Nie przypominam sobie żeby na ostatnich 10 stronach zagościł ten test więc wklejam link poniżej:
http://www.cameralabs.com/reviews/Ca...0D/index.shtml
Ciekawy test z Nowej Zelandii
Wersja do druku
Nie przypominam sobie żeby na ostatnich 10 stronach zagościł ten test więc wklejam link poniżej:
http://www.cameralabs.com/reviews/Ca...0D/index.shtml
Ciekawy test z Nowej Zelandii
przy okazji czy ktoś pamięta:
60D jaki ma odgłos migawki ? (miękkie kliknięcie jak w 7D czy suchy trzask jak w 500D)
Witam,
coś wątek przygasł, więc odświeżę.
Dziś otrzymałem nieoryginalne baterie do tego modelu i mogę potwierdzić, że są prawidłowo dekodowane w tym aparacie. Wskaźnik pokazuje pozostałą ilość energii oraz zrobione zdjęcia. Co do pojemności i trwałości to oczywiście się okaże po roku, ale cena w stosunku do oryginału jest atrakcyjna, więc warto sprawdzić, zresztą oceńcie sami.
Oto link do aukcji :
http://cgi.ebay.ie/LP-E6-LPE6-Batter...item43a1d3fde9
oraz do sprzedawcy, bo jak wiadomo aukcje się kończą i potem cieżko znaleźć :
http://myworld.ebay.ie/kriegsmarine143/
Pozdrawiam i życzę Wszystkim Canonierom Wesołego Jajka i Smacznej Choinki (niewłaściwe skreślić) oraz samych udanych fotek w nadchodzącycm roku :D
J.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witaj,
co do odgłosu migawki, to w porównaniu do C500D ma raczej niższy dźwięk, bardziej basowy i dość głosny, ak mi się przynajmniej wydaje.
Są w menu co prawda dwie pozycje Silent shooting Mode 1 i 2, ale jakoś nie widzę między nimi różnicy.
J.
Bo to Silent Shooting pewnie tylko w trybie LV działa.
A tego jeszcze nie zdążyłem sprawdzic, dopiero czytam instrukcję ...
A pro pos : ma ktoś po polsku w pdf do udostępnienia ?? Będę wdzięczny.
J.
Ja również chętnie bym przygarnął instrukcję po polsku.
No ale jakoś nie ma "dawców" :D
Szkoda ...
Jeżeli ktoś ma instrukcję w pdf do C60D, to mogę ją udostępnić na swoim serwerze do pobrania dla innych, jeżlei ktoś mi ją wyśle mailem.
Pozdrawiam,
J.
odpalilem swoje 20d majace 5fps i juz na ucho slysze, ze te 5.3fps jest wolniejsze niz z 20d.
No ale to nie filmik pt. 60d shutter speed tylko shutter sound a np tutaj zdaje się wyrabiać lepiej ( 7min)
http://www.youtube.com/watch?v=ET0idevzGRE
Witam,
wreszcie Canon się zlitował, jest do pobrania polska instrukcja obsługi stąd :
http://software.canon-europe.com/sof...145.asp?model=
Pozdrawiam,
J.
Wczoraj uaktualniłem sobie soft
na 1.0.8
nie widzę zmian
Aparat świetnie śmiga
Szkło Canona 15-85 rewelacja:):):)
Witam,
zgadzam się w zupełności, pisałem o tym pół roku temu, jeszcze w kontekście 500D, ale tu jest nawet lepiej.
Szkło drogie, "ciemne" jak twierdzą niektórzy, ale bardzo uniwersalne.
Pozdrawiam,
J.
Czyli zakupiłem złe szkło ?
Tanie nie było
A co złego znalazłeś w tej mikrorecenzji ?
Wręcz przeciwnie :)
Ja je też posiadam i uważam, że to dobrze wydane pieniądze, szkło jest "ciemne" jak napisałem, bo ma F/3,5-5.6 a nie 1.8 czy 1.4 o 1.2 nie wspominając, jak to niektóre stałeczki mają.
Ale za to ma USM i IS oraz szeroki zakres, który myślę większości pozwoli ominąć zakup UWA 10-22, który jest jeszcze droższy, a zakres węższy. UWA to narzędzie do specyficznych fotek, miałem, sprzedałem.
W tej chwili na cropie myślę dla przecietnego "pstrykacza" z ambicjami to właśnie od tego szkła warto zacząć jadąc od dołu zakresu, potem do szerokich portretów 35/2 (1.4), 60 makro, 85/1.8 do wspaniałych portertów i 70-200/4 (2.8) do tele ...
