-
Odp: Jaki statyw AD 2012-2014
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
ok. 1100 zł za podobne Benro i Sirui vs. ok. 600 zł za Triopo. Może i byłbym w stanie zmienić wybór na oczko mniejszy statyw gdybym miał oszczędzić te 500 zł. Czy Triopo są słabsze?
nie mialem w rekach porownywalnego sprzetu tych firm. z tego co mialem Sirui jest lepiej wykonane. czy az dwukrotnie lepiej, to nie potrafie powiedziec.
a Triopo jest tez w porzadku.
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Dopytam jeszcze, czy ilość sekcji ma wpływ na stabilność? Wyobraźnia podpowiada mi że ma i dlatego znalazłem 3-sekcyjny.
ilosc segmentow sama z siebie nie ma az takiego wplywu. ale jak jest ich wiecej to ten ostatni ma rurke o wyraznie mniejszej srednicy.
a to ma bardzo duze przelozenie na stabilnosc
-
Z tych trzech firm, które wymieniłeś, to najlepsze statywy Sirui, choć niektóre modele już niedostępne :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Z tych trzech firm, które wymieniłeś, to najlepsze statywy Sirui, choć niektóre modele już niedostępne :(
Możesz coś dużego i mocnego polecić? Do tego również głowicę.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie mialem w rekach porownywalnego sprzetu tych firm. z tego co mialem Sirui jest lepiej wykonane. czy az dwukrotnie lepiej, to nie potrafie powiedziec.
a Triopo jest tez w porzadku.
ilosc segmentow sama z siebie nie ma az takiego wplywu. ale jak jest ich wiecej to ten ostatni ma rurke o wyraznie mniejszej srednicy.
a to ma bardzo duze przelozenie na stabilnosc
Nie znalazłem 3-sekcyjnego Sirui, za to Benro owszem. Ten wybrany przeze mnie statyw kosztuje ok. 1500 zł, oczko niższe to wydatek rzędu 1200 zł ale są 4 a nawet 5 sekcyjne, takie dla podróżników. Same dylematy...
Podpowiedzcie jeszcze czy statywy i głowice są kompatybilne? Co prawda myślałem o Benro B-4 ale tańsza a nie wiem czy nie lepsza będzie Sirui K-40X...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Nie znalazłem 3-sekcyjnego Sirui, za to Benro owszem. Ten wybrany przeze mnie statyw kosztuje ok. 1500 zł, oczko niższe to wydatek rzędu 1200 zł ale są 4 a nawet 5 sekcyjne, takie dla podróżników. Same dylematy...
Podpowiedzcie jeszcze czy statywy i głowice są kompatybilne? Co prawda myślałem o Benro B-4 ale tańsza a nie wiem czy nie lepsza będzie Sirui K-40X...
1.
Im mniejsza liczba sekcji tym dla stabilności lepiej
2.
Każdą głowicę da się przykręcić do każdego statywu
Ale rozmiarowo są dopasowane wersjami, jak przykręcisz to średnica podstawy głowicy pokrywa się ze średnicą "talerza" mocowania statywu. W przeciwnym przypadku albo nieco wystaje albo jest mniejsza.
To tylko głównie kwestia "estetyczna", lepiej jednak jak są rozmiarowo dopasowane.
3.
Statyw kupujesz na długie lata.
Jeśli :
a. zależy Ci (lub będzie zależało) na ilości szczegółów na zdjęciu, jakość typu nieporuszone Cię nie zadawala
b. używasz/będziesz używał dobrych obiektywów
c. masz/będziesz miał długie ogniskowe
d. drukujesz (lub będziesz) duże rozmiary
to nie warto teraz iść w oszczędności kilkuset złotych. Kup najlepszy na jaki Cię stać i o największej nośności (na ile wytrzymasz przy targaniu na plecach z powodu jego wagi)
Jeśli którykolwiek z czynników (a-d) jest nieprawdziwy to rzeczywiście szkoda kasy na top modele/firmy.
Znam z doświadczenia i testów własnych tylko modele firm Manfrotto, Gitzo oraz Benro.
Praktycznie z każdej z tych firm statywy z czystym sumieniem mogę polecać.
To są firmy które produkują tylko statywy/głowice (wyższej klasy), z tego "żyją" a ich życie (obecność na rynku) zależy od opinii użytkowników o tych statywach/głowicach.
jp
PS
Wybór statywu to "zgniły" kompromis. Dylematy są nawet po zakupie mimo "usuwania" ich z myśli. Wiem to z własnego, najnowszego doświadczenia, od kilku dni jestem właścicielem nowego statywu "podróżnego"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Po pierwsze, czy jeśli 90% zastosowań statywu to będzie "portret", to powinienem szukać statywu, do którego nie będę musiał się schylać? Mam niemal 190 cm wzrostu
Będziesz musiał się schylać niezależnie od wybranego statywu. Takie zdjęcia robi się zwykle z wysokości klatki piersiowej modelki.
