I od początku ta sama dyskusja ? Niieee :D
W tej chwili to się zrobiło już lekko ponad 2000 różnicy, mówię o cenach nówek z dystrybucji PL, więc już wygląda to całkiem przyzwoicie.
Wersja do druku
Ogłoszenie:
Zamienię używanego C6D na nowego C6DMKII. Stan idealny. Od amatora. Nigdy nie filmował. Przebieg < 15k. Po gwarancji.
Zyskujesz:
- dużo lepszą matrycę.
- ekran lcd, w którym nigdy nie padną zawiasy. Na zawiasy w tym modelu udzielam dozgonnej gwarancji. Modelu lub nabywcy.
- wiele innych (koniecznie przeczytaj cały wątek)
Tracisz:
- nic.
Oczywiście pierwszeństwo mają osoby, które zaoferują największą dopłatę. W rozliczeniu mogę przyjąć obiektywy L, lampy, karnety na weekend w Szczyrku dla 6-cio osobowej rodziny itp. Szczegóły na PW.
Chyba pomyliłeś tematy, właściwy jest tutaj: http://www.canon-board.info/hydepark...tografii-5160/
Ja chyba nie zrozumiałem, no bo malkontenci raczej tej puszki nie posiadają, więc nie mają się czym wymienić :)
UP. Like idzie.
Dokładnie kupcie najpierw, a dopiero później narzekajcie.
Jak mamy kupić kiedy mieliśmy dać znać canonowi naszymi portfelami...
Ps kupię używany.
dwa tysiące dopłaty za dual pixel, lepszy af i więcej kl/s? nowe 6d pod pewnymi wzgledami przebija przeciez 5dmk3
ale lepiej narzekać na wyciąganie z cienia, które jest problemem przy 1 zdjeciu na 1000 i kupić nikona i cieszyć się gównianymi kolorami na kazdym zdjeciu ;)
Wiesz jak ktoś potrzebuje to kupi. Cichy ma, używa i nie płacze. To tylko aparat, będący lata świetlne w tle za konkurencją z wyciąganiem cieni, ale pozostałe bajery i jakość obrazka ma całkiem przyzwoite. Np. ten ekran z dotykowym szybkim Afem dla nie których to super sprawa.
Zresztą zapewne w przyszłym sezonie znikną z półek sklepowych 6d i 5dIII
"Stara" 6-ka będzie kultowa jak 5D MKI . To 2 najlepsze puszki ze stajni Canona. Mam na myśli typowe zdjęcia i sam obrazek . Nie biorę pod uwagę szybkiego AF i innych wodotrysków.
W styczniu 2014 zapłaciłem za 6D 5000 PLN. To był tzw. "black import" Gdy w styczniu 2019, w podobnej dystrybucji, cena będzie podobna, to może się skuszę. Tak na poważnie, to będę musiał kupić wcześniej. Nie jestem jednak z tego powodu szczęśliwy. Wolałbym 5D MkIII, ale za chwilę będzie niedostępny. Puki co 6D służy i mam nadzieję, że jeszcze trochę wytrzyma.
--- Kolejny post ---
Kiepska kolorystyka w Nikonie, to jedyny argument? Znam pliki z 750D, chwilka w Camera Raw i jest pięknie. Jeżeli pstrykasz w jpg,l to rzeczywiście masz rację.
Nigdy nie napisałem, że to padaka. Pisałem, że Canon źle mnie potraktował wkładając do MkII celowo pogorszoną matrycę. Nie mam na myśli rozdzielczości. Dla mnie 15mln jest wystarczające. Wolę zatrzymać moje canonowskie szkiełka, które daje mi parę groszy niż zmieniać system. Gdybym był profi całą gębą, to rozważyłbym zmianę systemu.
Ciekawe co by klienci Canona powiedzieli, gdyby 6dii był sprzedawany z matrycą 5d4, ale DR byłaby przycięta programowo. Potem za dopłatą powiedzmy $899 można by było dostać kod upgradu do pełnego DR.
