w 15 kanałach a większość uzna to za normalność i nazwie nowoczesnym modernizmem. Przepraszam za to porównanie, ale niestety taka jest brutalna rzeczywistość.
I nawet na tym forum pojawiają się opinie bardzo różnorodne i trzeba je po prostu selekcjonować. Dodatkowo jak mówił Kobuszewski: "Chamstwu w życiu..." ;).
Nie piszę do nikogo personalnie, mam jedynie prośbę, żeby starać się przemyśleć, co ma się zamiar napisać.
-
A ja mam prośbę żebyś zakończył ten OT i całe to filozofowanie bo to nie miejsce na takie dywagacje. chcesz o tym dyskutować - jest hydepark - chyba nawet był wątek o tym - proszę bardzo. Tutaj dyskutujemy o szkle i takie uwagi jak Twoje powyżej są niemile widziane. Koniec kropka.
-
Kończąc OT powiem Wam, że szkło jest genialne. Nie miałem w rękach 35L ale sigma daje rade niesamowicie patrząc na zdjęcia z powrotu piechotą ze sklepu;) Ilość pomyłek marginalna, ostrość na 1.4 IMo bardzo fajna ;) jednym słowem polecam:) A więcej napisze po sesji jak ją konkretnie wypróbuje ;)
Ps. Podpinałem pod classica
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
sigma daje rade niesamowicie patrząc na zdjęcia z powrotu piechotą ze sklepu;) Ilość pomyłek marginalna, ostrość na 1.4 IMo bardzo fajna ;)
W słoneczną pogodę w samo południe:D
Wytalkowane z GT-I9100
-
Ja mam pomysł :-)
Dużo zostało powiedziane na temat tego szkła, wyszło na to że jest rewolucyjne szkło w stajni sigmy i w porównaniu do konkurencji.
Jeśli już wiemy jak ono działa i że jest takie fantastyczne, to możemy w spokoju zakończyć rozmowę o niczym i w końcu umieścić jakieś zdjęcia z tego szkła - ewentualnie zrobić wątek tylko z fotkami wykonanymi tym szkiełkiem ? :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Dużo zostało powiedziane na temat tego szkła, wyszło na to że jest rewolucyjne szkło w stajni sigmy i w porównaniu do konkurencji.
Jeśli już wiemy jak ono działa i że jest takie fantastyczne, to możemy w spokoju zakończyć rozmowę o niczym i w końcu umieścić jakieś zdjęcia z tego szkła - ewentualnie zrobić wątek tylko z fotkami wykonanymi tym szkiełkiem ? :-)
E tam, nic tak nie wpływa na ilość i jakość komentarzy jak chęć opisania produktu, który się widziało jedynie na zdjęciach w internetach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Jest już taki wątek...
http://www.canon-board.info/pozostal...x-800px-89395/
ale jak widzę nikt tam nie zaglądał od dłuższego czasu a ja z chęcią bym zobaczył więcej fotek z tego szkiełka :)
-
Po obejrzeniu kilkuset sampli z 35L i tej Sigmy na tematach z samplami na POTN mój wniosek: użytkownicy obiektywu canona fajniej wybierają światło i lepiej obrabiają zdjęcia pod względem kolorów, wydaje się też, że lepiej wybierają tło. Wiem, że pewnie wychodzę na pierdołę i hejtera Sigmy, ale tak nie jest. Naprawdę chcę polubić Sigmę, a mój portfel tym bardziej chce, od początku z zainteresowaniem śledzę temat. Ale ciągle widzę tę różnicę w charakterze obrazu. Wiem... jak tak lubię to mogę sobie kupić, ale piszę z prośbą do użytkowników obu tych obiektywów tym razem nie o sprawdzenie AF (gorzej niż z C50/1.4 nie będzie) w trudnych warunkach itp., ale o:
subiektywną ocenę obrazka, nie na cropie 100%, tylko całego pod względem koloru, kontrastu, sposobu rozmycia.
