W ogóle to powinni pomyśleć o zmianie branży, bo na polu foto są chyba skończeni 8-).
Wersja do druku
W ogóle to powinni pomyśleć o zmianie branży, bo na polu foto są chyba skończeni 8-).
Canon chcę być PRO i robić tylko dobry sprzęt dla PRO
a poniżej co jest PRO - chcą wsadzić byle co w bebechy, byle z zewnątrz było dużo zabawek (wifi, gps, odchylane wyświetlacze, super-funkcje do nagrywania filmów, dotykowe lcd) itp itp. Oby teraz nie przesłodzili tego Canona 70D bo jeśli się okaże że matryca nie dorówna do Nikonowskich to śmiech na sali ! :)
Lepiej na rawy popatrzeć ;)
Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review
Czy tylko mi się wydaje czy nie ma jakiś wielkich różnic? W sensie może chwilami leciutko na korzyść D7100 ale bez przesady...
A właśnie chciałem zachęcić do porównania sampli zamiast tego co pisza "entuzjaści" w sieci i powtarzaja jak echo, albo naiwnych interpretacji histogramów.
Jak już próbowałem na darmo sz. Kolegów przekonać, nie ma różnicy na niekorzyść Canona w szumach między nowszymi kropami a Nikonem czy czymkolwiek innym. Kropka.
Jest różnica w DR --- czyli dla scen z duża różnica EV między światłami i cieniami Nikon zbierze więcej informacji i będzie się dało odtworzyć więcej szczegółów na krańcach skali EV. To dzięki sztuczce z naświetleniem jakby na dwóch iso jednocześnie -- proszę się zwrócić do Nikona albo Sony o wyjaśnienie jak to się robi. To nie jest żadna fundamentalna cecha matrycy -- Canon powiedziałby: mogiem, ale na razie nie chcem albo nie muszem. A szkoda.
W każdym razie nie ma to żadnego pozytywnego wpływu na szum w granicach DR -- może negatywny. Reszta to algorytmy odszumiania czyli wygładzania. Tu też nie ma żadnej wyraźnej różnicy, bo to nie jest trudne. Proszę też nie zapomnieć, że Nikon 7100 ma trochę więcej pikseli, co widać na samplach. Jednak nie widziałem żadnego porównania które pokazuje więcej szczegółów na wysokim ISO w porównaniu z Canonem. A różne opisy słowne to owszem, czytałem.
szkoda ze w d70 nie wrzucili GPS , jednak niby gadzet a sie przydaje,,,
ja ciagle nie moge pojac jaki ma sens posiadanie GPS w lustrzance. Ludzie za przeproszeniem o****i z tymi bajerami w aparatach. Juz bardziej WIFI by sie przydalo niz jakis GPS.
Pewnie będzie w 7dmk2 jeśli chcą zachęcić nabywców kupnem nowej siódemki, muszą wstawić jakiś kolejny gadżet w ten aparat, bo przecież ta sama matryca będzie co w 70D :) Zaczyna mnie irytować marketing Canona. Jakiś ten Nikon sympatyczniejszy mi się wydaje :)
7D Mark II another specs list | Camera News at Cameraegg