Zamieszczone przez
Jacek_Z
Od końca. A co ma do tego wi-fi, geolokalizacja itp.? To funkcje mogące się znajdować w lustrzankach (i w niektórych one są, nawet w modelach z niskich serii) i bezlusterowacach. Mówmy o tym co je odróżnia.
Piszesz o 4 funkcjach jakie używasz osobiście, to ja tym razem skomentuję to osobiście.
1. Histogram - by mi przeszkadzał, sprawdzam na pierwszych kadrach na LCD, potem mam się skupiać na foceniu. Sprawdzam bo jestem perfekcjonistą, ale .. robię to zupełnie niepotrzebnie, nie mam problemu by z ekspozycją trafić w punkt. Jedyne co mnie rozczarowuje to system błysku i-TTL, ale .. tego na histogramie przed zrobieniem zdjęcia i tak nie zobaczę.
2. Powiększenie - dla mnie nieużyteczne, przy foceniu ludzi w ruchu MUSZĘ polegać na perfekcji AF. Nie ma opcji powiększenia w trakcie focenia, bo znika mi reszta kadru.
3. Nocne - nie robię, ale dodam, że o zmierzchu w lustrzance wszystko doskonale widze.
4. kontrola GO - nie używam, choć jest guzik funkcyjny przymykania przysłony. Tylko nie ma co na tym polegać, trzeba mieć doświadczenie i wiedzieć jak będzie wyglądała GO na zdjęciu w wydrukowanynm określonym formacie. Raz jest to 20x30 cm, a raz 70x100. Tego żaden EVF ani domknięcie przysłony nie pokaże.
Jak widać jestem innym fotografem, pewnie fotografuję inne tematy niż JP i DLA MNIE wizjer EVF nie ma ŻADNYCH zalet, ma wadę - pewną sztuczność obrazu i .. prądożerność (to obchodzi mnie mniej, zawsze używam gripa).
Dla MNIE (mam nadzieję że piszę wyrażnie - dużymi literami) zaletę ma AF na całym kadrze przy foceniu przez wizjer, bo DLA MNIE LV nie istnieje. I to jest powód dla którego zapewne kupię bezlustro, o ile Nikon pozwoli na stosowanie swoich AF-S z bagnetem F z przejściówką i ten AF nie będzie koszmarny, tylko użyteczny i nie będzie okrojony z pewnych funkcji (np. eyefocus).
Skoro mam zamiar kupić tzn, że nie jestem wrogiem bezluster. Po prostu staram się rzetelnie oddzielać fakty od półprawd i od marketingowych sloganów.
Nikon D750 kosztuje około 70000, Canon 6Dmk2 kosztuje 6800, Sony A7 mkIII kosztuje 9500. A7 mkIII jest nowsza od canona pół roku. Chcesz porównywać zestawiając cenę body mkI tłuczonego od 5 lat?? To zaraz zacznę porównywać z ceną C5D mkI - używkami ;)
Sony A9 miało cenę grubo powyżej 20 tys. I zjechało z ceną bardzo. Dlaczego? Zawodowcy nie chcieli kupować? Dlaczego?
Sądzę, że tak. Oczywiście od producentów niezależnych, bo Nikon zrobi tylko z bagnetu F. Mam nadzieję że zrobi ;) Byle AF dobrze działał.