Odp: Zmiana statusu zamówienia przez sklep internetowy
W ubiegłym tygodniu miałem taki przypadek : kupiłem w sklepie internetowym dwa uchwyty samochodowe do kamery i nawigacji, w sumie za 100zł.
Zakup na stronie sklepu, płatność przez PayU na konto sklepu , potwierdzenie przyjęcia zamówienia do realizacji i 2 dni cisza :(
Trzeciego dnia Pan właściciel pisze, że może wysłać tylko jeden , bo więcej nie ma. Myślę sobie no trudno, nie ma to nie stworzy.
Za kolejne dwa dni przesyłki nie ma ani zwrotu części zapłaty więc pytam o co chodzi?
Koleś odpowiada, że musi oddać całą kasę, bo uchwyt jednak nie spełnia oczekiwań i takie tam..............
Dał bym spokój Merde uwierz mi, bo jestem łagodnego usposobienia :) ale okazuje się, że gość ma również sklep na Alle............. i tam sprzedaje w najlepsze te uchwyty 10zł drożej.
Stąd moja alergia na takie sklepy i nie wyskoczyłem znikąd tylko życie mnie uczy cały czas, żeby takie zachowania tępić :(
Przeniosłem do Hydeparku, bo się temat rozlazł przeokrutnie ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Dał bym spokój Merde uwierz mi, bo jestem łagodnego usposobienia :) ale okazuje się, że gość ma również sklep na Alle............. i tam sprzedaje w najlepsze te uchwyty 10zł drożej.
Wyższa cena na allegro to najprawdopodobniej po prostu koszty prowizji.
Raczej nie, bo to ponad 20% ceny zakupu pojedynczej sztuki :( Kupiłem po prostu towar gdzie indziej i czekam na zwrot kasy, ale już tam nic nie kupię.
Niemniej jednak nie można patrzeć na zjawisko jednostronnie, bo w takich przypadkach zawsze prawda zależy od punktu widzenia.
Z góry założyłeś, że Kolega chce wykorzystać sytuację, a nie wiemy jak jest w tym przypadku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
BTW: co do tego mają górale - nie ogarniam.
Chyba Tischner o tym mówił.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
....a co jest wynikiem niskiego poziomu cywilizacyjnego naszego społeczeństwa i ogólnego braku kultury.
Bardzo proszę podaj jakieś konkretne przykłady potwierdzające Twoje zdanie.W przeciwnym wypadku , można będzię głosić ,że ogólnie uczestnicy tego forum to "zacofane cywilizacyjnie chamy".
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
BTW: najwyraźniej naszych nie wzięli pod uwagę w tych badaniach bo znam cwaniaków którzy "wypożyczają" w ten sposób sprzęt na sztukę
Jeżeli chodzi o cwaniactwo , to jesteśmy , ogólnie oczywiście," cywilizacyjnie zacofani".
Pozdrawiam
zacofany cham z Lublina :-))
p.s.
Był taki watek , w którym 2 gości reklamowało ten sam drogi sprzęt.Ciągnął się ponad rok.Bez specjalnych konkretów .Nie przeszkadzało wtedy Tobie?Bo z tamtego wątku , dowiedziałem się jedynie ,że pierwszy gościu znalazł sobie jakieś dojście i załatwił sprawę.Cały rok czytania o niczym.
Moim zdaniem hyde park , to o "dypie maryni", a tu jest trochę rozmydlony,ale zawsze problem.Wg mnie decyzja przedwczesna.
Cytat:
Zamieszczone przez
m-a-r
We wcześniejszym poście pisałeś, że małe firmy są bez sensu. Czy w takim razie tyczy się to tylko sklepów internetowych? Czy tylko sklepy to muszą być duże firmy? Jest wiele sklepów internetowych jak i stacjonarnych (np. kiosk).
Do obsługi 1000 zamówień miesięcznie albo i większej liczby (zależnie od asortymentu) nie potrzeba armii pracowników, spokojnie ogarnie to jednoosobowa działalność gospodarcza. Czy takie właśnie jednoosobowe sklepy internetowe masz na myśli pisząc, że to bez sensu?
Tu nie chodzi o to, że jedna osoba nie ogarnie. Chodzi o to, że dla takiej mikroskopijnej firmy każdy wypadek przy pracy typu pomyłka w cenie, kurier coś zepsuł, samo sie zepsuło, klient się rozmyślił, to wielka tragedia. Kazda złotówka z mojej kieszeni idzie bezpośrednio do kieszeni dyrektora firmy, i odwrotnie, co jest po prostu niewygodne.
Cytat:
Zamieszczone przez
m-a-r
Małe sklepy nie zawsze mogą zaoferować tak tanie produkty jak duże sieci handlowe ale mogą indywidualnie podejść do klienta, mogą lepiej doradzić, mogą być elastyczne i nie trzymają się sztywno wytycznych narzuconych z góry. Łatwiej się z takim sklepem dogadać i zamówić coś nietypowego lub łatwiej uzyskać informacje o asortymencie.
Próbowałem kiedyś kupić sprzęt sportowy w dużej sieci handlowej, znalezienie pracownika działu zajęło mi 15 minut a jego wiedza na temat asortymentu była zerowa bo pracownik raz sprzedaje sery, innym razem swetry a dziś akurat rzucili go na dział sport. W dużych marketach elektronicznych sprzedawcy bardzo mało wiedzą o podstawach fotografii, słabo znają oferowany sprzęt a mimo to stoją na tym dziale, sprzedają i udzielają informacji klientom. Czy według Twojej oceny taki duży sklep jest więc lepszy niż jedoosobowy sklep internetowy z aparatami foto, którego właściciel jest pasjonatem fotografii i doskonale wiec co i jak?
Niestety to nie jest sytuacja typowa. Naprawdę kupujesz w nieznanej jednoosobowej firmie internetowej znalezionej według najniższej ceny żeby uzyskać fachowe porady ? ;) Natomiast kiedy się kupuje od wujka, albo osoby zw zasadzie znajomej (jak niektórzy handlujacy na tym forum z pewną reputacją) to rozważania w tym wątku w ogóle nie mają zastosowania i taki problem pomyłki w cenie w ogóle się nie pojawia.
Cytat:
Zamieszczone przez
mysiaty
Chyba Tischner o tym mówił.
Ale o czym?
Cytat:
Zamieszczone przez
mysiaty
Bardzo proszę podaj jakieś konkretne przykłady potwierdzające Twoje zdanie.
Miałeś wyżej - o "wypożyczaniu" sprzętu.
BTW: o żadnych chamach nie pisałem to już Twoja radosna twórczość.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale o czym?
O prawdach góralskich.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Miałeś wyżej - o "wypożyczaniu" sprzętu.
BTW: o żadnych chamach nie pisałem to już Twoja radosna twórczość.
Chciałbym być taki twórczy,zwłaszcza radośnie:D
Pisałeś o ludziach niekulturalnych i tak mi się skojarzyło.
cham - Słownik SJP
Poczekajmy spokojnie, może się dowiemy ,czy rację miał sklep , czy klient i jak ostatecznie się skończyło.
Wiedza każdemu się przyda przy składaniu własnych zamówień.
Pozdrawiam
jacek
Zbliża się 11 Listopada, kto wie, być może będzie przykład wysokiej kultury dużej części polskiego społeczeństwa :mrgreen:
Sorki za offtop ale taki jest ten wątek
Oho, właśnie przydarzyło się Walmartowi feeding frenzy na stronie gdzie sprzęt za $600 był oferowany po 8,85.
Transakcje na kartach anulowano, zwrot pieniędzy w 5 dni roboczych, gift card na 10 dolarów i pozamiatane.