Tak robi Tesla, bo droższe i tańsze modele są sprzedawane z dokładnie tą samą baterią, ale ponad 20% pojemności jest zablokowane w tych tańszych. Potem można dopłacić $9000 (obecnie tylko jedne $7000) i cieszyć się pełną pojemnością baterii.
Canon też oferuje upgrade do pełnej DR za około $1300 :p.
Wiesz, ja nie kocham Canona, to tylko sprzęt. Z mojej strony zero emocji. Liczy się fotografia. Czasem tylko lubię poczytać i porozmawiać o sprzęcie. Generalnie ograniczają nas możliwości twórcze, a nie sprzęt. Tylko nie lubię jak ktoś mnie robi w ch..ja za moją kasę. W każdym razie wielka miłość to coś wspaniałego. Tom77, spróbuj z kobietą. Coś najwspanialszego w życiu. Życzę powodzenia.
Nie lubisz, ale zaplanowałeś, że w styczniu za swoją kasę pozwolisz Canonowi zrobić się w ch..ja. Nie postępuj bezrefleksyjnie, nie pozwól Canonowi robić się w cokolwiek, nie kupuj.
Dla mnie jednym z powodów dla których jestem w Canonie jest to, że mogę łatwo sprzedać używany sprzęt za pieniądze, które mnie satysfakcjonują i kupić nowy. Bo jest spory rynek na ten sprzęt. Więc nie rób wielkiej tragedii z pozbycia się szkła, zdobądź się na ten krok, przesiądź się na sprzęt uczciwszej i bardziej innowacyjnej firmy. Szkoda nerwów. Jak ta żona, co ją mąż katuje, a jak przyjeżdża policja, nic się nie stało. Weź rozwód. Naprawdę Nikonem można robić piękne zdjęcia.
Na ??? Wiesz ile ciekawe szkła kosztują w Nikonie lub Sony? Ze świeczka ich szukać na allegro. Dwa. Wiesz jakie kwiatki czekają w Nikonie, Sony czy Fuji? Zmiana systemu zawsze wiąże się ze stratami finansowymi. Kto będzie na to pracował i po co ? Żeby z czystym sumieniem popisać sobie na canon board, że można z cieni 4ev ciągnąć ? :)
powiedzieliby co myślą i nie zacytuję bo dostanę bana
a właściwie to powinni tak zrobić i wprost napisać w specyfikacji i reklamie że DR jest ograniczony programowo ale dziwnym trafem tak nie robią (i nie będą robić) a smutny pan robiąc dobrą minę w filmiku będzie tłumaczył że nowe 6D ma duuuuży DR - no i dlaczego nie zrobią jak piszesz, no dlaczego :mrgreen: ja to właściwie bym chciał żeby tak robili i mówili "zrobiliśmy specjalnie matrycę ze słabszym DR jak zapłacicie to odblokujemy" - lubię klarowne wyłożenie sprawy, chciałbym bo nie przepadam za marketingiem (szczególnie ukrytym), influencerami, promotorami i ambasadorami (ale się tego namnożyło)
Nie rozumiem, dlaczego posiadacze 6dmk2 tak się oburzają na narzekania związane z DR. Przecież nikt nie powiedział, że to jest zły aparat. Mamy tu kilku bardzo zadowolonych użytkowników tej puszki, którzy robią świetne zdjęcia. Nikt tego nie neguje i nie mówi, że się nie da. Ale ludzie fotografują różne tematy i mają różne potrzeby. Bardzo proszę o trochę szersze spojrzenie. Należy szczerze przyznać, że DR w tym modelu jest taki a nie inny. Jak ktoś potrzebuje aparatu nie koniecznie lepszego, ale posiadającego matrycę dysponującą większym DR'em przynajmniej będzie miał jasną informację, że 6dmk2 jest aparatem nie dla niego. Najwyżej dopłaci (na co liczy Canon) do 5dmk4 lub poszuka aparatu innego producenta lub zainwestuje w komplet filtrów połówkowych...
