Dzięki:D Myślałem, że ktoś może wpadł an pomysł DIY:) Bo 200$ trochę dużo:) Fajnie by było mieć opcję coś zbudować, żeby zamontować Cokiny:D
Wersja do druku
Dzięki:D Myślałem, że ktoś może wpadł an pomysł DIY:) Bo 200$ trochę dużo:) Fajnie by było mieć opcję coś zbudować, żeby zamontować Cokiny:D
na pomysl wpasc to zaden problem - kupujesz przykrywke na ten obiektyw wycinasz dziure.
przyklejasz na nia pierscien redukcjny nagwinotowany o jakiej srednicy chcesz i masz za pare groszy .
tylko po co ?
co za sens ma zakladenia filtrow na taki szeroki kat i taka soczewke wypukla?
po co Ci filtry , jakie ?
z tylu na tzw dupce jest ( ? powinna byc , nie sprawdzalem) kieszonka na filtry foliowe.
Filtry byłby mi potrzebne do zdjęć w plenerze:) szarą połówkę np. żeby wyciągnąć niebo i nie bawić się w PS czy LR albo ND 4 lub 8 do zdjęć gdzie w świetle dziennym chciałbym rozmyć ruch np. wodospad.
Pisząc do szufladki co masz na myśli?
szarą połówkę robisz w LR
--- Kolejny post ---
sorry, nie zauważyłem wpisu Bechamota
kiedy tylko pojawia się temat UWA z wypukłą soczewka, wszyscy piszą o problemach z filtrami - to jakaś paranoja
Cenię swój czas bardziej niż pieniądze i wole mieć jak najlepsze zdjęcie w puszce i poświęcenie na obróbkę zdjęć jak najmniejszej ilości czasu. Stąd wolałbym zainstalować filtr i mieć później z głowy. Bo wolę wieczorami obejrzeć film niż ślęczeć przed monitorem:)
to zajmuje jakieś 5 minut
Tak, ale mnie zniechęca myśl poprawiania :) Jak już mam to na puszce to z większą przyjemnością siadam do edycji:D