Więc proponujesz tani ekran LCD z laptopa w zamian za jakiś ciut lepszy używany CRT?
Wersja do druku
Więc proponujesz tani ekran LCD z laptopa w zamian za jakiś ciut lepszy używany CRT?
Oczywiście nie mówimy tu o losowo kupionym CRT, a takim który będę mógł sprawdzić i sam ocenić (czy nzawet uzyc kalibratora). W laptopie fakt ze zdjęcie wygląda inaczej jak tylko lekko podniosę głowę czy delikatnie poprawie kąt nachylenia jest niezwykle irytujący i naprawdę ciężko mi się z tym pogodzić.
Najnowszy możliwy CRT ma obecnie conajmniej 7 lat a prawdopodobnie sporo więcej. To naprawdę jest sprzęt o wartości 4 zł/kg.
Koledzy mam takie pytanie.
Do amatorskiej obróbki zdjęć i raz na ruski rok w coś zagrać co byście wybrali?
1. Używany Eizo 2231w 12000 godzin 899 zł gwarancja pół roku
2. Dell 2412 999 nowy
3. Używane eizo s1921 8000 godzin (dwie sztuki) gwarancja pół roku
Może inne propozycje do 1000 zł MAX 1100 zł
Miałem podobny problem przed kilku miesiącami. Zastanawiałem sie nad różnymi monitorami, ponieważ jestem amatorem robiącym zdjęcia wylącznie dla własnej i najbliższych przyjemności. Kwotę maksymalną ustaliłem również ok 1000 zł. Brałem pod uwagę kilka nowych monitorów w tym EIZO Foris 2331 ( propaganda EIZO), iiyama Prolite X2377HDS-B1, iiyama Prolite X2472Hd-B1 i niestety w tej grupie EIZO Foris 2331 wypadł kiepsko w mojej subiektywnej ocenie, a testowałem w warunkach domowych. Po wnikliwej analizie za i przeciw ( głównie kosztów) zakupiłem używany EIZO S1921, od firmy ogłaszającej się również na alle...., ale zakupu dokonałem z ich strony internetowej . Monitor w świetnym stanie z przebiegiem 2300 godz. i dodatkowo 2 lata gwarancji. Dodatkowo cena bardzo atrakcyjna jak dla amatora - razem z przesyłką kurierską nieznacznie powyżej 400 zł ( dostałem fakturę).
Wiadomo,że jeśli pracujesz na sprzecie zawodowo ,to warto zainwestować znacznie większą kwotę w profesjonalny monitor, ale wtedy to jest znacznie powyżej 3000 zł, a dla amatora jest to suma zainwestowane bezzwrotnie.
Z przebiegiem używanego monitora nie jest tak kolorowo - można kupić używane auto z przebiegiem 200tys km od Niemca który jeździł po autostradach a można też od Polaka który jeździł po naszych drogach...
Używany monitor aby do czegoś się nadawał, nie ważne z jakim przebiegiem powinien razić w oczy przy ustawieniu 100% jasności.
s1921 które ma 8000 godzin w praktyce mogło być używane każdego dnia po 8h przez 2 lata. Mam taki jeden monitor (z przebiegiem 6000h) i szczerze przyznam, że kupując go dałem się nabrać, bo podświetlanie jest już zupełnie kaput. Z resztą to nie był 1 raz kiedy moja naiwność dała o sobie znać - wcześniej był 35kg kineskopowy dell :-)
Jeśli myślisz o zakupie 2231w z allegro (póki co jeden jest taki na allegro) też lepiej sobie odpuść - widać po aukcjach, że sprzedają sprzęt który w cywilizowanym kraju zostałby wyrzucony. A tak niemiec sprzedaje za grosze, nie ponosząc przy tym kosztów utylizacji a firma która to kupi sprzedaje na allegro. I każdy zadowolony...
Godziny pracy monitora to rzecz względna - przy 100% jaskrawości podświetlenie zużywa się 6x szybciej niż przy typowej jaskrawości 80-120cd/m^2, więc zużycie monitora o przebiegu 8000h może realnie odpowiadać 48000h pracy.
Panowie jaki monitor do 1000zł ? Będzie podłączony do laptopa. Zależy mi na względnie dobrym odwzorowaniu- wiem, że idealnie nie będzie a matryca Ips a Ips to różnica, ale niestety więcej nie mam na ten cel:)
Wiktorze, jak to kiedyś czornyj napisał, w tej cenie kup to co Ci się bardziej podoba :) . Jest to ciężki dylemat, pogodzić posiadane fundusze z jakością. Kompromis w zasadzie nie istnieje z tego co czytam, ale coś trzeba wybrać. Pozostają Ci Delle lub inne HP. A alternatywą jest wybranie NEC'a P221 w cenie ok 1500 zł.
