@ up
Moj 5d po podpięciu 24LII klapie lustrem z radości a po odpięciu strzela focha i idzie do torby :)
Wersja do druku
@ up
Moj 5d po podpięciu 24LII klapie lustrem z radości a po odpięciu strzela focha i idzie do torby :)
Sympatycznie:) dużo masz niecelnych na ślubie z tego szkiełka?
dzieki ;)
mam niestety sporo nietrafionych :/
z kosciola to pol biedy, ale z zabawy, kiedy sie juz sciemnilo to szacuje ze na 10 zdjec to 4 mam nieostre.
uzywalem tylko centralnego + wspomaganie AF z 430EX
jako, ze bylo to moje pierwsze zlecenie z 24LII, wiec dopiero pod koniec wesela zaowazylem, ze zdecydowanie lepsze rezultaty jezeli chodzi o celnosc AF uzyskiwalem w momencie, kiedy ustawilem aby wszystkie punkty AF byly aktywne.
wtedy jak kierowalem obiektyw za tanczaca para, to aparat dosyc skutecznie lapal ostrosc.
co prawda nie byla to precyzja, ze zawsze ostro tam gdzie chcialem (wiadomo - twarz/oko), ale ogolna poprawa byla odczowalna.
tez tak masz?
Ja kupiłem to szkło pod koniec kwietnia, po czym wymieniłem w sklepie na inny egzemplarz i już było trochę lepiej z AF, chociaż i tak było nie tak jak ja bym chciał (na obydwu moich 5d2). Możliwość sprawdzenia go w boju mam dopiero 02.06.12 więc wysłałem szkło+body na Żytnią, czy coś się poprawiło zobaczymy około 15 maja... Jak tak dalej będzie to chyba 24LII i 50 1.4 zamienię na 35L, które chyba takich problemów z celnością nie ma... chociaż 24LII bardzo mi przypasowało jako ogniskowa i 50mm też :/
Czytam i czytam opinie o tym szkle i jak widzę zdjęcia to sobie wmawiam, że kupuję a zaraz czytam, że z celnością są problemy :-)
Do każdego szkła czy aparatu trzeba się przyzwyczaić, nauczyć obsługiwać, poznać zalety i wady, wykorzystać zalety, a nie czytać wypciny osób które na siłę udowadniają jaki sprzęt jest bee.
Dorzucę 3 sample od siebie:
Po kilku miesiącach użytkowania 24LII mogę powiedzieć, że jedyną rzeczą, której mi brakuje to .... 35L :D
Foty super, a jakiego następnego szkła używasz jeżeli chodzi o ogniskową?
Dzięki :) Z posiadanych szkieł używam kolejno: 24L -- 40% >>> 50/1.4 -- 40% >>> 135L -- 12%, 85/1.8 -- 6% :shock: >>> ryba 2%.
Są to wartości uśrednione z kilku ślubów (repo +plener), ale 24L i 50/1.4 są zdecydowanymi faworytami. Myślę, że 35L używałbym w ok 60-70%
jak widac, nawet przy sporcie 24 nie jest za wolne :) Obecnie testuje nowy nabytek na 1d2 i szkielko wciaz mnie zachwyca :D
Nobo to nie jest obiektyw z wolnym silnikiem AF (zwlaszcza, jak sie foci obiekty oddalone o jakies 3m i wiecej)
Problem jest z gola inny - chodzi o celnosc AF przy zapietym 24LII do 5DII.
Jak widac jest srednio :] (ponoc na 5DIII to szklo odzywa, jezeli chodzi o celnosc..)
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Ja osobiście 24L używam na zmianę z 85L. Wiele bardziej mi przypadło do gustu niż 35L. Jestem ciekaw 50L i 135L bo jak te szkła pojawią sie w torbie to jak czesto będę wtedy sięgał po 24L?
A czy ktoś testował już 24l na 5d3 ?? Pytam bo chcę kupić to szkło ale chciałbym wiedzieć, że na nowej 5 jest ok.
24L I jest bardzo OK.
24L II jest fantastycznie.
nie, ale kilka dni temu zmieniłem I na II.
Jak dla mnie idealna ogniskowa, przez ostatni tydzien nie zdjalem tego obiektywu ani razu, kilka pstrykow na szybko wywolanych za pomoca DPP:
http://img151.imageshack.us/img151/8826/34466753.jpg
http://img715.imageshack.us/img715/6988/81397926.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/3636/52904926.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/7702/13503383.jpg
5DII + 24LII - Kilka strzałów z ostatniej soboty
f/1.6
f/1.4
f/1.6, iso4000
wlasnie praca pod slonce jest troche niepokojaca.
wolalbym nie wyglaszac tutaj ostatecznego werdyktu, bo zrobilem tym szklem zaledwie dwa sluby (przy czym jakos tak wyszlo ze w obu nie bylo okazji, abym ustawil obiektyw pod slonce), poza tym jednym przypadkowym zdjeciem, ktore troche mnie zaniepokoilo.. (fotka jedna z kilku, w serii jak para mloda podchodzi do oltarza, akurat swiecilo b. silne slonce przez okno z boku kosciola)
Zdjecie wywolane w LR, zaro korekcji - po prostu export do .jpg
Nie wiem ile w tym jest udzialu filtra UV ktory mam zalozony (mam B+W F-pro, wiec jeden z najlepszych na rynku), ale bliki na zdjeciu wygladaja niepokojaco.
Dodam, ze nie mialem zalozonej oslony przeciwslonecznej.
W szczecinie akurat nijaka pogoda.. jak tylko bedzie bardzo jasne slonce na niebie to wyjde na zewnatrz porobic testy pracy pod slonce, bo teraz sam mam rozkmine jak to jest z tymi odblaskami.
Poprzednio uzywalem 17-40 i pod slonce byl po prostu kapitaly!
I co się dziwić, światło pod sporym kątem jest gorsze niż na wprost, nawet najmniejsza osłonka by pomogła. Ta oryginalna do niczego się nie nadaje bo za duża, a tulipan zaokrąglony nawet szkła nie ma jak na niej postawiać. Warto używać tej od 24-105L - mniejsza i praktyczniejsza.
Po mojemu to wina filtra albo masz ewidentnie kopnięty egzemplarz - w co wątpie.
Gdzieś był wątek na CB jak filtry potrafią spartolić fotki
BeatX - a nie masz czasami startej (nawet lekko) farby na wewnętrznej stronie filtra? Np na krawędziach...
Bo to chyba jest nieprawdopodobny efekt dla soczewek (dwie kreski)...
Ktoś kiedyś powiedział, że najlepszy filtr to brak filtra;) ja nie używam na 24LII i 85LII i nie narzekam, ale zawsze mam osłonę.
BeatX spróbuj się pobawić w słońcu z filtrem i bez... i z osłoną.
Używam tego szkła przez ponad 3 lata (z filtrem i bez) w bardzo różnych warunkach i takiego numeru świetlnego jeszcze nie udało mi się osiągnąć ;). Ewidentnie coś nie tak, albo szkło albo filtr.
Równie dobrze to może być odbicie od "czegoś błyszczącego" znajdującego się za prawą stroną kadru.
Jezusie! Ileż niektórzy muszą się namęczyć w PSie, żeby taki efekt nadać zdjęciu, a ty narzekasz.
Czy nie mieliście problemu z doborem filtru do tego słoika.
Mam 24L II i filtr Hoya HMC Slim
Nie dokręciłem go do końca ponieważ boje się że może zabraknąć miejsca i szkło się porysuje.
Proszę o info czy ktoś ma ten filtr założony na ten obiektyw.
A taką flarę z 24LII widzieliście :D
Bez osłony i filtra.
Bardzo ładna:D Mi się nie udało jeszcze takiej osiągnąć. Ciężko o flare w moim 24L II
ja dziś próbowałem złapać w kościele od halogenów i ni huhuhuhu
Miałem sigme 20/1.8 tam flara wychodziła na co trzecim zdjęciu :D na 24LII jeszcze mi się nie udało złapać jakiejś flary...
Dziś kupiłem 24 II :) Jestem teraz ciekaw czy 16-35 pójdzie na sprzedaż czy nie :)