-
Merde dobrze radzi - przy portrecie i tak nie możesz fotografować modela z góry, bo to kiepski pomysł. jeśli statyw ma być stabilny powinien być trójsekcyjny.
Statywy Sirui, które mogłyby Ciebie zainteresować niestety w Polsce nie są już dostępne. Było o tym nadmieniane kilkanaście postów temu.
Alternatywą jest także Manfrotto z serii 190XPROB i nowsze oraz 055xx. Co do głowić to polecam kulową a wybór ogromny w zależności od udźwigu, poziomic, podziałek itp... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Podpowiem z mojego doświadczenia głowice sirui to chyba najlepiej wykonane głowice na naszym rynku (precyzja, jakość wykonania, .... udźwig) za nimi ustawiłbym w kolejce benro a na końcu triopo (z wymienianych). Niestety dostęp do sprzętu sirui w Polsce jest obecnie bardzo ograniczony (zakończona współpraca z dystrybutorem), WIELKA SZKODA :cry:.
-
Ufff, intensywne poszukiwania zakończone (mam nadzieję). Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.
Wyszedłem z założenia że transportowanie statywu nie będzie dla mnie problemem, w 80% kupuję go do pracy a nawet reszta jego funkcji to dojazd samochodem jak najbliżej miejsca fotografowania. Podczas sesji tak czy inaczej trzeba zwracać podwójną uwagę na sprzęt i przemieszczanie się więc +/- 20% do gabarytów chyba nie robi różnicy. Po prostu kupuję woła roboczego. Na ostatnich targach "macałem" Triopo do 12kg i szczerze mówiąc nie sprawiał wrażenia mega stabilnego urządzenia (nie mam doświadczenia więc to może być subiektywne odczucie).
To samo dotyczy głowicy, zgodnie z sugestią biorę Sirui K-40X zamiast Benro B-4.
Ogólnie uznałem że kupię największy i najmocniejszy na jaki mnie stać a jak się okaże że potrzebuję też czegoś mniejszego i lżejszego to dokupię coś w pokroju Fotopro z mniejszą głowicą za urzędową, allegrową cenę 555 zł.
Zastanawia mnie jeszcze tylko kwestia wysokości statywu. Ten przeze mnie wybrany, bez kolumny to już wysokość ok. 170 cm, + głowica i odległość do wizjera aparatu daje ok. 190 cm, rzeczywiście sporo. Rozumiem że wysokość statywu można płynnie obniżać poprzez wsuwanie w siebie sekcji i zakręcanie ich? Druga opcja to szersze rozłożenie nóg? Wolę dopytać niż potem podskakiwać, chociaż mam 190 cm wzrostu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Podpowiem z mojego doświadczenia głowice sirui to chyba najlepiej wykonane głowice na naszym rynku (precyzja, jakość wykonania, .... udźwig) za nimi ustawiłbym w kolejce benro a na końcu triopo (z wymienianych). Niestety dostęp do sprzętu sirui w Polsce jest obecnie bardzo ograniczony (zakończona współpraca z dystrybutorem), WIELKA SZKODA :cry:.
Tzn. że Foto-Tip nie jest już dystrybutorem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Ufff, intensywne poszukiwania zakończone (mam nadzieję). Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.
Wyszedłem z założenia że transportowanie statywu nie będzie dla mnie problemem, w 80% kupuję go do pracy a nawet reszta jego funkcji to dojazd samochodem jak najbliżej miejsca fotografowania. Podczas sesji tak czy inaczej trzeba zwracać podwójną uwagę na sprzęt i przemieszczanie się więc +/- 20% do gabarytów chyba nie robi różnicy. Po prostu kupuję woła roboczego. Na ostatnich targach "macałem" Triopo do 12kg i szczerze mówiąc nie sprawiał wrażenia mega stabilnego urządzenia (nie mam doświadczenia więc to może być subiektywne odczucie).
To samo dotyczy głowicy, zgodnie z sugestią biorę Sirui K-40X zamiast Benro B-4.
Ogólnie uznałem że kupię największy i najmocniejszy na jaki mnie stać a jak się okaże że potrzebuję też czegoś mniejszego i lżejszego to dokupię coś w pokroju Fotopro z mniejszą głowicą za urzędową, allegrową cenę 555 zł.
Zastanawia mnie jeszcze tylko kwestia wysokości statywu. Ten przeze mnie wybrany, bez kolumny to już wysokość ok. 170 cm, + głowica i odległość do wizjera aparatu daje ok. 190 cm, rzeczywiście sporo. Rozumiem że wysokość statywu można płynnie obniżać poprzez wsuwanie w siebie sekcji i zakręcanie ich? Druga opcja to szersze rozłożenie nóg? Wolę dopytać niż potem podskakiwać, chociaż mam 190 cm wzrostu.
