Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Coś się strasznie grzebią z wypuszczeniem tego obiektywu na rynek. W końcu okaże się że to będzie jakiś niewypał :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Veox
Coś się strasznie grzebią z wypuszczeniem tego obiektywu na rynek. W końcu okaże się że to będzie jakiś niewypał :-)
Co Ty opowiadasz?!
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Co Ty opowiadasz?!
Niecierpliwię się po prostu, wiesz, nogami przebieram :P
Dokładna specyfikacja
Waga: S50 Art 815gr vs 580gr 50L
Długość: S50 Art 10cm vs 6,55cm 50L
Chwalą się pobiciem Otusa. Dzielni są. Tylko jedna soczewka asferyczna. Może być ładny bokeh. Przy zminimalizowaniu winietowania, w całym kadrze będą ładne kółka, a nie pościnane owale. Kiedy dadzą to do testów. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Waga: S50 Art 815gr vs 580gr 50L
Długość: S50 Art 10cm vs 6,55cm 50L
Trochę mało reporterskie, bo gdyby jeszcze nie było takie długie. Przy tej długości to waga jeszcze bardziej daje w kość, zwłaszcza że te duże i wielkie soczewki są na końcu obiektywu. Focenie jedną ręką nie będzie przyjemne.
Naprawdę ciekawi mnie cena tego szkła. Jeśli okaże się, że jakościowo jest tak jak w założeniach a cena będzie oscylować w okolicach 35 1,4 A to może być bardzo chętnie kupowane szkło. Mam miejsce w torbie :)
Może troche nie w wątek ale powiedzcie mi która z tych stałek jest bardziej ostra ? Zalezy mi też na AF żeby był celny a obrazek miał fajne rozmycie. Ceny podobne a może cos innego w tym zakresie i cenie ? bo nie wiem czy jest np wersja 2 tych obiektywów
canon 35mm f/2.0
canon 50mm f/1.4
ktoś coś gdzieś ? anyone ?
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Trochę mało reporterskie, bo gdyby jeszcze nie było takie długie. Przy tej długości to waga jeszcze bardziej daje w kość, zwłaszcza że te duże i wielkie soczewki są na końcu obiektywu. Focenie jedną ręką nie będzie przyjemne.
No dokładnie, zamiast być standardową 50-tką nie zdejmowaną za często z body będzie klocem zakładanym na specjalne okazje. Szkoda trochę, ale to bezkompromisowy "perfect flagship" również pod względem wielkości i być może ceny bo czytając opis na stronie producenta trudno mi wierzyć w cenę na poziomie 3k. Bardziej mi to wygląda na 4,5-5k :-\
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Coś za coś. Właśnie dlatego 50L to taka kupa bo narzucono projektantom założenie o niedużych rozmiarach obiektywu co wpłynęło bardzo negatywnie na jakość obrazu.