Nie pocieszacie Panowie ;)
Szukaj używek po allegro/ebay, ja za niewiele więcej kupiłem Nec'a 2490wuxi w bdb stanie, i jestem zadowolony :)
Niekoniecznie. Jeśli monitor profesjonalny był skalibrowany do luminancji na normalnym poziomie 60-100 nitów, to nawet kilka tysięcy godzin nalotu nie zrobią mu dużej różnicy. A czasem można trafić na takie perełki jak mój dwuletni CG243 z nalotem poniżej dwóch tysięcy godzin :-) Trzeba po prostu popytać i posprawdzać jak wyświetlacz był użytkowany, zamiast z góry zakładać, że jak profesjonalny to na pewno mocno zużyty.
A taki Dell U2412M nada się w ogóle pod zdjęcia, czy olać go i iść wyżej? Plus, że jest tani, jest IPS, jest 16:10. Gdzieś wyczytałem że ma srebrzyste rogi i nie ma prawdziwych 8 bitów tylko 6, a 8 sztucznie dorabiane. czy to będzie widać przy łagodnych gradientach/niebo itp?
A jak się spisuje NEC EA273WM? Wiem, że to monitor biurowy, ale teraz pracuję na NECu 2170nx i choć oczywiście ideał to to nie jest, ale dla mnie przez długi czas był ok, każda zmiana na lepsze lub nawet to samo ale większe będzie dla mnie akceptowalna. To jednak sprzęt sprzed paru lat i choć wtedy był polecany do foto, to teraz wymagania poszły w górę, więc może monitory biurowe mu nie ustępują.
To jeden z najgorszych monitorów na IPS jakie w życiu widziałem, w pierwszym momencie myślałem że to TN. Szkoda 1000PLN na tą tajwańską imitację chińskiej podróbki monitora.
Wielka, 27 calowy TN o niskiej rozdzielczości - coś, co prześladuje mnie w koszmarach sennych.
Postanowiłem sprzedać swój monitor Eizo S1932 i kupić monitor który będzie można skalibrować sprzętowo, a tym samym uzyskać lepsze odwzorowanie kolorystyczne, zwłaszcza szarości i przejść tonalnych. Mam sporo czarno-białych skanów do obrobienia i zależy mi na jak najprecyzyjniejszym pokazaniu tonalności i szczegółow w cieniach na monitorze. Myslę o EIZO FlexScan SX2262W-BK. Czy kupię coś lepszego w tej cenie (3000-3200zł) w przekątnej ekranu 22-24" ?
Do pewnego stopnia - tak.
U2711 ma dwie zasadnicze wady. Pierwsza to mura chrominancji wynikająca z faktu, że jest to szerokogamutowy monitor bez układu elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia - pod tym względem będzie gorzej, niż w normalnogamutowym 2170nx.
Kolejna to skopany tryb "Custom". Monitor ma nieźle zlinearyzowane tryby AdobeRGB i sRGB, w których jednak nie można kalibrować barwy bieli, oraz tryb "Custom" w którym wprawdzie można kalibrować biel, ale linowość jest b. kiepska.
Jeśli będziemy w stanie przejść do porządku dziennego nad faktem, że lewa strona ekranu ma inny odcień niż prawa, a obie tak czy owak mają inny odcień niż papier, to można brać ;)
Bez kompensacji monitor normalnogamutowy ma zwykle w chrominancji odchyłkę ok. 1-2 dE, szerokogamutowy 4-5dE, zwykle jeden bok jest bardziej różowy lub żółtawy, drugi zielonkawy lub niebieskawy.
Wielu użytkowników kupujących drogie monitory o poszerzonym gamucie wściekało się, że mają one wyraźne przebarwienia, których nie mieli w tanim syfiszczu - niestety podświetlenie monitorów szerokogamutowych powoduje, że są one bardziej podatne na wady tego typu i bez elektronicznej kompensacji praktycznie nie ma w ich przypadku szans na równomierność.
Dziękuję. Właśnie trafiłem na informację że monitor ma ograniczone możliwości ustawienia kontrastu a także chyba punktu bieli, kalibracja sprzętowa niby jest ale też jakaś niepełna... może Pan to potwierdzić?
Czy monitory EIZO ColorEdge CG223W oraz EIZO ColorEdge CS230 są warte dołożenia kilkuset złotych - pozwalają na znacznie dokłaniejszą kalibrację?
