Nie widze problemu w używaniu takiej baterii. Zarabiasz na fotografii to kupujesz aku za 300, płacisz za to, żeby miec pewność dostawy prądu. Pstrykasz amatorsko to kupujesz aku za 40zł i masz w d... ze ci padnie na spacerze
Wersja do druku
Chwile wachałem sie nacisnąłem NO. Działa normalnie :D
nawet w instrukcji obsługi napisane jest, że przed dłuzszym nie użytokwaniu aparatu NALEŻY wyciagnac baterię z aparatu
Jakie macie opinie o zamienniku marki Formax do canona 500D (LP-E5) ?
Taki znalazłem na allegro.
Dzień dobry,
szukam zamiennika do 70d - takiego, żeby nie kosztował fortuny, ale też żeby nie był najtańszy, czyli żeby spokojnie wytrzymał +/- dzień pstrykania. Wyjeżdżam na parę tygodni w rejony, gdzie dostęp do prądu może być mocno utrudniony, zatem pewnie będę musiała kupić więcej zapasowych akumulatorków.
Co polecacie?
Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi :)
Ja sobie bardzo chwale zamienniki Phottix-a. Ostatnio 60 D plus sigma 150-600 -ciągle używany Af, podgląd zdjęć , ustawienia, przekroczyłem na 2 letnim w/w zamienniku 2000 zdjęć.Jak był nowy osiągałem ok 1800. Więc jestem mile zaskoczony.Wyciągam go do ładowania w momencie gdy na aparacie zauważę migotanie ostatniej kreski.Nigdy do końca nie używam baterii.
Uważajcie na zamiennik BP-511 (np. do canon 5D) firmy Premium Gold. Kupiłem kilka dni temu. Wydmuszka. Waży jakieś 1/3 tego co normalna bateria. Padł po 300 zdjęciach i właśnie się rozglądam za czymś innym.
Premium Gold jest dla mnie spalona. Szkoda bo jakieś pięć lat temu te baterie były niezłe. Miałem kilka sztuk i nie narzekałem. Niestety to co teraz kupiłem to tandeta.
Ma ktoś Blumax do 5D? Mam do 6D i działa nieźle...
Odpadł mi z użycia zamiennik bez chipa Phottix Titan LP-E4 (chiński wynalazek ładujący spowodował spore zadymienie pomieszczenia wiec nie ma go już czym ładować). Nie chce kupować kolejnej alternatywnej ładowarki marnej jakości wiec szukam porządnego zamiennika. Co jest teraz dalej wartego rozważenia?
Brałem pod uwagę Duracell (75+ zł) ale ma dużo niepochlebnych opinii
Teraz została na polu walki Hama (125+ zł). Warto? Nie warto? Coś innego?
Cześć
Odgrzebię trochę temat gdyż przejrzałem ostatnie ponad 30 ostatnich stron i widzę że brakuję tu trochę informacji o nowszych zamiennikach gdyż temat był najbardziej aktywny w 2012/2013 roku, co oczywiście warunkowały premiery korpusów używających LP-E6 czyli głównego tematu ostatnich stron...
Pojawiły się zamienniki dla LP-E6N tj.: Hahnel HLX-E6N (2000 mAh, 7,2V) czy Newell z serii Plus, LP-E6N Plus (2400 mAh, 7,4V).
Czy ktoś z Was używa ww. akumulatorów?
Czy ktoś kto już od paru lat używana zamienników (na przemian z oryginałem bądź nie) chciałby się wypowiedzieć jak wygląda praca już nie takich nowych ogniw?
Na dzień dzisiejszy Phottix nie jest już tak łatwo dostępny jak i jego pojemność (1600 mAh) nie robi wrażenia, choć może ona jedna jest podana uczciwie.
Także Phottix jak i Newell'e z serii bez dopisku "Plus" widzę iż wymagają formatowania w przeciwieństwie do nowszego Canon'a LP-E6N, czy Newell Plus.
Obecnie dobrze prezentuje się Hahnel HLX-E6N za około 150 zł, jak i Newell Plus LP-E6N za około 100 zł i któregoś z nich chciałbym zakupić po zebraniu opinii.
Henele,o których mowa wyżej,nabyłem latem ubiegłego roku. Pracują w gripie 5DMk3. Wydajność bardzo dobra,rozładowują się równomiernie i trzymają długo. Moim zdaniem są lepsze od poprzedniej wersji o 50%.Równie dobrze komunikują się z body pod względem stanu rozładowania.
A mnie nadal mój Phottix żyje i ma się bardzo dobrze. Używany równolegle w gripie z oryginalnym Canonem.I trzyma lepiej.
Dzięki za odpowiedzi.