No to nieco przesadziłeś z tą wysokością, może chodaki z wysoką cholewką ? :lol:
Na poważnie, obie wymienione przez Ciebie opcje są dostępne ..... jak również wymiana statywu do 10 dni.
1.
Można ustawiać szerzej ale to na ogół są 2-3 pozycje/możliwości wybrane przez producenta (wtedy stabilnie) lub "na wariata" w dowolnym kącie ale wtedy stabilność "diabli biorą"
Szerzej to znaczy z kłopotami przy obsłudze.
2.
Można wysuwać do dowolnego miejsca ale są kłopoty z powtarzalnością, wstępnym wypoziomowaniu itd.
Jeśli jesteś pewien że już nie urośniesz (:roll:) to po co Ci te dodatkowe kłopoty ?
Zamień na taki, który po założeniu aparatu na statyw daje wysokość wizjera na poziomie brody.
Widzisz górny wyświetlacz, przyciski sterowania (potrzebne !!) a lekkie pochylenie głowy i patrzysz przez wizjer
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
No to nieco przesadziłeś z tą wysokością, może chodaki z wysoką cholewką ? :lol:
Wziąłem miarkę, stanąłem pod ścianą i... się przeraziłem. Statyw bez kolumny ma 169 cm + 12,5 głowicy + 10 cm do wizjera = 191,5 cm!!! a oko na poziomie ok. 178 cm!!!
Pierwsza myśl, lecę do komputera i zmieniam zamówienie, ale przez chwilę pomyślałem i tak mi przyszło do głowy że "kijek łatwiej pocienkować niż go potem pogrubasić". Jeśli rzeczywiście można obniżyć statyw to pewnie będę tak robił, za to przy portretowych ujęciach będzie wygodniej. Dodatkowo do zdjęć z góry lepszy będzie wyższy.
Nie chcę żeby to zabrzmiało jak "pyta ale i tak wie lepiej", więc poświęcę niedzielę na szperanie w necie (youtube) i ostatecznie w poniedziałek podejmę decyzję.
PS
Szkoda że nie wiem pod jakim kątem "zatrzaskują się" nogi w pośrednich pozycjach i ile ich (tych pozycji), jest. Nie chodzi o wsuwanie jednej w drugą, tylko o ich rozcapierzanie ;)
-
Sirui powoli znika z naszego rynku i jedynie wyprzedaje się nie wiedzieć dlaczego :(
Nogi w statywach nie muszą być wysuwane do końca, wystarczy tylko potem wypoziomować konstrukcję.
-
W terenie i tak trzeba długością poszczególnych nóg uzyskiwać pożądaną pozycję.
Wyobraź sobie, że chcesz fotografować coś ponad głową, na przykład Księżyc ;), i wylicz jaki wysoki musi być statyw, żeby wygodnie przy nim pracować. Albo ustawiasz statyw na pochyłym terenie, poniżej siebie - przynajmniej jedną nogę musisz wysunąć bardziej.
Według mnie, zapasu wysokości - tak samo jak mocy lampy błyskowej - nigdy za dużo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Wziąłem miarkę, stanąłem pod ścianą i... się przeraziłem. Statyw bez kolumny ma 169 cm + 12,5 głowicy + 10 cm do wizjera = 191,5 cm!!! a oko na poziomie ok. 178 cm!!!
Pierwsza myśl, lecę do komputera i zmieniam zamówienie, ale przez chwilę pomyślałem i tak mi przyszło do głowy że "kijek łatwiej pocienkować niż go potem pogrubasić". Jeśli rzeczywiście można obniżyć statyw to pewnie będę tak robił, za to przy portretowych ujęciach będzie wygodniej. Dodatkowo do zdjęć z góry lepszy będzie wyższy.
Nie chcę żeby to zabrzmiało jak "pyta ale i tak wie lepiej", więc poświęcę niedzielę na szperanie w necie (youtube) i ostatecznie w poniedziałek podejmę decyzję.
PS
Szkoda że nie wiem pod jakim kątem "zatrzaskują się" nogi w pośrednich pozycjach i ile ich (tych pozycji), jest. Nie chodzi o wsuwanie jednej w drugą, tylko o ich rozcapierzanie ;)
Kąty rozwarcia nóg statywu powinny być podane w specyfikacji, zobacz na stronie producenta.
Zawsze możesz zapytać, tam gdzie chcesz kupić (telefon, mail) jaka jest wysokość statywu, ze schowaną centralną, przy różnych kątach rozwarcia nóg.
Nie powinno być żadnych problemów z uzyskaniem tej informacji.
