Może kogoś ucieszy: http://www.optyczne.pl/4940-nowo%C5%...iu_E_i_NX.html :-D
Wersja do druku
Może kogoś ucieszy: http://www.optyczne.pl/4940-nowo%C5%...iu_E_i_NX.html :-D
Kończąc odwieczny dylemat : ( co kupić ? ) - zamówiłem S 20/2.8
Dziękuję kolegom którzy zechcieli podesłać przykładowe fotki i służyli radą.
Teraz pora na kolejny plener z architekturą. :grin:
No to proszę o porównanie do 30ki która dla mnie jest ideałem.
Pozdrawiam
Grzegorz
Pierwsze wrażenia - Samsung 20/2.8
1. Niewiele większy od S30/2.0
2. Soczewki małe ( aż dziwne że robią fotki ) :grin:
3. Śmieszna funkcja i-Fn - niby jest fajna ale...
- za każdym razem trzeba ją włączać
- jako pierwsza ustawia się zmiana ogniskowej i nie można ( w moim aparacie ) zmienić kolejności np. na iso
- i tak nie widać wpływu zmiany jakiegoś parametru na inne. Dopiero po wciśnięciu spustu jest podgląd.
Niemniej jak ktoś przyzwyczaił się zmieniać ogniskową pierścieniem na obiektywie, ma taką możliwość.
4. Jest szerzej i nie widać większych zniekształceń.
Tyle na gorąco. Reszta w praniu.
Przykładowa fotka - jpg z aparatu, bez ostrzenia - iso 800 przysłona 2.8
Nie widzę dystorsji, czy można prosić o zrobienie w *.srw i przerzucenie bez korekcji do jpg? Proszę o tę samą scenę 30 i 20 - chodzi mi o różnicę kąta :)
Wciąż zastanawiam się nad 16 ką, ale obawiam się, że będzie za szeroka i będzie strasznie oddalać...
Witam,
Długo mnie nie było. Wątek dosyć mocno się*rozrósł i chyba nie przebrnę przez niego :)
Niestety nie doczekałem się*85mm i 16mm, ale za to mam NX20 i 60mm.
Nie wiem jak będzie z dostępnością tego modelu, nie wiem dlaczego nie ma w sprzedaży NX200.
NX20 to lekko poprawiony w sensie obudowy NX11.
Bardzo wygodnie się*go trzyma, najważniejsze przyciski są*tam gdzie się*ich spodziewałem :) oczywiście kwestia przyzwyczajenia.
60mm jak dla mnie bajka, chociaż*na razie zapominam, że mogę*robić zdjęcia z kilku centymetrów ;)
W sumie strasznie nie lubię*pisać i wolę wrzucić kilka zdjęć.
Po kliknięciu powinno pokazać się na Flickr, gdzie są*szczegóły i dostęp do pełnego rozmiaru.
1
Bullet hole by Daniel*1977, on Flickr
2
Blue triangle by Daniel*1977, on Flickr
3
Little spring by Daniel*1977, on Flickr
4
Wall of glass by Daniel*1977, on Flickr
5
Frozen drop by Daniel*1977, on Flickr
6
Radiator by Daniel*1977, on Flickr
7
Can ON - OFF by Daniel*1977, on Flickr
8
Remained only a shadow by Daniel*1977, on Flickr
9
Good morning by Daniel*1977, on Flickr
10
Barbed wire by Daniel*1977, on Flickr
Zauważyłem, że lubisz focić i pokazywać małe detale, fotografowane z bliska.
Ponadto, są pozbawione exif-ów więc ich wartość poznawcza jest niewielka.
I nie dotyczy to tylko 60 bo tutaj to byłoby zrozumiałe.
Jeżeli nie ma to być tylko marketing to znacznie ciekawsze byłoby gdybyś zechciał podzielić się z nami fotkami z szerszych planów - trochę krajobrazu i architektury.
Sam jestem ciekawy jak zachowuje się matryca w wyższych modelach - NX20 NX100 i NX200
A z tych zdjęć tego niestety nie dowiem się.
Flickr coś*namieszał z otwieraniem zdjęć, wystarczy kliknąć w tytuł pod każdym zdjęciem i otworzy się.
Tu jest link do całego folderu http://flic.kr/s/aHsjAihXe1 po prawej stronie każdego zdjęcia jest klikając w to "using a Samsung NX20" jest dostęp do EXIF.