Skłaniam się ku dwóm Hahnel HLX-E6N choć wciąż zastanawiam się czy nie lepiej w tej samej kwocie nabyć jeden oryginalny Canon LP-E6N gdyż zważając na ciężar aparatu przeważnie będę go używał bez gripu, czyli z jednym akumulatorem.
Może głupie pytanie ale dobrze wnioskuję że LP-E6N mogę stosować zamiennie z LP-E6?
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Tak.
Generalnie to prawie takie same akumulatory i mogą być używane zamiennie.
LP-E6N wprowadzono by sprostać nowym regulacjom oraz przy okazji dodali 65 mAh.
Czy Duracell to najlepszy zamiennik dla BP-511? Czy może lepiej 2X Newell zamiast jednego Duracella. Chciałbym tego użyć z 5D Classic + grip. Druga kwestia to ładowarka, niestety mam jakiś tani chiński zamiennik. Czy jest sens pakować się w coś takiego? CANON BP-511 BP-511A BP 511 ŁADOWARKA 2 AKU LCD (6690270466) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. . Kwestia baterii jest chyba dla mnie najważniejsza obecnie. Po naładowaniu obecnie dwóch baterii i włożeniu ich od razu widzę tylko jedną kreskę naładowania.
Cześć. Szukam zamiennika do Canon Eos M5 LP-E17 i moje pytanie to które z aktualnie sprzedawanych zamienników współpracują z oryginalną ładowarką bo z tego co czytałem sporo nie jest rozpoznawanych przez nią i nie ładują się. Czy jednak warto zainwestować w oryginalny akumulator??
Mam zamienniki Newella i jestem z nich zadowolony.
Chciałbym dowiedziec czy ktos z Kolegów w Canonie 1dx uzywał zamiast dedykowanego akumulatora o symbolu LP-E4N starszej jego wersji od poprzednich modeli(1d mkIV ,1ds,itp),ktory ma symbol LP-E4 ??
Jesli tak ,czy było wszystko ok?
Hej!
Uzywam EOS R i zastanawiam sie nad zakupem zamiennikow, uzywam gripa BG-E22.
Czy jakiekolwiek zamienniki typu Newell dzialaja dobrze z R-ka czy jest to gra niewarta swieczki i lepiej kupic oryginalne?
P.S. Przepraszam za brak polskich znakow
kupic oryginalne
Cześć wszystkim,
Zastanawiam się nad zamiennikiem do EOS RP. Biorę pod uwagę zakup 2 niedekodowanych baterii z ładowarką (Newell albo GreenCell) lub ponoć w pełni kompatybilną PATONA Platinium. Macie jakieś doświadczenia z którąś z tych konfiguracji?
Mam dwa zamienniki f-NEWELL LP-E6N do Canona 5mk3 i dwa oryginały nie narzekam na zamienniki / zamienniki kupiłem bo potrzebowałem więcej akumulatorów na wyjazd
Dzięki, poszukałem też w innych miejscach - okazało się że jest Newell Plus lp-e17 w pełni rozkodowany, więc można i w oryginalnej ładować. A biorąc pod uwagę że RP spokojnie z 600-700 zdjęć zrobi przy rozsądnym zarządzaniu energią na wyjazd spokojnie starczy oryginał, zamiennik, ładowarka USB i powerbank :)
Myślałem nad zapasowymi bateriami do R6, ale ich cena powala. Niestety Canon LP-E6N również do lustrzanek podrożał...
Mam kilka Canon LP-E6N, jeden Canon LP-E6, jeden Canon LP-E6NH oraz jeden pontax.
Zastanawiam się nad Newellem, ale czy da radę? Generalnie lustrzankowe oryginalne baterie działają bardzo dobrze moim zdaniem na R6.
Mam Newell LP-E6N PLUS, 2400 mAh. Działa bdb, tak jak oryginał Canon. Nie wiem tylko jak z żywotnością. Na razie trzyma fajnie.
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
I cenowo korzystniej. 4 baterie zamiast 1.
Tak informacyjnie. W Canonie 1dx Mark II oryginalny aku LP-E4 z Marka IV działa bez zarzutu, pokazuje licznik zdjęć oraz żywotność. Również ładuje się w ładowarce LC-E19. Zamienniki LP-E4 no name oraz Patona wyłączają i są bezużyteczne.
Mam LP-E19 Patona i z DxII działa ok. Miałem także 5 sztuk LP-E4 Canona (oryginalne? - przynajmniej na takie wyglądały) i jednej z nich DXII nie rozpoznawał, nie działała w tym modelu; ale w Ds3 i D3 było ok. Podobnie spotkałem się z LP-E6N (oryginalny Canon), którego R-ka widziała jako LP-E6, tzn. działał w R-ce ale nie można było go ładować w korpusie lub gripie przez port usb-c zasilaczem Canon PD-E1.
