od razu widziałem że góra to Canon - widać na pierwszy rzut oka ;)
Wersja do druku
od razu widziałem że góra to Canon - widać na pierwszy rzut oka ;)
Możecie mnie nazwać onanistą lub szaleńcem, ale obstawiałem, że góra to Canon.
Ale czemu? Bo choć to znaczki pocztowe to jednak tą przebijającą się czerwień w cieniach obecną w 5D2 na plikach wołanych w ACR/LR poznam już chyba wszędzie :p
Nie wiem czy to wina profili barwnych ale za cholerę się tego czerwonawego zafarbu nie mogę pozbyć bez grzebania w shadow tint :D
Ale to może być spaczenie bo już chyba od 3tyg. nie ma dnia żebym czegoś nie obrabiał więc już mi się to opatrzyło :p
A tak w ogóle to coś u żółtych cisza nie?
Znaczy domyślam się, że Japonia, Tajlandia itd. ale Canon w sumie wali nowościami jak opętany wręcz a Nikon nic :p Teraz coś ma być na początku grudnia dopiero, co nie?
No jakoś tak się porobiło, że na kryzys nałożyło się trzęsienie ziemii i powódź. Nie ma szans żeby to nie wpłynęło na wyniki firm. Zresztą wpływa.
Sony ma znów kolejny rok strat, Nikon problemy z produkcją i dystrybucją. Panasonic też raportował jakieś kłopoty (zresztą ich akcje poleciały w dół). Olympus ma problemy w związku z przekrętami księgowymi. Pentax wiadomo - co rusz to inny właściciel.
Czas pokaże jak się to skończy i czy nie będzie jakichś większych zawirowań na rynku z tym związanych.
Sumarycznie czas na nowości jest średni.
Sony w ogóle jest dziwne. Czytał, że np. PS jest sprzedawany poniżej kosztów bo jak by był droższy to by go nikt nie kupił i to jest bardziej produkt reklamowy niż maszynka do zarabiania :p Lustra też mają tanie, cholera wie czy dokładają do biznesu... Z takim podejściem to się nie dziwię, że mają kolejny rok strat...
Ale o Olympusie to mnie zaskoczyłeś...
No tak zły okres na nowości, ale z tego wynika, że Canon chyba najmniej został poszkodowany przez te wszystkie kataklizmy bo gna jak szalony...
Jeżeli Nikon nie da rady z nowym repo flagowcem przed Euro i Olimpiadą 2012 to jakby przestrzelił sobie oba kolana :p (jeżeli 1DX będzie w praktyce tak dobry jak na papierze, w każdym razie słyszałem już trochę głosów, o chęci migracji do C dla 1DX od paru repo).
A jest taka możliwość bo w żółtym obozie najwięcej plotek o następcy D700 o D4 jakby mniej. Jak nie będzie D4 do Euro to Nikon może mocno spaść w sektorze profi.
bo D3 (i D700) przestana robic foty?
nie klepie profesjonalnie sportow, wiec moze i nie znam branzy... ale jak czytam wypowiedzi takich zawodnikow (target 1D/D3) to najczesciej mam wrazenie, ze zmiana jednej piaskownicy na druga odbywa sie raczej niechetnie i dopiero wtedy, kiedy nowe zabawki sa bardzo wyraznie lepsze.
nie sadze, zeby 1DX spowodowal masowy przeskok z Nikona na Canona, ani zeby to w druga strone zrobil nowy D4 czy D800. to raczej w obu przypadkach okazja, zeby siedzacy w konkretnej piaskownicy siegneli po kredytowke...
Wiadomo, że agencja nie będzie co 3lata zmieniać systemu.
Ale jest sporo repo co i tak wymieniają sprzęt co 3-4lata bo tak go zajeżdżą, że i tak większość muszą wymienić.
Wtedy jest okazja na zmianę. Poza tym konkurencja nie musi być DUŻO lepsza. Niektórym wystarczy, żeby była trochę lepsza ;)
Patrzysz na to z perspektywy żeby wymienić na nowe a tak nie jest...
Puszki się kupuje nowe a szkła często używki i dojeżdza się je dalej ;) Często wykupują sprzęt który wyprzedaje ich agencja itd.
Poza tym nie mówię, że masowy przeskok, ale jeżeli praktyka potwierdzi DX'a który jest narazie tylko na papierze i w Canonowych zapewnieniach to będzie on sporo lepszy od D3s - o połowę większa matryca, szybsza seria (12fps w full RAW! 14fps w JPG!!) No i może lepsze ISO, DR i AF.
Nie będzie D4 to może być naprawdę napięta sytuacja ;)
Na grach to zarabia ich producent a nie producent konsoli...
A na tanich telefonach zarabia się na abonamencie który klient płaci przez 2 lub 3 lata...
Poza tym za 1zł to się sprzedaje najniższe modele, a te wysokie modele to w abonamentach dopiero po 200 i więcej zł ;)
Agencje agencje... A nie mogą mieć jednocześnie całego systemu szkieł pod obie marki i tylko puszki dokupować...
Na NR pojawiły się zdjęcia rzekomego D800. Fajnie, bo dość mały. Ponoć potwierdza się matryca 36 Mpx. Daj panie Nikonowi sRawa :)