Można jeszcze tędy gdzie widać i zdjęcie i EXIF http://www.fluidr.com/photos/didmyse...57630343883262
OK Więcej pytań nie mam. :???:
No tak - pomyłka. :oops: Chodzi o zmianę przysłony.
Oj tam, oj tam - od artysty nie wymaga się się takiej precyzji. Wszak wiadomo, że o przysłonę (lub przesłonę) chodzi. Się nie czepiajcie tylko oglądajcie... !
Porównanie AF NX-20 vs NEX-7
http://www.youtube.com/watch?v=ZU5Hsa0VWic
No trzeba przyznać, że Samsung odrobił lekcje, a właściwie to inżynierowie Samsunga odrobili (bo handlowcom/marketingowcom odpowiedzialnym za promocję i sprzedaż sprzętu foto należy się jedynka z minusem).
Temu nie przeczę, że jakby chcieli to by potrafili. Pała z minusem właśnie za niechciejstwo.
No przecież napisałem wyżej :-)
Przy okazji, galeria fotek z obiektywu
Samsung 85mm f1.4 ED SSA
przy większości portretów tej pięknej dziewczyny ostrość ucieka na inny plan :(
widać to przy większych zdjęciach.
takie małe nawiązanie do galeryjii ;)
Nie obiecuję, ale postaram się dowiedzieć jakie są szanse na pojawienie się na rynku NX20 :)
Jeszcze jedna ciekawostka:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZnerezvR_Jw
Skromny opis Samsunga 20/2.8 dla tych co planują go kupić.
Zrobiłem nim około 3.000 zdjęć i nadal mam mieszane uczucia.
- niewątpliwie jest szeroko ( szerzej niż z 30/2.0 ) bo w końcu daje kąt widzenia 30 mm ( na pełnej klatce ).
- ponieważ z definicji przymykam ten obiektyw do 5.6 - 8.0 to nie będę się rozwodził nad jego ostrością
przy pełnej przysłonie.
- przy 5.6 i mniej jest ostry nawet w rogach.
- deformuje obraz na potęgę ale soft aparatu to prostuje, dlatego warto robić w jpg-ach ponieważ LR 3.6 nie ma korekcji tego obiektywu.
- pod słońce ( nawet rozproszone ) jest słaby.
To tyle na gorąco. Resztę muszę dokładnie pooglądać na fotkach.
Profile w LR można sobie robić samemu wystarczy pobrać program Adobe Lens Profile Creator - Adobe Labs - zajmuje to jakieś 15 minut
http://db.tt/LwRRi2Ay
Czy ktos uzywa filtrow polaryzacyjnych na 16mm lub 20mm? Jakie sie sprawdzaja bo wybor w 43mm naprawde niewielki.
Pytanie do Daniel*1977
Witam, jako że planuje zakup nx20, a że przegrzebałem cały interent w ramach czytania testów, opini itd, mam prośbą, czy mógłbyś napisać co nie co o tym sprzęcie. Jak jest z jego użtkowaniem, czy czas zapisywania rawów jest długi? Af jest szybki w przeciwienstwie do pierwszej generacji samsungów?
No tak ogólnie :)
I jeszcze pytanie odnośnie 60/2.8 czy nadaje się do portretów? Masz może gdzieś zdjęcia portretowe wrzucone? Nabyłem ostanio Samyanga 85/1.4 ale ta ogniskowa jest zbyt długa, dlatego myślę na 60mm bo nie dość że makro to jeszcze af stablizacje itd, ale głównie chciałem tego użwać do porretów. Czy jest sens?
Dwa nowe szkła!
12-24/4-5.6
45/1.8
Samsung NX 12-24mm f/4-5.6 ED And 45mm f/1.8 Lenses Announced
Samsung wprowadza nowe obiektywy NX 12-24 mm i 1.8/45 - Optyczne.pl
Przeczytałem cały wątek, a rawów mało, oj mało.
Można prosić o raw (nx5 lub nx10 lub nx100 oby raw) z ulicy - typowe wakacyjne, dobre słońce, oraz iso800-1000, z pomieszczeń? Najlepiej z 30/2 na 2.0 :)
Dzięki
Z chęcią bym się podzielił rawami ale wszystkich się pozbywam po obrobieniu i zapisaniu do jpeg.
Jak coś będę miał to mogę wrzucić.
Dzięki. Poczekam.
Systemu nie zmieniam, nie mam parcia na szybki zakup.