Mając taki zestaw jesteś przygotowany na wiele ... choć przy przesiadce na FF część pójdzie do innych szczęśliwców ;)
Pozdrawiam
J.
Panowie, chciałem żyć, że ten wątek dotyczy aparatu canon 60D, a nie obiektywu 15-85 IS USM...O tym drugim można znależć odpowiedni inny watek.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurcze zjadło mi literki. Miało być: chciałem zauważyć....
Będę musiał popaść w depresję i to już w pierwszym poście, bo kupiłem 60D przed nabożnym zasugerowaniem się zmasowaną krytyką jaka tu się odbyła.
Wcześniej zdarzało mi się używać 350D i wtedy "zachorowałem" na potencjał lustrzanek. 60D to moja pierwsza własna lustrzanka do prywatnej wyłącznej dyspozycji.
Jako że nie czytałem tego wątku przed zakupem i przełamałem się dopiero teraz mam swoje subiektywne, "nieprofesjonalne" i wstępne spostrzeżenia o samym sprzęcie i opiniach z forum:
1. Obudowa nie jest ze stopu magnezowego.
Z tego co czytałem/słyszałem 60D ma aluminiową ramę i korpus z poliwęglanu z podkładem z włókna szklanego. Zdziwilibyście się jakie urządzenia profesjonalne w kategorii "heavy-duty" mają taką konstrukcję i jest im z tym dobrze. Próby wytrzymałości jakie zrobił Kai z DigitalRevTV dają do myślenia.
Dla mnie to halo wokół magnezowej obudowy to fetyszyzm.
2. Ruchomy ekran.
To że lustrzanki Canona dotąd go nie miały nie znaczy że wcześniej było lepiej. To jedynie złudzenie dobrej tradycji.
Dość zauważyć że wewnętrzny sprzeciw wobec zmian przybiera nawet formy pogardy i lekceważenia, np. sugestii że taki wychylany ekran jest przeznaczony do "słitaśnych" autoportretów na facebooka.
To tak jakby argumentować wyższość pałeczek nad widelcem, bo "widelec jest do dłubania w zębach"... po prostu uprzedzenie z powodu przyzwyczajenia bez użycia logicznej refleksji.
Dawniej zmarnowałem albo zepsułem WIELE okazji na fajne zdjęcie przez to że potrzeba było trzymać aparat bardzo wysoko albo bardzo nisko. 60D "uratował mnie" przed dylematem w zakupie bo był zarówno ruchomy ekran, a jednocześnie to nadal była lustrzanka Canon. Na argument o tym że ruchomy ekran jest "nieprofesjonalny" jestem nieprzemakalny. Nie ma argumentów za, a przeciwko takiemu widzimisię jest spory rynek DROGICH akcesoriów które ratują w sytuacjach gdzie taki ekran się przydaje.
Jeszcze mam jedną sztuczkę w 60D. Odchylam sobie czasem ekran na bok, aby wygodniej sobie przyłożyć wizjer do oka. Wgłębienie pozostawione przez odchylony ekran daje lepszy komfort takiego przyłożenia. Możliwość ukrycia ekranu to też nie byle co.
3. Brak regulacji micro AF.
Jak dotąd nie dane mi było się tym przejmować.
Mam na razie tylko canonowskie EF-S 17-85 4-5.6 IS USM oraz EF 28/1.8 USM.
4. SD zamiast CF.
Dla posiadaczy kolekcji CF to może być faktycznie irytująca sprawa.
Ja nie miałem tej okoliczności a mając do wyboru CF czy SD wolałbym SD i tak. Konstrukcja złącza CF mnie niepokoi możliwością zgięcia nóżki.
5. Kręcenie filmów.
Zdjęcia to uchwycenie chwili, tego co widzimy. Są rzeczy nie do uchwycenia zdjęciem i wtedy możemy coś utrwalić filmem. Mi to pasuje i się przydaje.
W przypadku Canona kręcenie filmów zostało zrobione dostatecznie poważnie aby zatrząść całym profesjonalnym rynkiem oraz stworzyć nowe rynki.
Nie muszę w tym punkcie niczego udowadniać. Sprawy poszły już za daleko aby polemizować "tak czy nie".
Z własnych spostrzeżeń i porównań:
-Jestem zadowolony z postępu w jakości zdjęć na wyższych ISO. Jest też AutoISO, i można też ustawić maksymalną dozwoloną wartość ISO dla tej funkcji. Wcześniej ostrożnie używałem do 400, ale nie mam już obaw przed 1600 a czasem nawet 3200.