Zawsze masz 10 dni na zmianę/zwrot.
Za wysoki statyw to niedogodność, za niski to już, w Twoim przypadku, prawie wada
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Tzn. że Foto-Tip nie jest już dystrybutorem?
Dokładnie tak, sprzedają co mają ale również udzielają gwarancji 6 lat, jak skończą się części (naprawa) będę zwracać kasę.
-
Szczerze mówiąc nie spotkałem jeszcze statywu, który byłby za wysoki a mierzę 182 cm :)
Tym jednak zupełnie nie należy się przejmować, a wręcz jego skrócenie / obniżenie, to większa stabilność.
-
Mam jeszcze taki dylemat. Rozważam statyw i głowicę Sirui, niestety głowica K-40X jest na tyle duża że średnica jej podstawy jest większa niż średnica tego "talerzyka" na górze statywu. Dodatkowo w obu tych elementach jest dziurka, zapewne do zablokowania ewentualnego odkręcania się głowicy. Czy takie niedopasowanie może być jakimś problemem?
Znalazłem zdjęcia kogoś kto pokusił się o taki konfig.
Więcej zdjęć i opis tutaj: Sirui M3204X Review with K40X ballhead: Accessories Talk Forum: Digital Photography Review
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Mam jeszcze taki dylemat. Rozważam statyw i głowicę Sirui, niestety głowica K-40X jest na tyle duża że średnica jej podstawy jest większa niż średnica tego "talerzyka" na górze statywu. Dodatkowo w obu tych elementach jest dziurka, zapewne do zablokowania ewentualnego odkręcania się głowicy. Czy takie niedopasowanie może być jakimś problemem?
Mam podobny setup, tylko od Triopo:
https://www.dropbox.com/s/mns5eoj5afmbydp/IMG_0197.jpg
I nie przeszkadza to w niczym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
OK, dzięki za utwierdzenie mnie w przekonaniu.
Niestety głowica Sirui K-30X rzeczywiście jest już nigdzie niedostępna a znalazłem nowy statyw Sirui M-3204 za 750 zł (normalna cena to ok. 1100 zł) więc skorzystam z tej okazji. Co prawda jest on troszkę niższy od pierwotnego pomysłu Benro, ale razem z tą głowicą i aparatem idealnie trafia w moje oko i to wystarczy.
-
Za Merde nie przeszkadza, może nie do końca wykorzystyje potencjalny udźwig głowicy, ale kupuj i ciesz się z dobrego sprzętu.
-
Przez jeden sezon/wycieczkę tak miałem, większy talerz a mniejsza średnica podstawy głowicy.
Nie przeszkadzało ale mnie "estetycznie" wk....
"Na szczęście" Wizz Air załatwił/zadecydował za mnie.
Dobrze że masz teraz trochę niższy statyw, mniej kłopotu, szybsze i pewniejsze rozstawianie.
A 18kg to praktycznie ( w świecie Gitzo) nierozmyte zdjęcia dla obiektywów do 400mm
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Średnica talerzyka nie ma znaczenia. Skoro podstawa głowicy jest większa, to spokojnie da się zablokować. U mnie są trzy śruby do blokowania głowicy rozmieszczone na podstawie co 120 stopni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Przez jeden sezon/wycieczkę tak miałem, większy talerz a mniejsza średnica podstawy głowicy.
Nie przeszkadzało ale mnie "estetycznie" wk....
"Na szczęście" Wizz Air załatwił/zadecydował za mnie.
Dobrze że masz teraz trochę niższy statyw, mniej kłopotu, szybsze i pewniejsze rozstawianie.
A 18kg to praktycznie ( w świecie Gitzo) nierozmyte zdjęcia dla obiektywów do 400mm
jp
No właśnie... Uprzedziłeś mnie :) Też mam tzw. tył głowy, w którym siedzi sporo rzeczy... ;) Statyw kupiłem w firmie gdzie w cenniku figuruje też w normalnej cenie Filmgraf.pl - sklep internetowy, Aparaty cyfrowe, Kamery, Akcesoria Foto, Video Dzwoniłem i sprzedawca twierdzi że statyw pochodzi ze zwrotu przez innego klienta, a przez niego był kilka razy zaprezentowany w sklepie. Czy rozłożony statyw, pozostawiony powiedzmy na rok samemu sobie w jakiś sposób się zużywa? Chodzi mi pczywiście o zaciski, które mogą np. już tak nie trzymać... Wiadomo że nie chodzi o płowienie czy kurz :)
Jak się nazywa to coś co facet z filmu trzyma w rękach pomiędzy minutą 5.45 a 6.20?
http://youtu.be/9oGVedSTgdc
-
W mojej opinii jeżeli statyw jest po zwrocie (powinien być w stanie nie zmienionym) i był tylko prezentowany nie powinno być problemów ze zużyciem się śrub, które i tak są dokręcane (masz kluczyk w zestawie) jak stwierdzisz nadmierne zużycie zawsze możesz zwrócić do 10 dni jako zakup na odległość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Jak się nazywa to coś co facet z filmu trzyma w rękach pomiędzy minutą 5.45 a 6.20?