My "nieposiadacze" mamy taką fajną możliwość ściągnięcia sobie wielu RAWów, i oceny możliwości matrycy dla własnych potrzeb. To jest podobna sytuacja jak z wyborem obiektywu, nie mogę sobie pozwolić na zakup w ciemno by się przekonać jaki on jest ... szukam informacji i sampli w sieci, by ocenić możliwości szkła
Obecnie fotografuję starym 50d i brakuje mi lepszych możliwości wyciągania z cieni, oraz wkurza mnie wizjer w którym nie widzę 100% podglądu.
Dlatego ciężko mi wydać 9k bo liczyłem na duży przeskok ..... ale w końcu będę musiał zastąpić 50d i pewnie jak cena spadnie to kupię nową 6d, pogodzę się z tym smutnym wizjerem, i będę zachwycony nowym aparatem :)
Nawet jeżeli nadąży to nic nie da. Przecież Canon nigdy nie wyprodukował porządnego aparatu, af nigdy nie działa, dr (cokolwiek o jest) nie ma, w ogóle matryce są do kitu, a dodatkowo ci co rozdają nagrody fotografom, gdzie Canon zgarnia 75% puli, są przekupieni. Tylko Nikon i Sony się liczą!
Ale tylko te niekultowe :lol:.
Prawdziwy problem robi się wtedy gdy puszka co to w momencie wypuszczenia nie robiła w ogóle zdjęć, pod wpływem obniżenia ceny nabierała cech magicznych i nie dość, że zaczęła robić całkiem przyzwoite zdjęcia to niestety stawała się kultowa. Canon ma wtedy poważny problem, bo żeby nie zaskoczyć userów musi wypuścić syf ale jednak taki żeby go ktoś (oczywiście nieświadomy szaleniec) jednak kupił. To prawdziwa łamigłówka dla działu marketingu. Należałoby się zastanowić czy nie powinni być za to nominowani do nagrody Nobla :mrgreen:.
Panie krolewicz 50D jest obecnie tak samo dobre jak było w momencie pojawienia sie na rynku. Postęp idzie do przodu i wydaje sie słabszy na tle konkurencji. To samo będziesz pisał za kilka lat o 80D
Samo 6Dmk2 w wielu funkcjach i możliwościach wygląda że jest przepaścią, ale akurat w tych najbardziej istotnych dla mnie, to zaledwie mały krok naprzód ..... a spodziewałem się bardzo duży skok
Źródło: Canon EOS 6D Mark II DSLR Camera (Body Only) > Reviews > Top Critical ReviewCytat:
** 9/2/2017
Fan of the original 6D, I really wanted to like the mark II
By Jakub
Having owned the 6D for the past 4.5 years I've been waiting anticipating the Mark II for a long time. The first copy of 6DM2 I received from B&H in what I can only describe as sub-standard packing had a faulty sensor. The issue became obvious when shooting at night at high ISO. I used 2 different lenses and all the images exhibited the same strange green line anomaly. I also though the low light shots were noisy but I could not pas judgment because the sensor was obviously damaged. I have to say that this was the first time that anything with the Canon label was defective. So, I paid the $40 to ship it back to B&H (I am in Canada). At this point I have already paid an extra $152 for this camera because my Canadian VISA charged me $112 for the CAD-exchange. It took a few weeks and a lot of hassle across the border before I received the new copy. (Unfortunately, B&H did not mark the package as a return or an even exchange so the shipping company demanded I paid $350 CAD duty and taxes which my wife did because I wasn't home to receive the package. However, I already all the border crossing fees including tax, duty and brokerage when I initially ordered the camera so I have now effectively paid this 2x. I've been on the phone with the shipping company, B&H and both are blaming each other and no one is willing to refund this money. I am now at a point where I will likely need to fill out an application with Border Canada and start a tax refund process that may take minimum of 2 months. Until I get this money back I am now $502 CAD in the hole.