Bo moje wrażenie może być autosugestią, póki nie wykonam na sobie blind testu sampli. Jestem gotów wydać >5k na najuniwersalniejsze szkło w zestawie, ale tylko jeśli to konieczne. Sigma jest megaostra, dobrze zbudowana i wystarczający AF ma, ale priorytety mam inne: ogólny look obrazka. I moja opinia na ten temat mi nie wystarcza, jeśli to autosugestia, to wydaję pozostałe 2000 na 17-40.
-
Wybrałem z Sigmy 45 zdjęć z Barcelony problem taki , że nie wrzuce ich na raz z oczywistych powodów :P
--- Kolejny post ---
OK, wrzuciłem na razie 5 do odpowiedniego działu :)
http://www.canon-board.info/pozostale-galerie-29/sigma-35-1-4-dg-hsm-a012-zdjecia-tylko-zdjecia-bez-komentarzy-max-800px-89395/#post1172824
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
...mój wniosek: użytkownicy obiektywu canona fajniej wybierają światło i lepiej obrabiają zdjęcia pod względem kolorów, wydaje się też, że lepiej wybierają tło...
To bardzo ciekawe :D nie sądzę jednak że istnieje jakikolwiek związek przyczynowo-skutkowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
To bardzo ciekawe :D nie sądzę jednak że istnieje jakikolwiek związek przyczynowo-skutkowy.
No też tak myślałem, ale potem przeczytałem, że to fotograf, a nie obiektyw robi zdjęcia i już sam nie wiem :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Potwierdzam
-
Czołem. Polatałem wczoraj ze szkłem po ulicy i strzeliłem kilka przypadkowych fotek od tzw niechcenia w celu sprawdzenia celności w różnych warunkach, trybach AF itp dane o parametrach po prawej stronie w szczegółach zdjęcia. https://plus.google.com/photos/10497...CP77w5zOzveDYw[/URL]
Puszka 5DMkII
Na sesji o której pisałem powyżej również popełniłem kilka fotek tą sigmą i jestem pod sporym wrażeniem :) wyniki jeśli będę mógł opublikować to raczej w następnym tygodniu jeśli klientka się zgodzi ;)
Pozdrawiam Sławek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
(...) sigma daje rade niesamowicie patrząc na zdjęcia z powrotu piechotą ze sklepu;) Ilość pomyłek marginalna, ostrość na 1.4 IMo bardzo fajna ;) jednym słowem polecam:)
Wybierałeś w sklepie, czy to był pierwszy z brzegu egzemplarz i od razu wziąłeś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Wybierałeś w sklepie, czy to był pierwszy z brzegu egzemplarz i od razu wziąłeś?
Pojechałem z zamiarem wybierania, ale kupiłem pierwszą z brzegu bo była ok. :)
-
ja jak kupowalem to w salonie sigmy mieli tylko jedna sztuke, ale wzialem ja i jest git.
dziala jak zloto :D
-
Do mnie przyjechała kurierem. 70% zdjęć tylko tym obiektywem robię i od tego czasu 24-105 z plecaka nie wyjrzał
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A ja mam taką sugestię dla osób które wzywają innych do robienia zdjęć - Co Wy tu jeszcze robicie? To jest forum dyskusyjne, forum wymiany doświadczeń, sugestii, myśli etc. - nie jest to miejsce do robienia zdjęć więc takie akty strzeliste są delikatnie mówiąc bez sensu.
Pomijam już obraźliwe teksty o tym jakie to niektórzy robią gnioty czy co tam. Kto Was prosił o takie oceny? Kto dał Wam patent do oceniania innych?
No zaraz, zaraz, jest przecież cały dział gdzie chwalimy się swoimi fotografiami i prosimy o komentarze. Jedne są przychylne a drugie nie. Więc patent dały nam osoby zamieszczające zdjęcia. A Wy "nadzorcy" sami moderujecie te wątki, więc nie rozumiem skąd nagle takie pytanie? Natomiast zgadzam się co do doboru słów i obraźliwych tekstów.
