24L jest super, ale do portretow to kiepski wybor, a tych jednak sporo sie robi szersza ogniskowa. Bezpieczny zestaw to 35L + 85L. Idealny zestaw to 24L + 35L + 50L + 85L + 135L ... i tragarz :mrgreen:
Wersja do druku
24L jest super, ale do portretow to kiepski wybor, a tych jednak sporo sie robi szersza ogniskowa. Bezpieczny zestaw to 35L + 85L. Idealny zestaw to 24L + 35L + 50L + 85L + 135L ... i tragarz :mrgreen:
Lub ochroniarz :)
35L + 85L jest bardzo uniwersalne - polecam - teraz coś długiego potrzebuję jednak do kompletu - myślałem trochę o 135L ale za krótko więc raczej zoom --> zapewne 70-200 4L IS (najnowsza konstrukcja i w miarę lekka)
Jeszcze szerszą? :D
Domyślam się, że chciałeś napisać węższą. To do portretów ma 50/1.8 (już posiada) oraz 85/1.2 jak kupi jako to drugie szkło :-)
Wiadomo - zestaw marzeń :D Najlepiej jeszcze każdy z tych słoików przypięty do osobnego body :D
Szeresza - w domysle szersza niz 85mm, a nie 24 ;) A 35L dosc czesto uzywam do portretu, swietnie sie sprawdza :)
24mm trzeba bylo by zapewne prostowac i przywracac naturalna perspektywe
No wlasnie nawet majac nieograniczony budzet to nie koniecznie, bo robia sie z tego tony sprzetu do noszenia. Majac zapiete 35L i 85L do puszek z gripami (i lampą!) nie wyobrazam sobie targac jeszcze jednego body i np. 50L ... masakra jakas ;)
Też uważam, że jeśli tylko dwie stałki i nie trzeba się specjalnie ograniczać finansowo to 35L i 85L są idealne :)
BigMan - ja mam właśnie tę wersję 70-200 i jest rewelacyjna - ostra, uniwesalna i nie tak ciężka i wielka jak 2.8 ;) Teraz przymierzam się do 85 :)
praktycznie na zmianę pracuję S50/1,4 oraz 135/2L i nie narzekam, aczkolwiek mam w planie nabycie 85mm. Dodatkowo posiadam F14/2,8 do kilku klatek w kościele i sali. Nie wyobrażam sobie nosić większej ilości sprzętu
Wiec Twoim zdaniem 50mm i 135mm to idealny zakres ogniskowych do fotografowania w kazdych warynkach?
Ja natomiast nie wyobrazam sobie jak mozna miec tak ograniczony zakres ogniskowych ;) Przeciez posiadajac tak szeroki zakres (od 14 do 135) z tak kolosalna dziura pomiedzy (14 vs 50 i 50 vs 135) pozbawiasz sie (a w rezultacie swoich klientow) wielu ujec.
ogniskowa 35 i 85 wystarcza. najlepiej eLki ale można budżetowo 35/2 i 85/1.8 - zestaw daje radę.
28 i 50 wcale nie L :-)