About the new copy: I did some testing last night and wasn't able to reproduce the anomaly I was seeing with the first copy of the body but the light conditions were not ideal. However, I did test for low light and high performance indoors because I wanted to see for myself weather the poor performance I keep reading about on the online forums area true. They are. I took the same shots with my old 6D and this new 6D M2 then compared the unprocessed RAW files. The images from the 6DM2 are significantly worse that those from my old camera. The images, although smaller in megapixel count are in every way superior to those produced by the 6DM2. Furthermore, the images from the original 6D are at least stop brighter so the old camera also seems to gather more light.
There are positives; the 6DM2 is very fun camera to use with it's flip out touch screen and very responsive menu functions, fast wifi and trouble-free and responsive smartphone connections. AF features are very nice and a pleasure to use. Using the camera in daylight is really fun and the images are good - before you try to do any post processing involving recovering shadow areas that is.
I really wanted to love or at least like the mark II but I simply am unable to rationalize this being an upgrade in any conceivable way. Upgrade in batches, bells and whistles but a huge downgrade in image quality. I would like to point out that the image quality is not just a little bit worse but significantly worse almost unbelievably so when you actually see the old and new images side by side. It's not only the poor low light/high ISO but IQ across the board; the old 6D draws better, resolves detail better, has better contrast, etc. If the new camera performed on pair with the old 6D it would be a keeper but it is a much worse in terms of IQ and I just can't justify it. If I could I would return the camera today I would but B&H is closed so I will do so tomorrow and hopefully B&H will accept the return because it will be exactly 1 month from the day of the initial purchase. I will save up and eventually upgrade to the 5DM4.
Image examples side by side comparison with the 6D taken in identical conditions with the same lens and focused on the same point. Other examples show the anomaly in the long exposure images - thick green line across every image, no matter what lens was used. Green line was consistent with the orientation of the camera and the issue is really noticeable when over exposing the file in post. I am also worried that Canon's quality control has been lacking with the 6DM2 as I've seen a few posts claiming and showing defects.
Czyli są już pierwsi narzekający, co ten aparat mają.
Jeśli to nie przypadek tego egzemplarza to jednak słabo. Daleki jestem od domagania się, żeby w entry body matryca była najlepsza z możliwych, ale spodziewałbym się, aby nie była gorsza od poprzednika.
Trochę dziwne z tą ekspozycją. Możliwe, że jakieś korekcje w którymś aparacie są włączone?
? A 1EV różnicy nie widać? Zupełnie nie agresywnie pytam. Testujący wygląda na ogarniętego więc raczej wykluczam grube błędy w ustawieniach. Podejrzewam po prostu że PDAF na matrycy powoduje stratę jakości. W tym przypadku "co dwie soczewki to nie jedna" akurat działa na niekorzyść ;) ... zupełnie inna kwestia komu i na ile to przeszkadza.
Niestety nie widać 1EV różnicy. Nawet jest pewne, że 1 EV różnicy nie ma, bo te matryce już zostały dokładnie pomierzone metdami typu DXO i różnica 1 EV ekspozycji to byłby wielki temat. Tutaj jest długi czas naświetlaania, może to nie było tak intensywnie testowane. Ale jak jasno wygląda RAW w domyślnej reprezentacji to jest czysto arbitralne ustawienie producenta i wywoływarki. Rozumiem, że to jest Adobe. Skąd wiadomo, że obrazek z 6d nie jest za jasny? Żeby porównać, trzeba rozjaśnić do tego samego poziomu i porównać szum. A czy testujący czegoś nie pomylił, niestety nie jestem przekonany. (Powinien się postarać o kartę kredytową, która nie bierze prawie 5% za konwersję walut zamiast potem narzekać)
Twoje podejrzenia co do PDAF chyba sam sobie możesz łatwo obalić patrząc na 5d4.
5d4 i 80d obalają tezę, że Dual Pixel pogarsza DR.
Ktos juz napisal, narzekamy, bo chcielismy kupic. Tom77, to bezkrytyczny fan marki, albo handlarz. Polecam testy, a nie opinie Tom77.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka