Odp: [test] TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro
Cześć czołem,
jestem w trakcie zmiany szkła (i to chyba dośc rewolucyjnej). Biorę pod uwagę właśnie powyższego tamrona, przy czym nie daje mi spokoju jedna podstawowa rzecz. Brak stabilizacji.
W 90% pstrykam ujęcia reporterskie ( głównie zdjęcia koncertowe, klubowe), czy w takich warunkach na dużej ogniskowej szkło podpięte pod 5d mk1 da sobie rade cz taka praca się mija w ogóle z celem ?
Jak robisz koncertówki to wiesz jak ciężkie czasami są warunki oświetleniowe na tego typu imprezach. Ja sprzedalem 70-200 na rzecz 85 mm i 135 mm z lepszym swiatlem. Co do stabilizacji to przy tego rodzaju imprezach nie przydawala mi sie a wrecz psula sprawe
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Kiedys mialem tamrona 28-75 ze swiatlem 2.8 i jeszcze malo wiele dawalem rade. Stabilizacja psuła sprawe? jak to ?
własnie zastawiam sie nad: 85 /1.8 50/1/4 lub zupelnie cos innego czyli tamron 70-200
Ja oczywiście też robiłem 70-200 koncertówki najczęściej używaną ogniskową było 150-200 ale uzywalem jedynie wowczas gdy bylo dużo światła ewentualnie portretowki na scenie. W niektórych obiektywach zauważyłem że stabilizacja powoduje to że obiektyw wolniej łapie ostrość. Odnosilem też wrażenie że obiektyw z użyciem stabilizacji daje obrazek bardziej mydlany niż ten który chciałbym osiągnąć
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Słuchajcie jak to jest z tym autofocusem w rzeczywistości. Chcę kupić coś w zakresie 70-200 i w budżecie mieści mi się właśnie ten Tamron i Canon 70-200 f4. Wyczytałem że zdjęć przy poruszającym się obiekcie prostopadle praktycznie nie da się zrobić. Ostatnio u kolegi oglądałem zdjęcia jego znajomego tylko z body Nikona, fotki z rajdów rowerowych i w większości wyglądały super. Z Nikonem inaczej działa?
--- Kolejny post ---
Słuchajcie jak to jest z tym autofocusem w rzeczywistości. Chcę kupić coś w zakresie 70-200 i w budżecie mieści mi się właśnie ten Tamron i Canon 70-200 f4. Wyczytałem że zdjęć przy poruszającym się obiekcie prostopadle praktycznie nie da się zrobić. Ostatnio u kolegi oglądałem zdjęcia jego znajomego tylko z body Nikona, fotki z rajdów rowerowych i w większości wyglądały super. Z Nikonem inaczej działa?
[QUOTE=Boogie;1227588]Słuchajcie jak to jest z tym autofocusem w rzeczywistości. Chcę kupić coś w zakresie 70-200 i w budżecie mieści mi się właśnie ten Tamron i Canon 70-200 f4. Wyczytałem że zdjęć przy poruszającym się obiekcie prostopadle praktycznie nie da się zrobić. Ostatnio u kolegi oglądałem zdjęcia jego znajomego tylko z body Nikona, fotki z rajdów rowerowych i w większości wyglądały super. Z Nikonem inaczej działa?
Nie da to się parasola w ... otworzyć.
Natomiast Tamron 70-200 f/2.8 to bardzo dobry obiektyw i szczerze go polecam. Wprawdzie nie robiłem nim startującego F16, ale za biegnącym na 4 biegu kocie np. spokojnie nadąża (kot jest 5 biegowy). Natomiast światła 2.8 w takim tele nic nie zastąpi.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
(kot jest 5 biegowy)
V bieg, to już jest nadbieg, nowe koty mają i V, i VI bieg.
Trwają prace na implementacją automatycznej skrzyni biegów :) w kotach mark IV i mark V :)
ale to już są koty SUV
a ja mam starego diesla
No właśnie światło i ostrość mnie przekonuje, tylko ten autofocus, ale skoro łapie kota na 4 biegu w dieslu czyli z wysokim momentem obrotowym to chyba zaufam opiniom :) Teraz tylko poszukać jakiejś promocji bo ceny używek nie zachęcają do zakupu. Taniej wyjdzie wziąć na fakturę nowy.