Pozdrawiam
-
Czyli spokojnie można ją brać w sieci, chyba że w Sigma Pro Centrum negocjują cenkę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Czyli spokojnie można ją brać w sieci, chyba że w Sigma Pro Centrum negocjują cenkę :)
Ja niestety mimo marudzenia i przyniesieniu do podbicia gwarancji sprzętu za kilka klocków dowiedziałem się, że Sigma nie przewiduje upustów. Hmm... :)
-
Mi dali upust na Sigma 85/1.4, bo znalazłem na allegro aukcje tego obiektywu wystawioną właśnie przez salon Sigmy, w której to aukcji było w regulaminie, że odrzucają gratis filtr UV Sigmy.
No to poszedłem do Salonu i spytałem czy da radę kupić obiektyw na warunkach jak z ich aukcji, ale cena pomniejszona o prowizje.
I dało radę ;)
Wysłane z HTC One
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Mi dali upust na Sigma 85/1.4, bo znalazłem na allegro aukcje tego obiektywu wystawioną właśnie przez salon Sigmy, w której to aukcji było w regulaminie, że odrzucają gratis filtr UV Sigmy.
No to poszedłem do Salonu i spytałem czy da radę kupić obiektyw na warunkach jak z ich aukcji, ale cena pomniejszona o prowizje.
I dało radę ;)
Przy kilkuset Twoich pozytywnych komentarzach na temat Sigmy 35, nie dziwię się,że dostałeś*upust :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Przy kilkuset Twoich pozytywnych komentarzach na temat Sigmy 35, nie dziwię się,że dostałeś*upust :mrgreen:
Dla mnie pewno Sigma podniosłaby cenę za krytykę 35/1.4 :D
Wytalkowane z GT-I9100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Heloł, ale on chyba najpierw kupił o potem chwalił, zgadza sie?
-
Owszem, więc na drugą dostał upust ;) a tak poważnie to każdy przecież chce kupić*możliwie tanio-ja również*:)
-
I po kilku miesiącach użytkowania, ok 7-10 ślubach średnia po 200-300 zdjęć/ślub, obiektyw przestał trafiać nagle w punkt i muszę ustawić +5 na 5DII, inne szkła trafiają więc coś się popierdaczyło w sigmie, co prawda działa dalej poprawnie, ale niestety wykryłem to chwile za późno i kilka zdjęć poszło w niepamięć. Trochę to niepokojące szczerze rzecz biorąc, co będzie dalej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pietrek
I po kilku miesiącach użytkowania, ok 7-10 ślubach średnia po 200-300 zdjęć/ślub, obiektyw przestał trafiać nagle w punkt i muszę ustawić +5 na 5DII, inne szkła trafiają więc coś się popierdaczyło w sigmie, co prawda działa dalej poprawnie, ale niestety wykryłem to chwile za późno i kilka zdjęć poszło w niepamięć. Trochę to niepokojące szczerze rzecz biorąc, co będzie dalej.
Tak sam z siebie? Hmm.. trochę dziwne żeby obiektyw po max 3000 fotek zaczął fixować.
-
Cóż nie było nic specjalnego, nie upadł, nic się nie wydarzyło, po prostu w czasie zdjęć na sali już, zaczołem sprawdzać a tu nie trafione (kilkanaście zdjęc wcześniej były oki) zrobiłem testowe na nieruchomych obiektach i wszystkie były nie trafione, potem trochę testów i wyszło że przy +5 trafia poprawnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pietrek
Cóż nie było nic specjalnego, nie upadł, nic się nie wydarzyło, po prostu w czasie zdjęć na sali już, zaczołem sprawdzać a tu nie trafione (kilkanaście zdjęc wcześniej były oki) zrobiłem testowe na nieruchomych obiektach i wszystkie były nie trafione, potem trochę testów i wyszło że przy +5 trafia poprawnie.
Jedyne co jest możliwe to paproch na czujnikach. Kiedyś tak miałem, że 85mm zaczęło mi świrować a 28mm dawało rade. Gruchą po czujnikach popsikałem i mu sie poprawiło ;)
Może i to u Ciebie jest powodem?
