naraz?:D
szkoda, że nie ma minimalizacji i od razu konwersacji na .dng. i zmiany dźwięku oraz opcji nie w pliku .ini tylko w okienku zgrywania.
Wersja do druku
witam, witam 8)
no niestety, programik został napisany dla aparatów umieszczających po 100 zdjęć w katalogu (300D, 350D, 20D) a nie po 1000 zdjęć (nowsze).
dopóki sam się nie dorobię nowszego aparatu (albo ktoś mi takiego nie pożyczy na tydzień) to to się nie zmieni.
uuu, no 5D i 40D to już w ogóle się nie dorobię jednocześnie w najbliższym czasie :roll:
oki, ale bardziej na serio - bo problem jest istotny - to jakie masz/macie sugestie, jak on powinien zgrywać/numerować zdjęcia zgrywane z dwóch/trzech/pięciu/itp. body?
w nowszej wersji na pewno będzie, bo mi już też to przeszkadza :oops:
:shock:
a to akurat jest 8)
wiadomo... :rolleyes:
tylko to wymagało użycia bibliotek .NET, a nie wszystkim to pasuje.
to jest jasne, ale co z numerowaniem/przenumerowywaniem zdjęć?
każda puszka będzie miała przecież własną numerację, i te numeracje mogą się jeszcze częściowo pokrywać :???:
rozwiązaniem może być:
a) dodawanie jakiejś literki/przedrostka aparatu do nazw plików, np. IMG_a_52435.CR2
b) jeden globalny licznik numerujący zdjęcia w trakcie zgrywania, np. IMG_0123654.CR2
c) zmiana nazwy pliku wg daty i godziny, np. IMG_20080831_19302401.CR2
każde rozwiązanie ma tyle zalet co wad. :roll:
a tak nawiasem mówiąc, to standard ISO/DPOF/EXIF wciąż zakłada, że nazwy plików powinny być max 8-znakowe :lol:
nas to oczywiście może nie obowiązywać, ale spróbujcie potem np. nagrać takie fotki na CD i obejrzeć po kolei w jakimś odtwarzaczu DVD albo zanieść płytę do wywołania w labie - mogą być problemy.
Witam mam problem z FotoLoaderem v 0.3.108 gdyz podczas zrzucania fotek z katalogow 230_ powrocil mi do numeracji 10001 zamiast 30001 - jak to zmienic ???
Drugie pytanie dotyczy pojawiajacego sie ostatnio komunikatu o tresci:
Target file exits! (duplication) (80)
Natomiast na karcie sa wszystkie nowe zdjecia, czy to moze byc powiazane z przekreceniem licznika dla FL ??
Poprzednio wszystko pacalo jak malina, przyznam iz przy wskoku z 19990 na 10000 jakos sobie odpuscilem, zmiany i poszukiwania wyjscia, ale ze wzgledu na przysieszenie przybywania zdjec nie mogiem sobie pozwolic na dublowanie :(
pomocy :)
Pozdrawiam Piotrek
no proszę, jeszcze ktoś tego używa 8-)
okay, ale jaki aparat?
jaka jest pełna nazwa katalogu?
ile jest fotek w katalogu?
generalnie w obecnej wersji 0.3 (z roku chyba 2005) wiele nie da się zrobić.
ona była przewidziana dla EOS 350D.
docelowe nazwy plików dublują się - program w takiej sytuacji zawsze przerwie działanie aby przypadkowo nie nadpisać jakiejś fotki.
qrcze, może faktycznie trzebaby pomyśleć o nowej wersji? :roll:
bo mi już nawet z komórki zdjęcia też przydałyby sie w odpowiednich katalogach.
w końcu to 5 Mpix :lol:
mxw ja go używam właśnie do 350d i polecam wszystkim z canonami - bo to super programik do czytnika :)
teraz mam taki patent zrobiony że w czytniku mam micro SD z programami mi niezbędnymi na cudzym kompie i jak mam sczytać foty to programik mam pod ręką
kilka usprawnień które by mi odpowiadały to panelik na którym wybierasz dysk zewn z którego ma pobierać pliki i prostsze dodawanie ścieżki dostępu dla katalogu docelowego
byleby tylko wolniej nie działał :)
no baa, pytanie czy ktos jeszcze tego uzywa :) poki co nie widac na horyzoncie zasniejszego odpowiednika, natomiast wracajac do pytan to najzwyklejszy C400d
katalogi po 9999 zdjec
po katalogu 229CANON i fotce IMG_9999 wskoczyl mi na katalog 230CANON i fotki od nowa tyle ze zamiast 20001 mam ponownie 10001. zakonczyl na 19999.
Pozdrawiam
Piotrek
ciekawy pomysł 8-)
oczywiście, jeżeli powstanie nowa wersja, to oczywiście m.in. takie rzeczy będą.
no i właśnie - dlatego powinien być napisany w tym w czym był napisany (5 lat temu), czyli w VC++, co z dzisiejszego punktu widzenia można łagodnie nazwać 'pain in the ass'. więc proszę sie nie dziwić, że zabieram się do tego jak pies do jeża ;)
tu jest podstawowy problem, bo 350D pakował tylko 100 zdjęć w katalogu.
qrcze, ciekawe, dzięki za info - tylko wg mnie powinien był się wyłożyć już wcześniej.
oki, pomyślę, co da się zrobić.
ale nic nie obiecuję, bo nadal używam 350D i nie mam... parcia na zmiany ;-)