Rtv euro agd raty 10x0% i jakieś 2500 w sumie
Jasne szkło to bez stabilizacji myślę da radę. Mam je teraz pod nikonem, obrazek pierwsza klasa ale autofokus nie wykorzystuje możliwości szybkiej puszki.
W Afg Market znalazłem za 2325zł tylko wysyłkowo. Myślę jeszcze czy do Cichego nie podjechać żeby mieć pewność. Tylko w sumie przy zakupie na odległość zawsze mogę odesłać gdyby było coś nie tak bez tłumaczenia.
Przemasl1985, stąd moja rozterka, bo mnie potrafiło strzelić na robienie zdjęć w pomieszczeniach z 7D w połączeniu z 70-300 VC USD i dlatego tak bardzo myślę o świetle, chociaż szybszy AF kusi mimo gorszego światła, bo też robię zdjęcia psów. Patrząc na zdjęcia bardziej pasują mi te z Tamrona, także chyba poświęce szybkość vs światło.
mam prośbę do kogoś z tym szkłem, jakby ktoś mi mógł podesłać kilka RAWów na f/2.8 i 200mm ale pstrykanych cropem.
Albo na jakiegoś upa i PM albo na maila: salas7@op.pl
z góry dziękuję!
to może coś skrobnę jako użytkownik tego szkiełka. AF daje radę, nie jest źle z szybkością, ale problem jest z powtarzalnością. Mam odczucia, że lubi czasem spudłować przy f2.8, bo jak ustawie f4 to nie ma o czym mówić.
Fociłem nim na 40d i 70d. W 70d jest problem z fimowaniem - czasem wyrzuca błąd AF, ale wystarczy odpalić nagrywanie od nowa i jest ok.
jakość jest bardzo pozytywna.
w 40d trafiał w punkt, w 70d wymaga mikroregulacji. (w 70d wszystkie moje szkła wymagały mikroregulacji, w 40d trafiały w punkt)
tu jest 40d fotka f2.8 200mm
Też jest BF. Ja przez rok fociłem na 5dmk1, to trafiał idealnie.
tu wrzucam kilka raw https://drive.google.com/folderview?...3M&usp=sharing
AF jak dla mnie w tym szkle jest mało powtarzalny. jak trafi to jest lux. ja zapłaciłem za używkę z papierami 1700zł Dla amatora błedy af pomijalne. Czasem to też nie błąd af tylko mój, a zrzucone na AF. po przymknięciu szkło dużo zyskuje.
jak chcesz robić testy batryjkowe AF to sobie daruj to szkło. AF jest wadą i to jest fakt, jednak jak przymkniesz do f4 to już nie widać błędów AF. Robienie foty wymaga więcej uwagi.
a i jeszcze jedna waga to masa tego szkła. canon 70-200 f4 jest bardzo poręczny i wygodny, ten to kawał klamota jest
co do ostrzenia ręcznego to na matówce APS-C się nie podejmuje. chyba ślepy jestem ;)
Witam
Wiem, że watek barrrdzo stary ale chciałem dorzucić od siebie. Nie było chyba wzmianki o współpracy z 80D ani 6D MKII z wiadomych względów. Wyszły na świat trochę po ostatnim wpisie tutaj. Otóż miałem owego Tamrona i pracował bez problemów z jednym i drugim body. Pojawił się błąd kilka razy podczas filmowania jak juz ktoś wspomniał ale po odpięciu obiektywu lub nawet po przekręceniu go problem znikał na długo. Przypuszczalnie był jakis problem z którymś stykiem. Jakość obrazu jak dla mnie była naprawdę świetna. Parę dni temu miałem w rekach Canona 70-200 2.8 IS pierwszą wersję i nie wiem czy widzę jakąs różnice na plus Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tata_Cichego
Gadałeś z Cichym już ?
Kto ? Odkopałeś wątek gdzie ostatni wpis był 2,5 roku temu :)