A zdjęcia czysto testowe, chce zobaczyć jak "to" wygląda w rzeczywistości: raw z 5d2/5d kontra samsung nx:mrgreen:
Moim zdaniem tak, ogniskowa świetnie się nadaje do portretów. Stabilizacja działa, bokeh ładny. Tutaj kilka portretów z Samsunga 60mm/2.8 - z NX11 wywołane w LR4.
kupilem nx10 za 850zl - czy to dobra cena?
witam zacne forum
mam pytanie odnośnie nx
- w czym wołacie rawa
i czy jest sens używania obiektywów m42 w tym systemie (pytam odnośnie nx100)?
Ja wywołuję w LR 3.6 On jeszcze czyta rawy z NX5.
Czy odczyta z nx100 ? Tego nie wiem. LR 4.0 pewnie odczyta.
Moim zdaniem nie ma sensu bawić się obiektywami M42 skoro możesz kupić za niewiele większą kasę S30/2.0 i S20/2.8.
W NX100 masz ponadto całkiem niezłego kita.
dzięki waldek
z tym m42 wyjechałem tylko dlatego, że lubię robić zbliżenia np. robaczkom itp, mam kita 20-50, swoją drogą b. dobry, ale jak chcę zrobić zbliżenie b. ciężko aparat łapie ostrość i to nie na tym co ja chcę, w nikonie d3100 razem z kitem o wiele lepiej udawało mi się, jeszcze mam raynoxa 250, do nikona wchodził na obiektyw, w samim już nie mogę nałożyć, za mały otwór ok 42 a rynox bodajże od 50
i tu jest JEDYNA wada tego aparatu z kitem, więc szukam rozwiązania, bo bez tych ala macro nie mogę się obyć
może forumowicze mi coś doradzą
pozdrawiam szanowne forum
Do makro lepiej Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. + jakiś helios czy inne tanie m42 domknięte do ostrej przesłony.
Na obiektyw o srednicy 42 mm nakrecamy redukcje filtra 42-52 mm zakladamy raynoxa
M42 w NX'e warte choćby dla obiektywów typu 50mm 1,4 lub 1,8 :)
Ja tego nie stosuję,ale jak ktoś ma ochotę ,to zawsze jest sposób na założenie raynoxy.
Pierwsze wrażenia dla zainteresowanych zakupem takiej przejściówki i używaniem obiektywów M42
Dla porównania : obecnie używam wyłącznie Samsunga 30/2.0
Przetestowałem 3 obiektywy :
- Pentacon 50/1.8
- Helios 44M-4 58/2
- Maginon 35-70/3.5-4.5 G
1. Wszystkie obiektywy na pełnej przysłonie i przy ostrzeniu na nieskończoność mydlą.
2. Działka dalej i jest w porządku.
3. Obrazek z Heliosa podobał mi się bardziej niż z Pentacona a ponadto ma dłuższą ogniskową co daje portretowy obiektyw.
4. Maginon to zoom z większą skalą ogniskowej ale 70 to nie tak dużo więcej od 58 mm a jest ciemniejszy.
5. Ostrzenie na innej odległości niż nieskończoność wymaga naprawdę niezłego wzroku i jest dla hobbystów.
Zdecydowanie najbardziej podoba mi się i ma sens, zabawa z Heliosem.
waldekgdynia witaj
nie widzę fotek, nie wiem czy tylko ja?
masz tę przejściówkę? działa bez problemu? gdzie kupiłeś?
jak byś mógł wrzucić kilka z heliosa
mam zamiar dokupić przejściówkę, ale nie wiem gdzie dobrą dostanę, bo ponoć z niektórymi są problemy
a ostrzyłeś na lupke czy te piki po bokach?
dzięki i pozdrawiam
Jeszcze mam i bawię się nią. Kupiłem z ogłoszenia na jakimś forum.
Mam Samsunga NX5 i nie bardzo rozumiem co znaczy ostrzenie na lupkę ?
Ostrość ustawiałem na oko w wizjerze lub wyświetlaczu.
Jest jakiś inny sposób ?
Bo nie ukrywam, że jest to wyjątkowa loteria.
http://www.canon-board.info/miasto-a...ml#post1126883 - Helios 2.8
http://www.canon-board.info/miasto-a...ml#post1127291 - Helios 2.8 ( Pierwsze ) i Pentacon 2.8 ( Drugie ).