:oops::oops::oops:
Wersja do druku
Hej,
po przebrnięciu przez wszystkie 80 stron tego wątku postanowiłem zrobić kilka fotek. Czy moglibyście rzucić na nie okiem i wyrazić swą opinię?? Będę wdzięczny zwłaszcza za wszelkie uwagi krytyczne.
I ostatni - cos mi sie pomieszalo z imageshack... :(
Kod:http://img74.imageshack.us/img74/5836/img03111rw4.jpg
Jak rzekł Goethe: Więcej światła!
Dalej rzeźbię...
Cienie na twarzy - no niestety:neutral:
Widze, że masz pomysł co do miejsc na fotki i trzeba by to wykorzystać, ale te cienie...
Pozdr.
Witaj !
Pierwsze za mocno wygladzone nawet wlosy i jak juz kolega wspomnial wiecej swiatla.
Jak widac (po zdjeciach z galerii) masz problemy z opanowaniem swiatlocienia. Zbyt drastyczne przejscia od swiatla do cienia, no chyba ze to jest Twoj cel.
--
Robert.
Sam widzę, że jednak przesadzone. Następnym razem będzie druga lampa na -{1,2}EV względem pierwszej.
Watek przeczytałem, a teraz proszę o krytykę.
hm... czytam , czytam i czytam ten wątek i pomyślałem ze może do moich fotek też się jakieś niepochelbne opinie przykleić z pewnością moga, więc się wystawie:)
AmatorKrak, przeczytaj jeszcze raz caly watek ,dokladnie i ze zrozumieniem. Krytyka napewno zaraz nadejdzie tylko teraz wszyscy mocza sie w basenach pewnie ;-)
Nałóg okropny (wiem, bo sam parę lat temu rzuciłem), ale foto mnie się podoba. A co Wy sądzicie?
Kupuję to. Brakuje dymka, a na plus są ciekawe bliki w oczach. Można crop 100% oka, albo chociaż powiesz co to tam się tak fajnie odbiło?
Dymek jest tylko bardzo blady (trochę zginął w słońcu). Co do oka... sam się zastanawiałem, co dało ten błysk, bo blendy nie używałem. Po inspekcji okazało się, że są to... białe spodnie fotografa :D Na kilku fotach wyszły, więc może jest to jakiś patent ;)
tomdz jak dla mnie to pokazujesz tu jedne z lepszych fotografii :) ( ps. ten kolega to całkiem całkiem przystojniacha - chce więcej! )
ehh kobietki... :)
A przy okazji całkiem ciekawy portrecik palacza, ale myślę że by zyskał po przycięciu z prawej i z góry troszkę..
A takie coś można nazwać portretem? Czy to raczej jakaś inna działka?
Witam. W tym zdjęciu brak kontrastów, dziewczyna pozuje tak jakby nie chciała.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niestety, ale za dużo detali tracisz w cieniach oraz poprzez przepały i to dyskwalifikuje to zdjęcie.
Nie powiem pora jak najbardziej dobra na focenie plenerowe, niestety brak twarzy wzroku i kontaktu modelki z aparatem, wzrok spuszczony w dół nie daje mi żadnych odczuć. Widzę, że to teren górzysty, ale nie pasuje mi lecąca linia horyzontu.
Miło słyszeć po ostatniej zrąbce od Viteza (wiem, że zasłużonej) ;) Postarałem się tym razem o lepsze światło. Ostatnio to było trochę na siłę, ale nie żałuję, bo dzięki temu oswoiłem sobie modeli. I tu podziękowania dla tych ostatnich, którzy zgodzili się na spotkanie o 7am... w sobotę :-)
A jeśli zaś chodzi o "kolegę", to chyba będę musiał ponegocjować z siostrzenicą :p
Dzięki za sugestię. Spróbowałem i faktycznie przyjemnie to wygląda. Fajny trójkącik wyszedł :-)Cytat:
Zamieszczone przez myst
Kurde no nie powiem. Wyszło dobrze. Ciekawi mnie jakie szkiełko w użyciu ... 85tka? W oczy rzuciło mi się czoło, troszkę jakby sobie skipował na ręke i wtarł to, konkretnie mówię o prawej stronie czoła modela. Ale poza tym nie mam żadnych większych zastrzeżeń.
P.S. Faktycznie nałóg okropny.
50-tka + odrobinę PSa (kolorki+kontrast). Nie wiem, czy myślimy o tym samym, ale z prawej strony czoła modela (lewej fotki) poszedł właśnie dymek, niestety w tym świetle praktycznie niewidoczny (poza tym czołem właśnie).
Też miałem takie złudzenie, że przez cień wzrok ucieka na wzgórze, które wraz z linią horyzontu ściąga zdjęcie na prawo. Kadr piday'a jest chyba bardziej zbalansowany.