Trzeba uważać na oferty "oryginałów" głównie na platformach aukcyjnych, czasem jako nowe - po znacznie niższych cenach, czasem jako używane pochodzące od starszych modeli... warto sprawdzić czy z naszym modelem aparatu akumulator będzie działał.
Podobne mam zdanie jak przedstawione wyżej; R-ka rozpoznaje, PD-E1 ładuje, jest nieco mocniejszy niż oryginał: 2400mAh, 7.4V, 17,7 Wh. - 99 zł za sztukę.
Załącznik 7812
Zamiast zakupu zamienników ,które w DX-ach nie działają w pełni jest opcja regeneracji baterii.
Wymiana ogniw w środku na nowe i taka bateria niczym nie różni się od oryginału a przy zastosowaniu markowych o dużej pojemności ogniw jest wyraźnie wydajniejsza.
--- Kolejny post ---
P.S.
Polecam Lupo-baterie.pl.
Bateria LP-4 regenerowana zamiast pojemności 2300mAh posiada pojemność 3400mAh i w pełni wspolpracuje ze wszystkimi jedynkami canona -szczególnie z serii DX.
Hmmm...
Jeśli pojemość zwiekszyła sie z 2300 do 3400 to wydaje mi sie ,ze raczej mniej zdjeć aparat nie zrobi..
Najbardziej istotne jest to,że bateria działa w pełni w kazdym canonie z serii dx i innych jedynkach jak oryginał majac przy tym tą samą pojemność co bateria canonowska kosztujaca ok.1tys.zl.
P.S.
Aktualny koszt regeneracji to 120 zł.
Ta cena to jest już koszt razem z nowymi ogniwami?
Widziałem kiedyś na YT jakiś poradnik jak to zrobić, ale ja nie ogarniam aż tak techniki.
Z drugiej strony jeśli mogę kupić zamienniki Patony za 49 PLN, to wolę jednak zamienniki (choć nie wiem czy jeszcze będą takie ceny, te 49 PLN to oczywiście było na super promocji, ale w renomowanym sklepie)
120 zł to jest cały koszt+wysyłka.
Wymiana ogniw nie jest trudna ,problem stanowi kontroler w oryginalnej baterii (inni nazywaja go czipem)z,ktorego obejściem laik sobie nie poradzi.
Zamienniki które wymieniłes sa obecnie w porownywalnej cenie co regeneracja ale wspołpracują jedynie ze starymi jedynkami. Nie beda działac w canonach serii Dx ,nawet jest problem z ich ładowaniem w oryginalnej ladowarce .
Ja pisałem ogólnie o zamiennikach, nie w kontekście jedynek, ale dzięki za wyjaśnienie.
Uważam, że sprawa warta rozważania w niektórych sytuacjach.
Czy ładowanie oryginalnej baterii Canona LPE6N w ładowarce USB (Patona) może mieć wpływ na trwałość?
Po 4 latach używania na przemian 2 zamienników Patona i oryginału tylko ten oryginał wykazuje 3 czerwone kwadraciki czyli jest na wykończeniu. Zamienniki mają po 3 zielone kwadraciki.
Wszystkie akumulatory ładowałem tylko w tej ładowarce Patony.
Te czerwone kwadraciki oryginału są przejawem inteligencji firmy Canon, żebyś czym prędzej kupił nową baterię :mrgreen:
Wszystkie baterie obojętnego typu zawierające jakiś czip mają taką inteligencje na pokładzie. Jak mi się spierniczyła płytka PCB w chronionej baterii 18650 chińskiej firmy Soshine to ją wyrwałem obcęgami, i od tamtej pory bateria od dwóch lat ładowana codziennie potrafi wsiorbać nawet ponad 3000 mAh przy nominalnej pojemności 3000 mAh :mrgreen:
Jeszcze jedno- dość szybko zajechałem oryginalną baterię 18650 LG 3000 mAh bez płytki PCB, a 2 sztuki Soshine pozbawione płytek PCB trzymają się dzielnie.
Chwaliłem Patony, a tu klops...
Jeden aku kupiony w sierpniu 2022 r. Patona Protect LP-E6NH właśnie zaczął szwankować. Wczoraj chciałem go naładować a tu po 15 sekundach komunikat, że naładowane. Wkładam do aparatu i oczywiście nic. Wkładam do ładowarki, ponownie po 15 sekundach, że naładowane, a do tego jeszcze podczas ładowania słychać pisk i po wyjęciu z ładowarki przez chwilę również.
Napisałem do sprzedawcy i ma mi wymienić na nowy. Taka sytuacja.
To są konsekwencje kradzieży patentów i paserstwa.
A tak poważnie i dla ciekawości: masz możliwość sprawdzenia napięcia baterii po naładowaniu?