To jest właśnie ten słynny talerzyk, mniejszy od głowicy, co siedzi z tyłu głowy. Dobra głowica od spodu powinna mieć koncentryczne pierścienie (2 lub 3) - któryś zawsze będzie pasował do średnicy talerzyka tylnogłowego.
Tak nawiasem, to ciekawy fachowiec z tego faceta - to czym kręci w 8 minucie nie służy do regulacji wysokości. Wygląda, jakby pierwszy raz w życiu widział taką głowicę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
To jest właśnie ten słynny talerzyk, mniejszy od głowicy, co siedzi z tyłu głowy. Dobra głowica od spodu powinna mieć koncentryczne pierścienie (2 lub 3) - któryś zawsze będzie pasował do średnicy talerzyka tylnogłowego.
Tak nawiasem, to ciekawy fachowiec z tego faceta - to czym kręci w 8 minucie nie służy do regulacji wysokości. Wygląda, jakby pierwszy raz w życiu widział taką głowicę.
Pytanie czy Sirui K-40X to dobra głowica? Jak już pisałem, kupiłbym pasującą K-30X ale niestety już jest niedostępna, chyba że może o czymś nie wiem?
-
Nie znam wyrobów Sirui, ale z tego, co piszą Koledzy, to dobra firma. Nie przejmuj się średnicami talerzyka i głowicy (patrz post Bolka) - takie rzeczy mają znaczenie przy obciążeniach w setkach kilogramów, a nie przy 5 kg w porywach (bo tyle waży duży korpus z dużym obiektywem). Zasadniczo każda normalna głowica pasuje do każdego normalnego statywu.
Trochę za dużo dzielenia włosa w tym wątku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Nie znam wyrobów Sirui, ale z tego, co piszą Koledzy, to dobra firma. Nie przejmuj się średnicami talerzyka i głowicy (patrz post Bolka) - takie rzeczy mają znaczenie przy obciążeniach w setkach kilogramów, a nie przy 5 kg w porywach (bo tyle waży duży korpus z dużym obiektywem). Zasadniczo każda normalna głowica pasuje do każdego normalnego statywu.
Trochę za dużo dzielenia włosa w tym wątku.
Rzeczywiście masz rację, tylko ja naprawdę nie mam o tym pojęcia i dla mnie to wszystko nowość.
-
Popatrzyłem na obrazki i dane techniczne - trochę duża ta głowica, kula 5 cm i nośność 35 kg to potęga. Mnie osobiście wystarcza Triopo B-3 - używam na przykład z zestawem 40D+300/4+TC1,4 i daje radę. Z mniejszymi korpusami i obiektywami tym bardziej da.
Poszukaj postów Akustyka lub z nim pokoresponduj - facet dużo wie na temat statywów i głowic.
-
GoOrange
Widziałeś na filmie ów talerzyk, część ważna.
Z Twoim systemem (statyw + głowica) wszystko jest lepiej niż ok.
Używam statywów sporadycznie, jakieś 3 godziny rocznie a pozostały czas leżą bądź w szafie bądź w plecaku, ... i tak po kilka lat.
A jak są w plecaku to nie są traktowane komfortowo, bywa że są rzucane, mokną, brudzą, piasek, śnieg, upał, słońce itd.
Spoko.
Dużo przyjemności z używania statywu !! i szybkiego "przyzwyczajenia", wyrobienia nawyków.
O jednym musisz zawsze pamiętać, przed zrobieniem pierwszego zdjęcia ze statywu musisz wszystko mocno po dokręcać, pozaciskać
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
No ale jak np leży na patelni to jest to jedyna możliwość regulacji wysokości. Sam mam tą głowice (Benro GH-2) i przede wszystkim wyważam żeby obiektyw lub aparat nie ciągną w dół w samej płytce (siodełku). A do najniższego zejścia tak żeby obiektyw prawie dotykał lustra wody to go podwieszam. Wtedy właśnie reguluje wysokość na suwnicy.
-
mkkaczy - piekna konstrukcja, sam mam podobną...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
mkkaczy - piekna konstrukcja, sam mam podobną...:)
Też na wodno-błotne?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Też na wodno-błotne?
Tak, tylko talerz mniejszy i chyba mniej stabilny
-
No tak, ale fachowiec nie miał patelni.
