Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM
Dwa sampelki na f/1.8 ode mnie wywołane w LR:
http://i.imgur.com/gy2g8SW.jpg
http://i.imgur.com/78a9pYP.jpg
Według mnie szkiełko super w tej cenie. AF ładnie trafia, ostry w miarę na 1.8
Kupiłem w Media Markt za 499zł plus przesyłka darmo :O kilka godzin później już zmienili cenę.
Hej pytanie z innej beczki.
Macie na przesłonie f/1.8 aberracją chromatyczną?
Ja niestety mam czy jest to wada obiektywu, na tyle żeby żądać wymiany na egzemplarz pozbawiony tej wady?
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - bac642f126258.jpg
poważnie czy sobie jaja robisz? :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
poważnie czy sobie jaja robisz? :lol:
to chyba jasne że poważnie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
danczeslav
abberacja chromatyczna to nie wada która jest bądź jej niema, jest to zjawisko które zachodzi w sprzęcie optycznym , każdy obiektyw ma inną tendencję to tworzenia takowego efektu, niektóre w zieleń, niektóre w fiolet mocniej bądź słabiej, ale niestety nie jest to podstawą do gwarancji, przynajmniej w takim zakresie jaki masz na swoim zdjeciu
@ danczeslav
Niestety taki już urok optyki, może jeszcze dodam na przyszłość, że jeśli to Cię razi, lepiej nie zakładaj 85/1.8 ;)
Dziękuje za szybki odzew.
W poprzedniej wersji 50/mark II tego problemu nie było ale za to był niecelny AF.
AC skoryguje, nieostre zdjęcia już nie :D
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
abberacja chromatyczna to nie wada która jest bądź jej niema, jest to zjawisko które zachodzi w sprzęcie optycznym , każdy obiektyw ma inną tendencję to tworzenia takowego efektu, niektóre w zieleń, niektóre w fiolet mocniej bądź słabiej, ale niestety nie jest to podstawą do gwarancji, przynajmniej w takim zakresie jaki masz na swoim zdjeciu
aberracja chromatyczna to wada źle skorygowanej optyki, charakteryzuje konstrukcje tanie lub stare bo korekcja wymaga zwykle dodatkowych soczewek często ze szkła o nietypowych właściwościach lub nawet fluorytowych, a to kosztuje :mrgreen: - nazywajmy rzeczy po imieniu wada to wada - aż się chce zacytować klasyka (tego od perfumerii) ale tym razem się powstrzymam.
Cytat:
Zamieszczone przez
danczeslav
Dziękuje za szybki odzew.
W poprzedniej wersji 50/mark II tego problemu nie było ale za to był niecelny AF.
AC skoryguje, nieostre zdjęcia już nie :D
Czy w Twoim aparacie jest funkcja korekcji aberacji chromatycznej?
Pozdrawiam
Mam 20D i chyba brak tej funkcji. Ciekawe że w starej 50 AC nie miałem