Kontrastu nie reguluje się w monitorze LCD. Można to zrobić w ramach kalibracji i wspomniany SX należy do wąskiej grupy monitorów w których można to robić. Nie wiem skąd inna informacja. Pełna kalibracja sprzętowa jest możliwa, ale nie samodzielnie. SX tym właśnie się różni od serii CG, że okrojono ową możliwość. "Pełonowartościowa" wersja SX2262W to CG223W. CS230 to inna bajka - niższa klasa.
ciekawe czy jakieś prawdziwe przed/po-świąteczne promocje na SX2262W będą, jak myślicie Panie/Panowie?
bo też mam chrapkę na takowego ;)
tylko, żeby to nie były "typowe" przeceny: przed np. 3 000, po 3400 skreślone i promocja za 3100 ;)
niestety często tak bywa :(
Dobra wiadomość dla obecnych i przyszłych użytkowników CX/CS:
EIZO Simplifies Color Matching for Hobbyist Photographers with ColorNavigator Elements Software | EIZO
postaram się niebawem przetestować i dam znać co i jak ;)
A przy okazji - na stronie jest również do pobrania nowy ColorNavigator 6.3 m.in. z pełnym wsparciem dla nowego spektrofotometru i1Pro2
Nie chodzi o łatwość/trudność a o darmowe oprogramowanie które być może włazi do środka monitora. Bo normalny CN włazi, ale do CX-ów jest płatny.
Stosowanie normalnego CN w CX/CS stanowi spory problem jeśli nie dokupisz dodatkowej licencji (~5 stów) i dobrego kolorymetru/spektrofotometru (~800-4000PLN) :D
ColorNavigator Elements to rozwiązanie darmowe, do kalibracji i profilowania bez użycia kolorymetru.
Ewidentnie włazi - np. podstrojenie kolorów nieba czy skóry byłoby niemożliwe bez wykorzystania 16-o bitowych 2x3DLUT, w które wyposażone są panele CX/CS.
W przypadku CX możemy kupować na raty, lub decydując się na te klocki, które są nam potrzebne - w CG mamy pełny komplet, a np. osobiście wolałbym nie dopłacać za wbudowany sensor.
CX240 + licencja CN + osłona + i1Display Pro = ok. 7-8kPLN
CG246 = ok. 8-9kPLN
Więc za certyfikat i możliwość nieco bardziej zaawansowanego softproofingu sprzętowego dopłacamy ok. 1kPLN.
Za krotki okres żeby coś powiedzieć.
Co do rachunków, powiem szczerze, że na tyle sztuk CG243W ile widziałem i CX240, mogę zaryzykować opinię, że CG jest równiejszy. Oczywiście mocniej świeci narożnikami, ma inne wykończenie, ale jest niemal tak równy jak kartka papieru. Naprawdę trzeba pecha, lub potwornie zużyty monitor żeby widać było nierówność. A CX-y już widziałem nierówne, z wyraźnymi rozświetleniami wzdłuż krawędzi. Analiza ceny powinna również to uwzględniać, bo w segmencie pro jest to ważne.
Niestety CX-a miałem tylko do testów, ale mam tą sztukę na oku i nadal jest bardzo si.
Ciekawe, bo moje (i nie tylko) obserwacje są wręcz przeciwne . W pomiarach CX-y mają odchyłki w porywach do 2dE i są wizualnie idealnie równe - nie wiem czy jest to zasługa nowego podświetlenia, powłok retardacji optycznej, czy może ulepszonego DUE i podwójnej 3DLUT, czy kombinacji w/w - ale średnio w pomiarach wypadają o 1-3dE lepiej od poprzednich CG/SX.
Dokładnie - EIZO zaopatrzyło swoje monitory w nader skąpe możliwości regulacji i wreszcie jest coś, co zmienia ten stan rzeczy. Życzyłbym sobie aby ten programik działał również z SX, ale to pewnie byłby już nadmiar szczęścia.
Nie tyle ciekawe, co niepokojące. Natrafiłem na wyraźnie widoczne wąskie rozświetlenia, czego w życiu nie było na żadnym stabilizowanym CG. Nie zrobiłem zdjęć, może trzeba było. Aby nie niepokoić "opinii publicznej", poczekam, pooglądam więcej sztuk i będzie wówczas można wypracować stabilną opinię.
Spostrzeżenia praktyczne z EIZO ColorNavigator Elements: MVA.PL • Zobacz wątek - EIZO ColorEdge CX240 - pierwsze wrażenia