-
zwrociliscie uwage, ze jak wrzucono kilka fajnych zdjec przykladowych z Sigmy 35/1.4 to raptem cala ta techniczna dyskusja przygasla calkowicie? :lol:
--- Kolejny post ---
to samo w watku Sigma 85/1.4 vs. 135L
uwielbiam forumowych teoretyków fotograficznych :mrgreen:
nie ma na co narzekać - nie ma teoretyków :lol:
-
A ileż można toczyć piane o jednym i tym samym?
Ile można gloryfikowac szkło?
Wytalkowane z GT-I9100
-
tyle samo, ile mozna porownywac/pytac o prace AF w Sigma 35/1.4, do pracy AF w 35L :mrgreen:
-
Powiem tak. Zawsze się bałem Sigmy, ale to pierwszy obiektyw który kupię i od niego zacznę przygodę z tą firmą. Trochę wydatków teraz mam, ale co się odwlecze to nie uciecze ;-)
-
Wszyscy mają, ... mam i ja :cool:
Ostrzegam, że nie wszystkie ostrzą idealnie, choć jest to historia z happy end-em. Swoją odbierałem osobiście, sprawdziłem na miejscu, ale strzały oceniałem na ekraniku apararu. Wydawało mi się, że jest trochę "mientko" ale za każdym razem i przy różnych odległościach tak samo. Zrzuciłem to na karb maksymalnego otworu. A w domu okazało się, że ma FF, na szczęście bardzo regularny. Po sporej korekcie w body, trafia w punkt bez względu na odległość.
Mam ją za krótko by sensownie ocenić, ale pierwsze wrażenie pozytywne.
Z wad: na 1.4 winietuje jak diabli (pi razy oko ze 2ev) ale to było do przewidzenia i 35L nie jest tutaj lepszy. Rozdwaja linie poziome w drugim planie (trochę nerwowy bokeh), w dalszej odległości ten efekt mija.
Aberacje w lightroomie trzeba poprawiać ręcznie, bo domyślnie program tego nie robi mimo, że są profile do tego obiektywu (też tak macie, że po kliknięciu nie ma na zdjęciu żadnej różnicy, i trzeba samemu suwaczki przesuwać?)
-
abberacje w Sigma 35/1.4 ?
musialem to korygowac moze kilka razy na pare tysiecy zdjec ;]
ja swoja S35/1.4 tez regulowalem w body na +13
po mikroregulacji jest ok
-
Żartujesz? Mam dokladnie +13 w moim 5dmk3 :D To sie nazywa QC. Well done Sigma, well done :D
Nie twierdzę, że aberacje są jakoś szczególnie uciążliwe bo IMHO 35L aberuje mocniej, ale np. przy czarnych sylwetach na bardzo jasnym tle na pełnym otworze (u mnie) są aberacje.
Nie gloryfikujmy tak tego szkła, bo wcale tego nie potrzebuje, i bez tego to udany produkt.
Ale ja nie o tym , a o tym że LR5 ich sam nie poprawia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
Żartujesz? Mam dokladnie +13 w moim 5dmk3 :D
Ja miałem +8 na 5D2 i wcale nie żartuję.
Ale już szkła nie mam... i też nie żartuję :D
-
Bo jak byś miał 5dmk3 to by było +13, na 5dmk2 jest +8 :D
-
Ja na classicu mam idealnie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Jedyne co jest możliwe to paproch na czujnikach. Kiedyś tak miałem, że 85mm zaczęło mi świrować a 28mm dawało rade. Gruchą po czujnikach popsikałem i mu sie poprawiło ;)
Może i to u Ciebie jest powodem?
Zrobiłem co piszesz ale nic to nie pomogło, cóż mineły kolejne 3 śluby i Sigma została na +5 i strzela celnie.
-
U mnie na początku musiałem dac -3 na 6D. Po paru tys klapnięć zauważyłem ze ostrość zginęła, a konkretnie przesunęła sie do tylu, wiec musiałem skorygować na +5 i teraz jest ok. Dziwne ale prawdziwe - zastanawiam sie czy sam nie nawaliłem, bo raz złapałem sie na tym ze zmieniałem obiektyw na włączonym body z 50 1.4 na ktorym właśnie miałem ustawione +5. Ale przecież to nie powinno mieć żadnego znaczenia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
Nie twierdzę, że aberacje są jakoś szczególnie uciążliwe bo IMHO 35L aberuje mocniej
Mocniej? Przy 35L można powiedzieć, że sigma nie aberruje ;).
