Zdaniem jednych Sigma ma zwalony AF, zdaniem innych C L jest za drogi. To trzeba znaleźć trzecie wyjście. Tzw. tanie i dobre :lol:. Jak np. C35/2.0 IS. Rozwiązanie z małą wadą świetlną ;) ale stara się godzić problem ceny i AF.
Wersja do druku
Zdaniem jednych Sigma ma zwalony AF, zdaniem innych C L jest za drogi. To trzeba znaleźć trzecie wyjście. Tzw. tanie i dobre :lol:. Jak np. C35/2.0 IS. Rozwiązanie z małą wadą świetlną ;) ale stara się godzić problem ceny i AF.
Ja w przeciwieństwie do niektórych mam wiele samokrytyki i nie mnie oceniać swój poziom, niech to robią mądrzejsi.
A dyskusja z Tobą to dla mnie nie lada zaszczyt :). Równie dobrze możemy porozmawiać w temacie budowy promu kosmicznego, bo pewnie też się na tym świetnie znasz, oglądałeś przecież Discovery.
Kończę wywody, nie będę więcej prowokował, trochę czuję się jak Idiota Dostojewskiego...
Równie nieprowokująca i niezłośliwa odpowiedź ciśnie się na klawiaturę, ale koniec.
Czy przy kazdej dyskusji musi sie pojawiac tak merytoryczna wymiana pogladow? Dajcie sobie na wstrzymanie.
No więc merytorycznie: mam s35A i s50A są bardzo dobre optycznie, a po kalibracji nie ma problemu z AF czy to w świetle dziennym, czy w sztucznym. Daje to nadzieje, że s24A może być kuszącą alternatywą dla c24L II.
kochinur sam sie bawiles z dockiem czy wysylales (do sigmy czy canona?) ?
Kupiłem skalibrowany przez sprzedawcę dockiem pod 6d. Ja mam 5DIII i niestety musiałem poprawiać dockiem. W przypadku s35 poprawki były niewielkie i to na 3 pierwszych zakresach, czwarty pozostał bez zmian. S50 podobnie wymagał korekty na 3 pierwszych zakresach i to sporo, natomiast 4 pozostał bez zmian. Dodam, że wszystkie wartości zostały zmienione i żadna aktualnie nie wynosi "0".Nie wiem czy to norma, ale jeśli tak to narzekanie na AF w obiektywie zdjętym z półki sklepowej może być normą. Dodam, że kalibrację robiłem na f1.4 z braku czasu wieczorami przy sztucznym świetle bez lampy, z lampą jak i z samym wspomaganiem AF. Trzeba robić dla każdego zakresu osobno, więc zabawy trochę jest, ale warto. Nie wiem czy gdybym miał 6d to od razu było by ok, czy pod każdą puszkę trzeba inaczej, Jeszcze jeden szczegół, wszystkie ulepszenia obrazu przez puszkę mam wyłączone, nie wiem czy to ważne, ale może mieć znaczenie. Próbowałem na początku regulować przez puszkę jak teraz widzę ostateczne wartości, każda jest inna, to wydaje mi się, że to nie ma sensu.Szkoda, że sigma po prostu nie zaleca kalibracji od razu, wtedy frustracji buło by mniej. Spróbuj i napisz bo nie wiem, czy ja mam takie wyjątkowe obiektywy, że trafiają, czy wszyscy marudzą ale nikt nie spróbował.
Dobrze ze sigma daje mozliwosc samodzielnej kalibracji.
Ja bym sigmy nie kupil a to tylko z jednego powodu, mam szkla canona i nie czuje potrzeby by je zmieniac, gdybym mial kupic nowe to sigma jest bardzo kuszaca opcja.
Że też nikt u nich na to nie wpadł, przecież to byłby tak duży kop marketingowy i w ogóle wyjście w strone klienta że szok. Wiadomo Sigma miałaby ciut więcej zabawy ale za to później nie byłoby naszego marudzenia na forum i wszyscy chodziliby zadowoleni z kundlami :D
I zobacz sobie jak to wygląda z boku. Kupiłeś od kogoś używkę pod 6D ( nie wiem dla czego sprzedawał, whatever) Sam musiałeś kalibrować i przyznajesz, że zabawy trochę jest. Powiedź, a co zrobić kiedy ktoś np. nie ma statywu i totalnie się nie zna na kalibracji ? Musi wysłać szkło z body do serwisu, a nie każdy ma ochotę zamawiać kurierów, martwić się czy nie zaginie paczka itp itd. Masz jakieś inne szkła niż S35 i 50A?
Miałem kilka szkiełek C i nigdy ich nie kalibrowałem. Zawsze było jak dla mnie ok na przeróżnych body. Miałem też dwie sigmy, które uważam, że zachowywały się tak jak Matsil to opisał. Mało tego, miałem sigme 14mm, która potrafiła spudłować !!! Uważam, że powodem tego jest fakt, iż szkła Sigmy nie wykorzystują/nie współgrają w pełni z punktami Af w body i objawia się to zazwyczaj w słabym świetle/trudnych warunkach. Nie wiem jaki rodzaj zdjęć robisz i co wg. Ciebie znaczy ciemno dla szkła. Być może Ty i Matsil pracowaliście w zupełnie innych warunkach, a być możne Matsil pracował, a Ty tylko robiłeś fotki i dlatego masz tak dobre zdanie o Af Sigm.