Ja używam i płytki i - jak to nazwałeś - suwnicy. Ustawiam środek ciężkości w osi poziomej, wtedy zestaw jest w stanie równowagi obojętnej - każde położenie: w górę, w dół, poziomo jest stabilne. Jakby się uprzeć, to nawet nie trzeba blokować osi poziomej.
Patelni jeszcze nie mam, ciągle jajecznica ma priorytet.
-
Zgodnie z tym co pisałem wcześniej, chciałbym podzielić się wrażeniami z zakupu statywu: gitzo GT2531 explorer. Dlaczego ten? zdecydowało doświadczenie (ze statywami: velbon, manfrotto, triopo, sirui oraz gitzo 3541) głęboka analiza w jakich warunkach tak naprawdę potrzebuję statywu, parametry jakimi się charakteryzuje ten statyw oraz przypadek - okazja cenowa ;). Nie będę pisał o zachwytach, napiszę tylko tyle: mam bardzo stabilny i uniwersalny zestaw od praktycznie 0 cm do ok. 190 cm wraz z głowicą (GH3781QR) i aparatem (5dIII), ważący razem ok. 2.4 kg, którym mogę focić w każdych warunkach sprzętem o wadze ok. 3 kg. System ustawiania nóg pod dowolnym kątem oraz łamana i obracana kolumna na pewno do tego się przyczyniają. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany mogę napisać więcej praktycznych uwag.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
chciałbym podzielić się wrażeniami z zakupu statywu: gitzo GT2531 explorer
No to się podziel,z fotkami idetalami z ustawień.Statyw zbiera same dobre opinie ,ale cena ..... .
Dobre kosztuje.
Pomału dojrzewam do dobrego statywu,bo ten ,który kupiłem tak na wszelki wypadek,zachowuje się jak pijak na delirium :? .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
No to się podziel,z fotkami idetalami z ustawień.Statyw zbiera same dobre opinie ,ale cena ..... .
Dobre kosztuje.
Pomału dojrzewam do dobrego statywu,bo ten ,który kupiłem tak na wszelki wypadek,zachowuje się jak pijak na delirium :? .
zysk zapłaciłem mniej niż amerykańska cena za nowy statyw, więc długo się nie zastanawiałem, mimo to mało nie jest ale naprawdę warto- raz a dobrze, jeżeli są chętni jasne, że zrobię jakieś foty zestawu i opiszę szczegóły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Zgodnie z tym co pisałem wcześniej, chciałbym podzielić się wrażeniami z zakupu statywu: gitzo GT2531 explorer. Dlaczego ten? zdecydowało doświadczenie (ze statywami: velbon, manfrotto, triopo, sirui oraz gitzo 3541) głęboka analiza w jakich warunkach tak naprawdę potrzebuję statywu, parametry jakimi się charakteryzuje ten statyw oraz przypadek - okazja cenowa ;). Nie będę pisał o zachwytach, napiszę tylko tyle: mam bardzo stabilny i uniwersalny zestaw od praktycznie 0 cm do ok. 190 cm wraz z głowicą (GH3781QR) i aparatem (5dIII), ważący razem ok. 2.4 kg, którym mogę focić w każdych warunkach sprzętem o wadze ok. 3 kg. System ustawiania nóg pod dowolnym kątem oraz łamana i obracana kolumna na pewno do tego się przyczyniają. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany mogę napisać więcej praktycznych uwag.
Gratuluję zakupu.
Sam wahałem się pomiędzy tym co kupiłeś a GT1542T, wybrałem jako "podróżny" drugi i ...usunąłem środkową jako że nigdy jej nie wysuwałem.
Jest piękne opracowanie Gitzo (j. ang) w którym sugeruje się jakiej serii statyw wybrać w zależności od używanej ogniskowej obiektywu by na zdjęciach nie było widać rozmycia z powodu drgań (spowodowanych ruchem lustra oraz np. chodzeniem obok).
Dla serii 2 to maksymalna ogniskowa 200mm, można do 300mm przy zachowaniu szczególnej procedury ( np. blokada lustra i 2s przerwa, unikanie chodzenia obok itd.)
W serii 1 to odpowiednio 135mm oraz 200mm
Głowicę też mam "mniejszego brata", GH1781QR
Nośność statywu 3541 to 12kg przy wadze 1,85kg
Nośność głowicy GH 3780 to 21kg przy wadze 0,6 kg
Chyba że coś "pozamieniało się" w cyferkach oznaczeń
jp
PS
jeśli podasz adres na (jan.pawlak@onet.pl) to Ci prześlę to opracowanie Gitzo, są też wszystkie dane techniczne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Gratuluję zakupu.
Sam wahałem się pomiędzy tym co kupiłeś a GT1542T, wybrałem jako "podróżny" drugi i ...usunąłem środkową jako że nigdy jej nie wysuwałem.
Jest piękne opracowanie Gitzo (j. ang) w którym sugeruje się jakiej serii statyw wybrać w zależności od używanej ogniskowej obiektywu by na zdjęciach nie było widać rozmycia z powodu drgań (spowodowanych ruchem lustra oraz np. chodzeniem obok).
Dla serii 2 to maksymalna ogniskowa 200mm, można do 300mm przy zachowaniu szczególnej procedury ( np. blokada lustra i 2s przerwa, unikanie chodzenia obok itd.)
W serii 1 to odpowiednio 135mm oraz 200mm
Głowicę też mam "mniejszego brata", GH1781QR
Nośność statywu 2541ex to 12kg przy wadze 1,85kg
Nośność głowicy GH 3780 to 21kg przy wadze 0,6 kg
Chyba że coś "pozamieniało się" w cyferkach oznaczeń
jp
PS
jeśli podasz adres na (jan.pawlak@onet.pl) to Ci prześlę to opracowanie Gitzo, są też wszystkie dane techniczne
Dzięki, zrobiłem jak pisałem raz - a dobrze. Już napisałem do Ciebie.
-
sorry,
GT 2531 Ex to nośność 12kg przy ciężarze 1,85kg
GH 3781QR to nośność 21kg przy ciężarze 0,6 kg
jp
Plik idzie, ale ma 7MB, Twoja poczta przyjmie ?
napisz, czy doszło
-
Chyba w końcu mogą zadać jakieś głupie pytanie ?
o nośność statywu ?
bo statyw do niedawna uważałem za protezę
Nośność statywu=12 kg
Body+ szkło=3 kg
czy nośność przekłada się na "sztywność"
Lustro klapie,body lata,a przy długich ogniskowych ......
Jak to ugryźć ?
-
Osobiste pierwsze wrażenia z tego co zobaczyłem i ustawiłem w statywie gitzo gt2531ex.
Parametry statywu są powszechnie dostępne, zmierzyłem długość statywu i wynosi dokładnie 67 cm (od tależyka po stopki), jak doliczymy wystającą śrubę mocowania głowicy wyjdzie 68 cm jak podaje producent.
Przekrój nóg odpowiednio: 28, 24, 20 mm (producent tego parametru nie podaje).
Oczywiście na początek system rozstawiania nóg pod dowolnym kątem, jest zaznaczone również ustawienie standardowe poprzez wycięty trójkąt w obudowie oraz znacznik trójkąt na nodze (czerwone kółko). Ustawienie nogi następuje poprzez otwarcie i zamknięcie rączki manipulacyjnej (czerwone strzałki w lewo i prawo)
Następnie kolumna i system blokowania/otwierania i obracania kolumny (czerwona elipsa)
Po odkręceniu pokrętła możemy przechylić i obrócić kolumnę (o dowolny kąt).
Poniżej każda noga ustawiona pod innym kątem, kolumna ustawiona i obrócona dowolnie.
Możemy również ustawić statyw w pozycji zero, dokładnie na wysokości podłogi.
Sukcesem stabilności gitzo jest system blokady nóg wraz z uszczelkami (przed kurzem, piachem).
Gdy porównujemy blokadę z innym statywami (triopo, sirui, benro, manfrotto) okazuje się, że gitzo ma najdłuższą blokadę przedzieloną w środku.
Dziękuję za uwagę, gdyby ktoś miał pytania chętnie odpowiem:D.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
o nośność statywu ?
Nośność statywu=12 kg
Body+ szkło=3 kg
Jak to ugryźć ?
Zadajesz wcale nie głupie pytania, nośność czy udźwig jaką podają producenci jest dużo zawyżona w stosunku do tego co można praktycznie stabilnie na zestawie statyw + głowica postawić. Myślę tu o pozycji najbardziej niekorzystnej, ustawionej pod kątem ok. 45-30 stopni.
Wg mnie aby było stabilnie trzeba udźwig najsłabszego ogniwa (statywu lub głowicy zależnie co słabsze) mnożyć x 0,5 aby uzyskać stabilność dla zestawu gitzo (statyw+ głowica), inni producenci (sirui, benro, triopo, manfrotto) udźwig x 0,4-0,3.Jako wynik otrzymujemy praktyczny ciężar zestawu optycznego jaki możemy postawić na zestawie głowica + statyw.
-
Hmm... Rozumiem że kupiłeś i teraz ciężko będzie Cię przekonać do innych wyborów a inne argumenty nie będą Twoimi argumentami. Ja kilka tygodniu temu też szukałem statywu, oglądałem ten statyw i mogłem go kupić za ok. 1800 zł ale że trafiłem na Sirui M-3204 za 750 zł zamiast 1100 - 1200 zł, to nie było się nawet nad czym zastanawiać.
Tak na marginesie żałuję że nie kupiłem aluminiowego, różnica w wadze (w moim wypadku) żadna a trwałość pewnie sporo większa, że o cenie nie wspomnę. Chociaż akurat normalna cena aluminiowego odpowiednika mojego statywu była niewiele niższa...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Hmm... Rozumiem że kupiłeś i teraz ciężko będzie Cię przekonać do innych wyborów a inne argumenty nie będą Twoimi argumentami. Ja kilka tygodniu temu też szukałem statywu, oglądałem ten statyw i mogłem go kupić za ok. 1800 zł ale że trafiłem na Sirui M-3204 za 750 zł zamiast 1100 - 1200 zł, to nie było się nawet nad czym zastanawiać.
Tak na marginesie żałuję że nie kupiłem aluminiowego, różnica w wadze (w moim wypadku) żadna a trwałość pewnie sporo większa, że o cenie nie wspomnę. Chociaż akurat normalna cena aluminiowego odpowiednika mojego statywu była niewiele niższa...
Zawsze możesz próbować ;), widzisz gdybym po kilka lat nie miał statywów jakie miałem może miałbym inne zdanie.
Sprzęt sirui oceniam wysoko, wg mnie najbardziej korzystna cena/ jakość na rynku. To co kupiłeś będzie Ci służyć z powodzeniem wiele lat. Powiem, że statyw musi swoje ważyć w stosunku do tego co na nim jest stawiane aby zachować stabilność, na której przecież wszystkim zależy.
Wg różnych testów, które przeczytałem i z mojej praktyki wynika, że różnica między statywami ze stopów magnezowych a carbonem jest niewielka (wg niektórych testów prawie żadna).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
o nośność statywu ?
Nośność statywu=12 kg
Body+ szkło=3 kg
Jak to ugryźć ?
Wybór statywy to zawsze "zgniły" kompromis (cena, nośność, odporność na drgania, tłumienie, rozmiar przy złożeniu, przy rozłożeniu itd.)
No i różne opinie, mnóstwo osób twierdzi że nośność podana przez producenta jest zawyżona, jeślii sprzęt waży 5 kg to trzeba brać statyw, głowicę o nośności 10 kg
Nośność to dopiero warunek konieczny, bezpieczeństwo sprzętu.
Odporność na drgania, tłumienie drgań (lustro, podłoże itd.) jest tym co warunkuje nierozmyte zdjęcia.
Tym ważniejsze im dłuższa ogniskowa obiektywu, mniejszy kąt widzenia a więc większy wpływ na rozmycie zdjęcia przy drganiach.
Są proste sposoby sprawdzenia swojego zestawu statyw+ głowica + body
1.
Na statywie włączyć LV i przy powiększeniu 10x (długa ogniskowa) oglądać drgania przy "dmuchnięciu" na puszkę
2.
Na statywie, do puszki/obiektywu przymocować wskaźnik laserowy (kilka zł) i rzucić promień na odległą (np. 7m) ścianę
Stojąc przy ścianie obserować drgania plamki przy zdalnym wyzwalaniu migawki (wpływ lustra, tłumienie drgań)
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
sorry,
GT 2531 Ex to nośność 12kg przy ciężarze 1,85kg
GH 3781QR to nośność 21kg przy ciężarze 0,6 kg (dane ze strony sklepu B&H)
jp
Plik idzie, ale ma 7MB, Twoja poczta przyjmie ?
napisz, czy doszło
Nie dawało mi to spokoju, znalazłem wreszcie w katalogu Gitzo 2009 dane głowicy GH3781QR
wysokość 12,6cm
ciężar 0,71 kg
nośność 21kg
jest to głowica bazaltowa
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie dawało mi to spokoju, znalazłem wreszcie w katalogu Gitzo 2009 dane głowicy GH3781QR
wysokość 12,6cm
ciężar 0,71 kg
nośność 21kg
jest to głowica bazaltowa
jp
A dokładniej magnezowo-bazaltowa, korpus bazalt, kula magnez z tego co wyczytałem z instrukcji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
A dokładniej magnezowo-bazaltowa, korpus bazalt, kula magnez z tego co wyczytałem z instrukcji.
No, skoro tak dokładnie to bazaltowo-magnezowa-powietrzna, bo korpus bazaltowy, kula magnez ale wydrążona, w środku powietrze :p
Było już jakieś wyjście z całym sprzętem i zdjęcia ze statywu ?
Wrażenia "terenowe" ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
No, skoro tak dokładnie to bazaltowo-magnezowa-powietrzna, bo korpus bazaltowy, kula magnez ale wydrążona, w środku powietrze :p
Było już jakieś wyjście z całym sprzętem i zdjęcia ze statywu ?
Wrażenia "terenowe" ?
jp
No dobra jesteś dokładniejszy :D, w terenie jeszcze nie byłem u nas ciągle pochmurno albo pada :evil: