Używał ktoś z Was w terenie podobnych wynalazków? Jak się takie kamizelki/szelki sprawdzają w praktyce? Pytam, bo nigdy nie widziałem u nikogo nic podobnego, a wygląda obiecująco i pojemnie...
Wersja do druku
Ja miałem kiedyś tę mil-teca, ale używałem tego do asg. Jest to całkiem pojemne, ale do sprzętu foto raczej średnio się nadaje.
Kiedyś w "pracy" musiałem być w czymś takim po kilka/kilkanaście godzin dziennie.
Może z innym "sprzętem" i trochę cięższym ale chodzi o "kształt".
Ręce bolą bo w większości wypadków nie możesz ich opuścić swobodnie lub wsadzić do kieszeni.
@model - dlaczego do sprzętu foto się nie nadaje? Chodzi o brak sztywności i "cienkość" materiału z jakiego są zrobione sakwy? A gdyby wywalić duże boczne i zastąpić je np Canonowskimi ze 100-400? Jak myślisz, mogło by to mieć sens?
@ToleDo - to jest cenna uwaga, czasem cały dzień trzeba spędzić w terenie :( Plecak zawsze możesz zdjąć i położyć obok, a jak jest z takimi szelkami? Zdejmowanie i zakładanie (zapinanie) jest jakoś kłopotliwe?
Z tego co pamiętam, to nie da się ich odczepić, te paski które tam są służą tylko do regulacji obwodu w pasie.
Brak sztywności to jedno, ale to jeszcze nie jest tak duży problem. Głównie chodzi o to, że te duże boczne sakwy są trochę za duże na szkła, a te mniejsze są za małe. Tzn. do dużej włożysz jakieś szkło, ale wtedy zostaje Ci dużo miejsca, które się marnuje. Z kolei do małych kieszonek wejdą tylko akcesoria.
Zależy też jaki sprzęt masz zamiar w tym nosić, najlepiej jakbyś poszedł do sklepu i sobie przymierzył.
kamizelka nazywa się pattern 83
tu masz lepsze zdjęcia: http://www.predathor.pl/4,kamizelka-...iltec-mfh.html
mam tą ostatnią kamizelkę taktyczną [zieloną] - jest niewygodna
poza tym zrobiona jest z impregnowanej kordury - jak wrzuciłem do jednej z kieszeni szkło z osłoną to miałem cały plastik na osłonie porysowany
ale wiem że są też te kamizelki z innego materiału i nie impregnowane i się bardziej przyjazne do foto sprzętu
ja ją teraz zabieram tylko na leśne wypady bez sprzetu foto
Jeśli są to tylko szelki + szpej to trzeba kilkanaście/dzieciąt sekund poświecić na zdjęcie i założenie. Jeśli jest to wersja na kamizelce wtedy to jest trochę wygodniej i szybciej.
"Szelkowe" są mniej wygodne ze względu na wrzynanie się szelek w ramiona jeśli sporo się naładuje do kieszonek które trzeba w sposób równomierny rozlokować gdyż szelki i kamizelka będzie ściągać się np do przodu, i jest to bardziej dokuczliwe niż np w plecaku, przynajmniej przez pierwsze tygodnie noszenia. Kamizelkowe są zdecydowanie wygodniejsze, jeśli chcemy stosować kamizelkę cały rok czyli lato, jesień, zima, wiosna to najlepsze są siatkowe kamizelki w standardzie modułowej typ molle i uzupełnić odpowiednimi kieszonkami które tak samo najlepiej kupić regulowane i za duże (zimą gruba kurtka) w duże kieszenie można wsadzić miękką wyściółkę np z obszytej gąbki. Zastanawiałem się nad wykorzystaniem tego w fotografii jako transport sprzętu ale IMHO plecak np typu Kata jest zdecydowanie lepszy bo nie ogranicza tak ruchów (schylanie się, kucanie, opieranie się, kładzenie się itd) a już jest super jak się go odstawi :twisted:
z racji tego że znudził mi się plecak, może nie to że znudził, ale wydawało mi się że będzie bardziej poręczny, a nie jest - i tak często go noszę na jednym ramieniu, więc taka torba.
Przechodząc do meritum: poszukuję torby, w normalne dni będzie w torbie jedno body(5D) + trzy szkła, czasami drugie body jako awaryjne - docelowo dajmy drugie 5D. do torby wejść jeszcze musi szkła trzy sztuki, 28 50 85 i lampka 430ex2. warto aby była jakaś przegroda na karty pamięci, gruszkę do czyszczenia, baterie i to wszystko. Myślałem nad Crumpler Muffin Top 7500 bądź podobne, ktoś ma i pomieścił podobny zestaw? bądź ma coś podobnego do zaoferowania.
Cześć wszystkim : )
Poszukuje dla siebie plecaka na swój dobytek :P
Jak na razie to C 60D z kitem 18-55 + Grip oczywiście inne gadżety jak karty, ładowarka itp.
W niedługim czasie będzie szkło 50mm 1.4 później jakiś zamiennik kita, lampa błyskowa.
Bardzo mnie interesuje Case Logic SLRC206 miał ktoś z nim do czynienia ? :) Jak sprawuje się te zawieszenie aparatu ?