-
true :)
gdyby nie to, ze uzywam Sigma 85/1.4 to zapomnialbym wlasciwie co to abberacja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
true :)
gdyby nie to, ze uzywam Sigma 85/1.4 to zapomnialbym wlasciwie co to abberacja.
Użyj Apo, Luke.
-
:lol:
but I'm not jedi yet :mrgreen:
-
Witam,
Mam pytanko czy ktoś fotografuje tym szkłem z tradycyjną puszką typu EOS1N?
Rozumiem, iż ewentualne problemy z BF & FF występują z cyfrowymi body (ewentualne mikroregulację dokonuję się na puszce - wobec tego - nie powinno być problemu z 1N???)
Po przeglądnięciu w sieci kilku testów, fotografii oraz raczej dobrych opini na tym forum doszedłem do wniosku, iż go zakupię lecz się waham dlatego takie pytania.
-
zjawisko BF/FF wystapi zarowno w SLR jak i w DSLR
analog, cyfra.. nie ma znaczenia.
z tego co sie zorientowalem, to wszyscy posiadacze Sigma 35/1.4 musieli zastosowac korekte mikroregulacji (i to calkiem znaczna), wiec jak chcesz kupic ten obiektyw to od razu sie nastaw na wysylke puszki ze szklem do kalibracji.
- jak kupisz w salonie Sigmy, to robia to za darmo :)
-
W moim przypadku miałem FF - korekta -10.
Ale zastanawiam się, czy moja puszka nie wymaga kalibracji - np. mam 3 różne przejściówki z dandelionem - 2 na M42 jedna na bagnet K Pentaxa i wszystkie obiektywy podpinane przez te przejścówki wykazują u mnie duży FF.
Cytat:
- jak kupisz w salonie Sigmy, to robia to za darmo
Ta darmocha kosztuje ok. 200PLN (świadomie zapłaciłem) bo ten obiektyw poza salonami Sigmy można właśnie o tyle taniej kupić (Pi razy drzwi).
--- Kolejny post ---
W moim przypadku miałem FF - korekta -10.
Ale zastanawiam się, czy moja puszka nie wymaga kalibracji - np. mam 3 różne przejściówki z dandelionem - 2 na M42 jedna na bagnet K Pentaxa i wszystkie obiektywy podpinane przez te przejścówki wykazują u mnie duży FF.
Cytat:
- jak kupisz w salonie Sigmy, to robia to za darmo
Ta darmocha kosztuje ok. 200PLN (świadomie zapłaciłem) bo ten obiektyw poza salonami Sigmy można właśnie o tyle taniej kupić (Pi razy drzwi).
-
Nie wiem czy w analogu zrobią. Wyobraź to sobie. Robią test. Muszą wywołać film. Potem muszą zrobić kolejny test... Już nie mówiąc o oglądaniu cropów. Ale jeżeli zrobią to pełen szacunek. :)
--- Kolejny post ---
Nie wiem czy w analogu zrobią. Wyobraź to sobie. Robią test. Muszą wywołać film. Potem muszą zrobić kolejny test... Już nie mówiąc o oglądaniu cropów. Ale jeżeli zrobią to pełen szacunek. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
zjawisko BF/FF wystapi zarowno w SLR jak i w DSLR
analog, cyfra.. nie ma znaczenia.
z tego co sie zorientowalem, to wszyscy posiadacze Sigma 35/1.4 musieli zastosowac korekte mikroregulacji (i to calkiem znaczna), wiec jak chcesz kupic ten obiektyw to od razu sie nastaw na wysylke puszki ze szklem do kalibracji.
- jak kupisz w salonie Sigmy, to robia to za darmo :)
Cześć jestem Wiktor właśnie poznałeś osobę która nie musiała kalibrować ;)
U mnie na 5d jest w punkt i na analogowym eosie tez wygląda to dobrze :)