Wychodząc z założenia że chcę robić zdjęcia, to taki postęp wydaje mi się ważny.
-Mocny akumulator. Ostatnio na koncercie zrobiłem ok. 600 zdjęć oraz minutę filmu 1080p25. Ze 100% akumulator zszedł do 64%. Warunki były korzystne, czyli wnętrze, obiektyw bez IS, minimalne korzystanie z LV a flash tylko dwa razy. Wynik jednak nadal mnie cieszy.
Na razie tyle mi przyszło do głowy.
Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanko
Jaka ustawić sobie jakość zdjęć na 60D
M czy L ?
Zdecydowanie zapomnij o jpeg, wyłącz go i tylko RAW, potem wygenerujesz sobie jpega w DPP, który masz w pudełku z aparatem albo z Lightrooma / Faststone.
Kupiłeś lustro, to je wykorzystuj w 100 % możliwości, a nie pytasz, czy JPEG M czy L ?? Bo jeszcze ktoś doradzi S, bo ładnie wchodzi na Naszą Klasę !! :D
Pozdrawiam,
J.
a ja proponuje jpg L i raw jednocześnie.nie zwsze jest potrzeba bawić się z rawami.
A bylo juz o tym jak sie przy pomocy 60d z PocketDolly rzezbi parady wojskowe w Korei Polnocnej ?
http://vimeo.com/15788525
Ale porażka - w 60d nie można jednocześnie używać ALO i HTP! Czy 550d i 7d mają tak samo?
Czy poziomicę da się skalibrować? Bo jak aparat leży na biurku, to wskazuje 4 stopniowy odchył:/
Biurko mam w poziomie. Poziomica u mnie jest żle skalibrowana (o te 4 stopnie).
ALO - auto lighting optimizer
HTP - highlight tone priority
W 5d II mogłem używać obu naraz, co było wiele razy zbawienne, bo niestety dpp, którym obrabiam rawy nie nadaje się ani do wyciągania cieni, ani do ratowania świateł. Wybór "albo ALO albo HTP", to bezsensowne programowe ograniczenie ze strony Canona...
DPP na pewno nie jest gorszy od funkcji wbudowanych w aparacie.
Jak się pstryka RAWy to potem można sobie włączyć albo wyłączyć te korekcje. Przy RAWach same dane sensora są niezmienione niezależnie od ustawień przetwarzania obrazu.
ALO, HTP, balans bieli, korekcja winietowania oraz abberacji to wtórne przetwarzanie.
Jeśli "DPP się nie nadaje" to funkcje o charakterze post-process w samej lustrzance tym bardziej.
U mnie poziomica działa jak powinna nawet specjalnie przed chwilą sprawdziłem. pzdr
7D tez ma albo ALO albo HTP. Pewnie się przeniosło w oprogramowaniu do 60-tki.
No i nie miałem racji. Dziękuję. :mrgreen:
Faktycznie HTP "pogrywa" inaczej. Sprawdziłem na szybko teraz na M z tymi samymi ustawieniami na HTP i bez oraz obejrzałem pod DPP.
Chyba zostawię HTP na stałe :twisted: a równoważnik działania ALO i tak osiągnę regulacjami w zakładce RAW.
HTP to nic innego jak niedoświetlenie o 1ev i podciągnięcie cieni do poziomu 0. Tak więć mamy pełną działkę przysłony więcej zakresu tonalnego w światłach. To bardzo dużo i warto htp mieć na stałe włączone (wyłączać jedynie w mało kontrastowych sytuacjach na wysokich iso).
Efekt działania ALO niestety jest dla mnie nie do osiągnięcia w DPP poprzez zabawę suwaczkami.
Kolejna bzdura w 60d, to nie niemożność stosowania filtrów artystycznych w mRAW... (tylko jpeg albo full res RAW)
Witam
Czy jest możliwość w tym aparacie wyzwolenia błysku bezprzewodowo na zewnętrznej lampę, ale bez wyzwalania błysku lampy wbudowanej, według instrukcji wyglądało że tak, ale coś nie za bardzo działa - mógłby to ktoś sprawdzić? ewentualnie poradzić jak.
Można wyzwolić lampę bezprzewodowo (według instrukcji tylko seria EX, ja mam Metz-a i działa bezproblemowo) ale błysk z lampy wbudowanej wystąpi za każdym razem, można ustawić tak, że na zdjęciu błysk z puszki nie pojawi się, będzie widoczny tylko błysk lampy zewnętrznej.
dzięki za odpowiedz foxx1973 właśnie o to mi chodziło czy błysk z lampy wbudowanej występuje zawsze.