BTW, polećcie, proszę, jakieś fajne materiały (pdf, linki, książki) o kompozycji.
Ciekawe, bo akurat to o czym piszesz starałem się w nim kontrolować:) przepalona tak na prawdę jest biała szmatka i okno, natomiast detale w cieniach... no uszko w cieniu się zarysowuje i o to mi chodziło. Fotka zrobiona 10 minut po zachodzie słońca i mniejsze kontrasty nie wchodziły w grę - wcześniej było tylko jeszcze bardziej kontrastowo. Taki klimat tego wnętrza... Ale dzięki za uwagę!
Hmmm... Nie każdy portret chyba musi przedstawiać osobę który się patrzy tylko w obiektyw... Przykład z tego tematu, który był bardzo dobrze odebrany (to jakby inspiracja...) :
Zrobiłem oczywiście mnóstwo klasycznych portretowych ujęć ale to później wrzucę ;)
Może jesteś nieczuły ;P Albo to tylko ja potrafię odczytać jej wyraz twarzy bo ją znam... Mówicie, że prócz walorów technicznych zdjęcia powinny być też jakieś uczucia, emocje... Ja tu czuję piękno sytuacji: piękna kobieta plecie warkocze (może wyrusza na spotkanie z ukochanym :)) w blasku wschodzącego słońca (no dobra... była już 6:58 ;P)... Oddaje to także charakter fotografowanej osoby... Poprawcie mnie jeśli jestem zbyt subiektywny w ocenie w końcu swojego zdjęcia... Ja jestem z tego zdjęcia dumny ;P I faktycznie ciaśniejszy kadr lepszy!
Dla mnie wow :shock: Pokazałeś człowieka uprawiającego swój sport (przynajmniej tak to wygląda)... Czyli uchwyciłeś część jego życia w dodatku w bardzo przyjemny sposób... (z tego co się naczytałem to tak właśnie być powinno :))
Troszeczku jestem zaskoczony Twoim zdziwieniem, tym bardziej, że pozwoliłem sobie zajrzeć na Twoją stronę. 20 lat minęło od kąd wziąłeś aparat, "dopiero gdy przestałem myśleć o technice" cytat z Twojej strony. Tak więc teraz już wiem dlaczego zdjęcie wygląda tak, a nie inaczej. Niestety, ale trzeba myśleć o technice w czasie robienia zdjęcia. Nie chcę być złośliwy bo nie o to tutaj chodzi, ale przecież to widać gołym okiem, że 50% zdjęcia to białe i czarne plamy. Całkowity brak drugiego planu dyskwalifikuje to zdjęcia.
Tak owszem nie każdy, ale nawet jak teraz dałeś porównanie to zastanawiałem się o co Ci chodzi. W zdjęciu cybera jest użyta technika, klimat zdjęcia idealna konwersja BW, światnie dobrana GO. Twoje to bardziej polowy pstryk i bym go nigdy nie skojarzył z tym zdjęciem, Ty nawet nie postarałeś się o kompozycje w przeciwieństwie do powyższego zdjęcia. Swoją drogą dobrze, że masz jakieś inspiracje. Następnym razem odrazu pokazuj, że któreś zdjęcie Ciebie zainspirowało.
Akurat z GO to z kitem nie poszaleję... Klimatyczne jest z BW bo taki charakter zdjęcia (ułożenie ciała głównie samo nasuwa BW...)... Moje jest w całkiem innym klimacie, takim wiejskim trochę i to mniej więcej chciałem uzyskać... Może po prostu jest takie zwyczajne i dlatego się średnio podoba ;) No dobrze... Wezmę sobie uwagi do siebie i następnym razem postaram się to zrobić lepiej. :) Jedziemy dalej:Cytat:
klimat zdjęcia idealna konwersja BW, światnie dobrana GO.
Pierwszy błąd jaki sam zauważyłem... Czy brakuje tu drugiego oka?
Edit: może znów kompozycja? może lepiej w kwadracie?
jak dla mnie za dużo góry i ujęcie trochę niefortunne, ja bym nie chciała widzieć moich dziurek od nosa... trochę wyżej i byłoby lepiej
A bylo o dziurkach w nosie i to w pierwszych postach.
No i po testach mojej 85 1.8 obiektyw do wymiany ;-(
Ok... To trochę inaczej...
Widzę że raczej będzie nam trudno dojść do porozumienia. Wnioski te wyciągam po przejrzeniu 5 portretów jakie masz w swojej galerii CB - wszystkie poza jednym (chyba drugie z drugiej serii) w moich oczach są płaskie - twarze są naświetlone płasko i brak im światłocienia tworzącego bryłę. To oczywiste że mając taką wizję portretu i oddawania twarzy, moje fotki są dla Ciebie zbyt kontrastowe, więc nie ma się o co sprzeczać.
