miałem oba 5d i mam wrażenie że na dłuższych ogniskowych powyżej 80mm classic generuję ostrzejsze zdjęcia ale na 17mm było zupełnie odwrotnie tu zdecydowanie ostrzejszy obrazek z mk2
Wersja do druku
miałem oba 5d i mam wrażenie że na dłuższych ogniskowych powyżej 80mm classic generuję ostrzejsze zdjęcia ale na 17mm było zupełnie odwrotnie tu zdecydowanie ostrzejszy obrazek z mk2
przed chwilą dobijałem targu sprzedając T.70-300 i gościu wyjmuje do przetestowania obiektywu 5D1 w niemal idealnym stanie wizualnym, przebieg ok. 60tys.
- ile dałeś?
- zgadnij
- 2.5kPLN?
- heheh, niewiele więcej niż za tego tamrona (800zł)
:shock::shock::shock:
Cuda się zdarzają. Na aledrogo ktoś wystawił 5DI z przebiegiem poniżej tysiąca - i skąd ją wziął?
2 miesiące temu, aukcja allegro, sam aparat z ładowarką i 2 aku, bez pudełka, papierów itd. o, chyba nawet znalazłem :D
canon 5d mkI (4375117482) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Chyba widziałem ten sam aparat w zeszłym tygodniu na aukcji. O coś tu biega. może kupujący się rozmyślił ze względu na wadę?
Jednak inny ale z tą samą wadą :)
No właśnie, w 6D też za dużo magenty i musiałem nieco skorygować, żeby zbliżyć się do 5D.
Stałki z 5D to czysta poezja.
ja kupiłem niedawno tzw MK I, miałem w ręku trochę sprzętu N 3x seria Dxxx, i tamte mają czasem przewagę, ale jeśli idzie o obraz- heh... przeszedłem matryce ccd i powiem szczerze, że spokojnie daję na iso 3200, tym bardziej że zamiast oglądać zdjęcia w powiększeniu na monitorze drukuję foty, bo papier to inna bajka i tego 3200 nie widać:). Widziałem poza tym wysokie ISO z 60D i pomimo słów właściciela tego aparatu, że 5d strasznie szumi, moim zdaniem szum z pełnej klatki jest czymś innym (a może to tylko ten aparat) i mimo wszystko wolę obrazek z 5D. Do tego jeszcze zakup parę szkieł m42 (nie tylko AF) i ewentualnie matówkę do precyzyjnego ostrzenia (ja mam chyba dobre oko bo 80-90% zdjęć jest w celu... z włączonym af nie jest tak dobrze)
Szkoda tylko że oprócz "analogowego" obrazka aparat posiada też podgląd wykonanego zdjęcia na podobnym poziomie jak aparat analogowy - praktycznie żaden - ani ostrość, ani kolory. Jakby wyświetlacz być trochę lepszy to już bym się nie czepiał. Ale i tak jest fun.