Ja czasami ustawiam gdzieś na sali kontre- na radiu bo inne systemy wyzwalania są bardzo zawodne. Podczerwień zawodzi jeśli ktoś się przed lampą kręci a fotocela sprawia ze każdy weselnik wyzwala Twoją lampę.. ;)
Wersja do druku
Ja czasami ustawiam gdzieś na sali kontre- na radiu bo inne systemy wyzwalania są bardzo zawodne. Podczerwień zawodzi jeśli ktoś się przed lampą kręci a fotocela sprawia ze każdy weselnik wyzwala Twoją lampę.. ;)
Miałem na myśli oczywiście radio a nie podczerwień. :)
Zacząłem szukać, ale coś nie mogę znaleźć może szybciej ktoś mi odpiszę. Mam lampę 580EX II czy ona będzie działać radiowo z modelem 430EX II? A może wystarczyłbym jakiś chińczyk firmy YONGNUO? Potrzebuję tej drugiej lampy tylko na kontre.
Zwracam się z prośbą o doradzenie którą opcje najlepiej wybrać. Do tej pory fotografowałem tylko sport amatorsko canonem 1dII, jednak od tego roku zaczynam fotografować śluby i chciałbym sobie zbudować lepsze portfolio, a jedynka tak średnio wypada do zastosowań ślubnych... Jedyne na co mogę narzekać to chciałbym mieć lepszy obrazek i większe używalne ISO i dlatego myślę o zakupie FF. Szkła do tego póki co to canon 28,40 i 85. Niestety jednak nie mogę się zdecydować i rozważam 3 opcje.
1. Zostawić 1dII i dokupić stare 5d
2. Sprzedać 1dII i kupić 6d
3. Sprzedać 1dII i kupić 2x stare 5d (choć może być ciężko o lepszy stan)
Najbardziej przemawia do mnie opcja 2, jednak wtedy został bym tylko z jednym aparatem i komfort pracy stałkami by się pogorszył. Szkoda trochę mi sprzedawać jedynkę, bo jednak do sportu nadaję się rewelacyjnie. Kupić starą piątkę też niby dobra opcja, chociaż chciałbym chyba coś z nowszej konstrukcji... Jest dylemat i nie wiem co wybrać... Ktoś coś doradzi sensownego?
Ja bym proponował 2, jeżeli otrzymasz sensowe pieniądze za 1d, choć opcja nr 1 również się nadaje, w końcu masz dobry af + stałka do dynamiki w jednym korpusie , a do "bajecznych" ujęć 5D classic, i mając crop +ff uzyskujesz różne ogniskowe (dla jednych + dla innych - ). Z czasem z opcji nr 1 byś wymienił jeden korpus (sam uznasz, który) na 6D
najlepiej byłoby kupić 2x 5d, tylko pewnie ciężko o dobry stan:?
Chyba lepiej zostawić 1dII i dokupić stare 5d, zawsze masz szybki i pewny AF pod ręką, albo używany 5dII tu o lepszy stan łatwiej ale cena już wyższa.
Jedynki mi szkoda sprzedawać też i z tego względu, że stan idealny, niecałe 20tys przebiegu. Na 5dII do tego zestawu niestać mnie na obecną chwile... chyba pozostanie szukać stare 5d na ten sezon, a na przyszły pomyśleć o czymś nowszym...
skoro 1D II bylo dobre dla Ascough'a to na pewno sprawdzi sie i Tobie w slubach;) stawiałbym na dokupienie 5D albo drugiej jedynki - ale wtedy bedzie juz co nosic, wiem bo sam dymam z 1D i 5D na szyi...
w takim razie jedynka zostaje ze mną! teraz trzeba znaleźć jakiś w miarę zadbany 5d... Myślałem jeszcze nad 1dsII, jednak tego to już w ogóle ciężko dorwać w nienagannym stanie... wtedy dwa bardzo podobne korpusy ułatwiłyby jeszcze bardziej pracę, tylko jednak ten ciężar trochę już odstrasza
Witam,
gdzieś już wcześniej w poprzednich częściach o to pytałem, ale cały czas nie dostałem odpowiedzi z doświadczenia a wiem, że wielu tu takie posiada.
Jedno pytanie ! Czy 24 1.4 wystarczy jako najszersze szkło na ślubie ? :)