Po co wydawać na wyzwalacz radiowy jak funkcja wyzwolenia zewnętrznej lampy bez odpalania wbudowanej jest dostępna w body?
Sprawdzałem zarówno z 580EX II jak i z Sigmą EF-500 DG Super ustawionymi na slave. W menu aparatu można wyłączyć błysk wbudowanej lampy przy bezprzewodowym wyzwalaniu jednak błysk pomiarowy tej ostatniej zawsze będzie ale na zdjęciu już nie.
Chyba, żeby w menu wyłączyć E-TTL II to może by nie musiała wbudowana robić pomiaru przy manualu.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Co się tyczy samej 60-ki to faktycznie można mieć mieszane uczucia biorąc do ręki. Ja przesiadłem się z 30-ki i w sterowaniu jest tutaj bardzo duża różnica jednak nie ma tragedii. Biorąc pod uwagę fakt, że kupiłem za cenę porównywalną z 50-ką to druga strona medalu. Mam tylko nadzieję, po lekturze niektórych postów nie zacznę nowego sprzętu traktować po macoszemu:-?
Czas pokaże.
to nie jest błysk pomiarowy, tylko sterujący (!).
jaki byłby sens mierzenia błysku lampy wbudowanej, skoro ma on nie brać udziału w ekspozycji?
niemniej jednak praktyka pokazuje, że mimo wszystko ten błysk sterujący także się odrobinę rejestruje na zdjęciach.
jaki tam filtr IR? :twisted:
IMHO w ST-E2 jak i pewnie w tym nikonowskim czymś wykorzystuje się po prostu ciemną czerwoną szybkę możliwą do kupienia w każdym sklepie elektronicznym.
jak ktoś ma 7D lub 60D to mógłby zrobić eksperyment w końcu. :roll:
Moim zdaniem 60d to świetny, pod wieloma względami dopracowany aparat, taki dojrzały. Do budowy oraz jego obsługi nie mam żadnych zastrzeżeń (jest inaczej, ale to nie znaczy, że gorzej; szybko można się przyzwyczaić). Jedyne wady jakie dotąd zaobserwowałem, to niemożność jednoczesnego użycia ALO i HTP. Mogli też wreszcie dodać funkcję "movie crop" w 720p. Wcześniej używałem 40d i 5d II. Moim zdaniem lepiej dopłacić do 60d, niż kupić 50d.
Mi jedynie póki co nie pasuje umieszczenie delete, wcześniej, żeby przeglądać i kasować foty można było używać jednej ręki teraz ta druga musi powędrować w lewy górny róg aparatu i jakoś nie mogę się przestawić :)
Faktycznie, żeby skasować trzeba teraz użyć dwóch rąk. No ale ja prawie nie kasuję, więc mi to nie przeszkadza.Ta adjustacja jest chyba potrzebna tylko Sigmom i Tamronom. Używam wyłącznie szkieł Canona i nigdy nie miałem problemu z ustawianiem ostrości (chociaż 85/1.8 z 40d lubiło delikatnie pudłować, ale adjustacja chyba niewiele by tu zmieniła).
Szczerze- przesadzacie z tą mikrokalibracją- mam dostęp do 60D do której przykrcałem wszystkie swoje szkła- tylko po to, żeby móc napluć na brak owej funkcji- a tu co? Trafia w punkt, nawet z Sigmą 50 1.4.
A co do tego zdalnego wyzwalania- nie wiem, czy zrozumiałem sens dyskusji, ale zrobiłem test: 430EX w slave, filtr IR przed wbudowanego flasha w 7D i 60D i błysk kontrolny. Wyniki poniżej:
http://www.youtube.com/watch?v=Vd-2vI_B7kc
Sorry za taki wąski obraz, program jakoś dziko tnie, a movie maker dwa razy wywalił mi niebieski ekran.
Ja zrozumiałem z instrukcji że bezprzewodowe sterowanie lampą polega na tym, że lampa wbudowana w 60D wysyła w trybie bezprzewodowym błysk sterujący. Nie zauważyłem nic o tym że to się odbywa w podczerwieni.
Może zewnętrzna lampa błyskowa ma nadajnik IR do sterowania bezprzewodowego, ale "goła" 60D zdaje się używać samej lampy. Nawet jak wyłączymy wbudowaną lampę błyskową to w trybie bezprzewodowego sterowania lampą zewnętrzną i tak wbudowana "błyśnie sobie" komendą sterującą. Tak twierdzi strona 141 polskiej instrukcji.