Nie mogę zgodzić się tylko z jedną sprawą. Piszesz że 50% fotki to białe i czarne plamy, i to fotkę dla Ciebie dyskredytuje. Wydaje mi się że to mocno stereotypowe (prawie tak, jak bezwzględne trzymanie się mocnych punktów i linii). Moim zdaniem tło ma być tłem i może sobie czasem być w 100% białe lub czarne - takie prawo tła... Natomiast grzechem tła jest, gdy dominuje nad tematem i tego staram się unikać. W moim przekonaniu, blik za głową nadaje przestrzeni tłu, więc nie jest płaskie. No ale czy wystarczająco, to już kwestia gustu a o nich się nie dyskutuje...
aa no i zapomniał bym o tym cytacie ze stronki - chodzi głównie o to, że w pewnym momencie dostrzegłem, że ważniejsze jest oddanie tematu/przekaz obrazu a nie jego nienaganność techniczna pod każdym względem. Np. ważniejsze jest dla mnie poprawne naświetlenie (czyli takie jakie mi w tym momencie odpowiada by nadać odpowiedni nastrój) np twarzy gdy jest ona tematem, niż poprawne/niepoprawne naświetlenie tła.
Tak to czytam, co napisałem i w sumie można to odebrać jako atak (jakim nie jest) więc z góry uprzedzam: to że prześledziłem Twoje foty i siędo nich ustosunkowuję to nie przejaw techniki 'seek and destroy', tylko próba zrozumienia o co Tobie i mnie chodzi. Fotki masz fajne, jedna nawet mi się bardzo podoba i na prawdę mają prawo się podobać. Są inne niż moje - bardziej 'poprawne' :)
reszta jak dla mnie jak najbardziej ok :D
[QUOTE=kucza21;505718]Witam. W tym zdjęciu brak kontrastów, dziewczyna pozuje tak jakby nie chciała.[QUOTE]
Faktycznie jakoś ciężko namówić się dała, może po kliku próbach się przełamie. Brak kontrastu wynika z roślinności poza kadrem po lewej, tak strasznie odbijało zieleń że twarz była zielona. A poza kontrastem i obronną miną jakieś sugestie? Dzięki.
[QUOTE=AmatorKrak;506013][QUOTE=kucza21;505718]Witam. W tym zdjęciu brak kontrastów, dziewczyna pozuje tak jakby nie chciała.Mialem ten sam problem na poczatku z modelka ;-) Ale pokazanie kilku zdjec w miare dobrych,pomoglo i przedewszystkim nie fotografowanie na sile. Nauczylem sie pewnej rzeczy, jak widze ,ze zona jest zmeczona albo "boli ja glowa" ;-) to daje sobie spokoj, naprawde pozniej to wychodzi na zdjeciach, lepiej poczekac czasami nawet tydzien, i pstryknac naprawde dobre fotki a przynajmniej takie na ktorych nie widac zmeczenia, niechcenia, zlych min itd.Cytat:
Faktycznie jakoś ciężko namówić się dała, może po kliku próbach się przełamie. Brak kontrastu wynika z roślinności poza kadrem po lewej, tak strasznie odbijało zieleń że twarz była zielona. A poza kontrastem i obronną miną jakieś sugestie? Dzięki.
A reszta ? reszta to cwiczenia, LITERATURA, ogladanie duzej ilosci zdjec i jeszcze raz cwiczenia ;-)
A jak się Wam podoba cośtakiego:
Albo coś takiego:
Co prawda nie wiem czy są to portrety w rozumieniu tego wątku (bo nie są to 'matki żony i kochanki' tylko artyści) ale wstawiam :)
[QUOTE=myst;506215
Co prawda nie wiem czy są to portrety w rozumieniu tego wątku (bo nie są to 'matki żony i kochanki' tylko artyści) ale wstawiam :)[/QUOTE]
Ale czy są pozowane?? Czy po prostu z koncertu bo w drugim wypadku zeliczyłbym to raczej do reportażu.
Co do samych zdjęć nie wiem skąd ta tendencja do ucinania, palców, ucha... Drugi kadr zdecydowanie lepszy, mimo to jakoś te zdjęcia mnie nie przekonują. Moim zdaniem w pierwszym muzyk gitarzysta pokazuje jak się wczuwa w role grajka Ty powinieneś to podkręcić np. jeszcze większym kontrastem. Ah i wracając do naszej poprzedniej wymiany zdań to według mnie tam gdzie są ukazane emocje tło jest podrzędną częścią zdjęcia i to należało eksponować czyli w tym wypadku odciąć tło od fotografowanej osoby